16 gadu laikā uzaudzēta žanru daudzveidība. Aprīļa sākumā notiks festivāls "Tallinn Music Week"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Viens no daudzajiem festivāla dalībniekiem, elektroniskās uz tautas mūzikas projekts "DAGADANA" (Ukraina/Polija)
Viens no daudzajiem festivāla dalībniekiem, elektroniskās uz tautas mūzikas projekts "DAGADANA" (Ukraina/Polija) Foto: TMW/Publicitātes foto

Jau sešpadsmito reizi notiks starptautiskais jaunās mūzikas festivāls "Tallinn Music Week" (TMW). Tas norisināsies Igaunijas galvaspilsētā Tallinā no 3. līdz 7. aprīlim un pulcēs 165 māksliniekus no 35 valstīm.

Latviju festivālā pārstāvēs seši mūziķi un vairākas organizācijas, kas ir izvēlētas par festivāla programmas kuratoriem un spīkeriem, tostarp "Erica Synth", NERDS, "Cindy&Kate" un "Zvaigznājs". Latviju šogad festivālā pārstāvēs sešas mūziķu apvienības: Lunt (Žils Deless-Vēliņš), Sofija Zaiceva, "Sudden Lights", Sarma Gabrēna, Waterflower un "Oranžās Brīvdienas".

Festivāls norisināsies dažādās vietās Tallinā, tajā uzstāsies mūziķi ne tikai no visas Eiropas, bet arī no Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas, Austrumāzijas, Āfrikas un Austrālijas. Lielākā daļa mākslinieku pārstāvēs Baltijas jūras un Ziemeļvalstu reģionu. Septiņdesmit no tiem būs pašmāju (Igaunijas) mūziķi, 20 pārstāvēs Somiju, no Lietuvas un Polijas ieradīsies 7 pārstāvju apvienības.

Latviju šogad festivālā pārstāvēs seši mūziķi un to apvienības, kas prezentēs žanrisko dažādību no popmūzikas, folkmūzikas un rokmūzikas līdz pat ekperimentālai un avangarda mūzikai.

Dīdžeju un miksmeikeru apvienība "Analgue Quattro" (Igaunija).
Dīdžeju un miksmeikeru apvienība "Analgue Quattro" (Igaunija). Foto: TMW/Publicitātes foto

Festivāla satura veidošanā arvien aktīvāk iesaistās arī mūzikas industrijas pārstāvji no Latvijas. Šogad festivāla satura daļu veidoja Latvijā dibināta platforma NERDS jeb North European Resonance and Dissonance society (Ziemeļeiropas rezonanses un disonanses biedrība), kas ir festivāla "Skaņu mežs" izveidots sadarbības tīkls, kas veicina informācijas apmaiņu Ziemeļvalstu un Baltijas jūras reģiona inovatīvās un eksperimentālās mūzikas festivālu starpā.

NERDS rūpēsies par nepieradinātākās un eksperimentālākas mūzikas klātesamību festivālā. "Tallinn Music Week" mežonīgākos un neparastākos priekšnesumus varēs baudīt 6. aprīļa vakarā Neatkarīgās dejas centrā (Sõltumatu Tantsu Lava). Vakara programma paredz plaša spektra un dažādu žanru pārstāvju apvienošanu zem viena jumta, sākot ar sirreālas skaņas manipulatoriem līdz dīvainiem elektronikas burvjiem.

Uzstāsies Reikjavīkas mākslinieku kolektīvs "MC MYASNOI", somu kulta grupas "K-X-P" līdzdibinātājs Kaukolampi, noslēpumainais latvietis Lunt, Polijas akordeonists Zbigņevs Hojnackis (Zbigniew Chojnacki) un daudzi citi.

Vairāku koncertvakaru satura kurators ir arī "Cindy&Kate" platformas dibinātājs Marks Dīlers, kas ir apvienojis 15 nozares profesionāļus no Baltijas reģiona, lai nodrošinātu jauniem mūziķiem un koncerttelpām iespēju veidot savstarpēju sadarbību koncertplānošanas jomā.

"Cindy&Kate" vakars notiks 5. aprīlī "Kivi Paber Käärid", un tajā uztāsies tikai Baltijas reģiona mūziķi, tostarp "Oranžās Brīvdienas" un Waterflower no Latvijas. Daudzus gadus pirms pārcelšanas uz Liepāju nodzīvojis Zanzibārā, Marks Dīlers veido arī Āfrikas mūzikai veltīto vakaru "Africa Now", kas notiks 4. aprīlī fotomākslas centrā "Fotografiska".

"Fotografiska Tallinn" kafejnīca, kurā izstādīti mākslinieka Bobija Sedžera (Bobby Sager) darbi. 2020. gads. 
"Fotografiska Tallinn" kafejnīca, kurā izstādīti mākslinieka Bobija Sedžera (Bobby Sager) darbi. 2020. gads. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

"Erica Synths" dibinātājs Ģirts Ozoliņš, kas jau vairāk nekā 10 gadus ir uzskatāms par vienu no pasaulē atzītākajiem elektroniskās mūzikas instrumentu ražotājiem, piedalīsies festivāla konferencē. "Erica Synths" apvieno digitālās un analogās tehnoloģijas, veidojot sintezatorus, kas rada unikālu skaņu.

Mūziķu un producentu vidū, kuri ne tikai izmanto "Erica Synths" instrumentus, bet arī aktīvi tos atbalsta, ir Žans Mišels Žārs, "Chemical Brothers", "Depeche Mode", Deadmau5 un Rīčijs Hautins (Richie Hawtin).

Konferencē uzstāsies arī mūziķe Agnese Rakovska, lai prezentētu savu mūzikas industrijas izglītības platformu "Zvaigznājs".

Festivālā uzstāsies grupa viena no visātrāk augošajām un šobrīd straumētākajām grupām Latvijas mūzikā, kas Latviju pārstāvēja 2023. gada Eirovīzijā – "Sudden Lights".

Viens no visvairāk DIY (dari pats) koncertplānošanu pieredzējušajiem kolektīviem “Oranžās Brīvdienas” ir neatņemams Latvijas alternatīvās mūzikas skatuves smagsvars. Astoņu domubiedru grupa dalīsies savā pieredzē "Cindy&Kate" koncertvakarā, kā arī svinēs savu 24 gadu pastāvēšanas jubileju.

Šajā vakarā ir gaidāma arī latviešu eksperimentālās elektroniskās mūzikas producentes Waterflower (Sabīnes Moores) uzstāšanās, kas ar savu mūziku vēsta par steidzamo nepieciešamību aizsargāt un saglabāt mūsu planētu.

Savukārt Sofija Zaiceva ir skaņu māksliniece, pianiste, dīdžeja un elektroakustiskā komponiste – sākotnēji izskolojusies klasiskajā mūzikā, šobrīd savā skaņradē izmanto arī vairākus eksperimentālos elementus. Viņas priekšnesumu varēs baudīt, apmeklējot igauņu festivāla "Ule Heli" veidoto vakaru.

Arī mūziķe Sarma Gabrēna, kas mūzikas pasaulē ienāca caur klasiskās mūzikas virzienu, studējot čella spēli, šobrīd pēta veidus, kā muzicēt ārpus akadēmiskā rāmja, miksējot klasiskās un eksperimentālās mūzikas izteiksmes. Latviju pārstāvēs arī mūziķis Lunt, kurš kopā ar Sarmu uzstāsies NERDS veidotajā koncertvakarā.

Festivāla ietvaros ir gaidāma arī dažādu jau starptautisku atzinību guvušu mākslinieku uzstāšanās, tostarp uz skatuves kāps vairāku balvu ieguvēja un aktīviste Madame Ghandi, kura iepriekš koncertējot ar grupu M.I.A. iekļuva BBC 100 Women sarakstā; Kanādas soulmūzikas zvaigzne Tanika Čārlza (Tanika Charles), uzlecošā somu popmāksliniece Miss Molly un indīfolka mākslinieks Beharie, kurš tiek dēvēts par "norvēģu Frenku Oušenu" (Frank Ocean).

TMW 2024 PRO biļetes mūzikas un radošās industrijas profesionāļiem pieejamas TMW tīmekļa vietnē. Biļetes uz atsevišķiem koncertiem ir nopērkamas arī servisa "Piletilevi" vietnē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu