Oriģināls, garīgs igauņu tautas veikums. Ieskats Tartu Universitātes vēsturē

Toms Treibergs
, TVNET Kultūras redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp
Tartu Universitātes studentu korporācijas biedri saviesīgā tikšanās reizē. 1870./80. gadu mija.
Tartu Universitātes studentu korporācijas biedri saviesīgā tikšanās reizē. 1870./80. gadu mija. Foto: Tartu Universitātes muzejs

Tartu Universitātē savas zinības krājuši Krišjānis Barons, Eduards Veidenbaums, Krišjānis Valdemārs un rinda ar citiem latviešiem, kuri izglītojās līdztekus humanitārajām zinātnēm studēja teoloģiju, ķīmiju, tiesību zinātnes un veterināriju. Tā kā šis gads Tartu aizrit Eiropas kultūras galvaspilsētas goda zīmē, viens no pieturpunktiem, kurā noteikti iegriezties, kad esat nonākuši kādreizējā Tērbatā, ir Tartu Universitātes muzejs, kurā rūpīgi, aizrautīgi un asprātīgi izkārtota augstskolas vēsture pa visiem tās attīstības posmiem.

Mūsdienās Tartu Universitāte (TU) ierindojas starp visaugstāk novērtētākajām augstskolām Baltijas reģionā. Lai veiktu nelielu ekskursu šīs mācību iestādes vēsturē, jāpakāpjas ne vienu vien soli atpakaļ, līdz pat pirmajiem pieminējumiem par Tartu vietvārdu vēstures hronikās.

Ap 600. gadu Tartu Domkalna (Toomemägi) austrumu pusē, aptuveni tur, kur tagad atrodas Tartu Universitātes Astronomijas observatorija, tika uzcelts cietoksnis, kuru nodēvēja par “Tarbatu”.

Jaroslava Gudrā sejas rekonstrukcija pēc dažādu vēsturisku ilustrāciju apkopojuma.
Jaroslava Gudrā sejas rekonstrukcija pēc dažādu vēsturisku ilustrāciju apkopojuma. Foto: www.lumenlearning.com

1030. gadā Kijivas kņazs Jaroslavs Gudrais (ap 978.-1054.) uzbruka Tarbatas cietoksnim, iekarojot to un tā vietā uzceļot savu fortu, ko nosauca par Jurjevu. Šo notikumu apraksts senajā Kijivas hronikā ir pirmais Tartu pieminējums rakstiskajos avotos.

Tartu pilsētas nosaukumam ir saistība ar vārdu “tarvas”, kas nozīmē “taurs”. Iespējams, šāda nosaukuma izvēle ir bijusi saistāma ar Domkalnu, kura izskats no tālienes kādam ir asociējies ar aizvēsturisko, vēršveidīgo zīdītāju. Redzētais iedvesmojis šo līdzību izmanot arī vietvārda pasludināšanā un tālākā popularizēšanā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu