Atzīmējot grāmatas “Rokupācija” pārizdevumu, mākslas centrā “Noass” notiks koncerts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Muzikālā apvienība "Trīsas"
Muzikālā apvienība "Trīsas" Foto: Latvijas Skolas soma

Svinot mūzikas žurnālista Ulda Rudaka grāmatas “Rokupācija” pārizdevumu, mākslas centrā “Noass” Rīgā sestdien, 13. aprīlī, notiks “Ingus Baušķenieka un draugu”, kā arī muzikālās apvienības “Trīsas” koncerts.

“Rokupācija” nu jau ir nodēvējama par sava veida kulta statusa grāmatu, kas iepazīstina ar Latvijas neatkarīgo rokmūziku. Ulda Rudaka sarakstītā grāmata jau vairākus gadus ir izpārdota un kļuvusi par lielu retumu grāmatnīcu plauktos. Atjauninātā versijā tā atkal piedzīvo pārizdevumu.

“Ingus Baušķenieks un draugi” ir mūziķu grupa, kas tika izveidota 2023. gada vasarā ar nolūku atskaņot dzīvā veidā Ingus Baušķenieka daudzu gadu gaitā pašsacerēto repertuāru, kas līdz tam brīdim bijis pazīstams tikai ierakstos. Īstenojot visai komplicētos aranžējumus, nācās pieaicināt plašu draugu loku - grupā šobrīd muzicē 7 cilvēki.

Grupā muzicē: Ingus Baušķenieks – balss, sintezatori, sampli, bass; Fabiass Nils Īle – bungas, sampli; Ērika Tālberga – bass; Ričards Dauksts – ģitāra; Uģis Vītiņš – sintezators; Andris Gauja – sampli, ģitāra, balss; Austra Aizpuriete – balss.

Programma tiek pakāpeniski paplašināta, iekļaujot tajā arvien vairāk saistošas un savdabīgas mūzikas.

Mazliet par vēsturi. Ingus Baušķenieks ar savu grupu “Dzeltenie Pastnieki” veicis milzīgu izglītojošu lomu informācijas badā turēto 80. gadu tīņu vidū, jo šī mūzika kā svaiga ūdens malks iepazīstināja viņus ar kaut ko pavisam nedzirdētu, bet gaidītu - jauno vilni, regeju un arī repu latviešu valodā.

"Dzeltenie Pastnieki".
"Dzeltenie Pastnieki". Foto: Publicitātes foto

Kaut oficiāli tolaik neizdota, šī mūzika, tāpat kā veikalos nepieejamie ārzemju ieraksti, ieguva milzīgu popularitāti, strauji izplatoties magnetofonu lentēs un kasetēs, citam no cita to pārrakstot.

Par šīs mūzikas unikalitāti liecina fakts, ka arī šodien viņu aktualitāte nav zudusi – nesen klubā “Depo” izpārdotā un pārpildītā “Dzelteno Pastnieku” koncertā lielākā daļa publikas bija jaunieši, nevis tie, kuri šo mūziku klausās jau vairākus gadu desmitus.

Ingus Baušķenieks.
Ingus Baušķenieks. Foto: Evija Trifanova, LETA

Viens no “Dzelteno Pastnieku” agrīnā posma iedvesmotajiem un savu mūzikas izzināšanas ceļu tolaik uzsākušajiem bija Uldis Rudaks, kura grāmata “Rokupācija” Ingus Baušķenieka koncerta vakarā svinēs savu atkārtoto izdevumu. Pirmoreiz 2008.gadā iznākusī grāmata stāsta par latviešu (un ne tikai) mūzikas vēsturi caur autora personīgo pieredzi no bērnības līdz žurnālista gaitām, iekļaujoties Latvijas mūzikas vidē, gan savus darba pienākumus pildot, gan ar milzu interesi un entuziasmu metoties iekšā rokenrola dzīvesveida virpuļos.

Mūzikas žurnālists, kritiķis un publicists Uldis Rudaks.
Mūzikas žurnālists, kritiķis un publicists Uldis Rudaks. Foto: Evija Trifanova, LETA

Kā rādās, no šiem virpuļiem tikt ārā nemaz nav iespējams, pat sasniedzot brieduma gadus, kad parasti pieņemts nākt pie prāta un piebremzēt. Grāmatā aprakstīti notikumi līdz 21.gadsimta pirmajai desmitgadei, kamēr interneta laikmets vēl nebija īsti ieskrējies.

Uldis turpinājis “Rokupācijā” iesākto dažādos veidos. Piemēram, veidojot “Radio NABA” raidījumus “Zibens pa dibenu” par nozīmīgākajiem latviešu mūzikas ierakstiem. Intervējot mūziķus un rakstot recenzijas par viņu paveikto, kas tiek publicētas dažādos medijos. Arīdzan rīkojot festivālu “Kartupeļpalma” un izmantojot sociālo tīklu sniegto iespēju savas sajūtas un novērojumus paust, negaidot, kamēr kāds tos apkopos un publicēs.

Ņemot vērā joprojām nerimstošās pozitīvās atsauksmes par “Rokupāciju” un lasītāju pieprasījumu pēc šīs grāmatas, izdevniecība “Dienas Grāmata” to izdevusi atkārtoti – ar jaunu vāku un ilustratīvo materiālu, bet ar to pašu tekstu, kāds tas bija 2008. gada pirmizdevumā.

Visbeidzot, pāris vārdi par grupu “Trīsas”, kura arī uzstāsies 13. aprīļa koncertā. Apvienības dalībnieces satikās tālajā 2021. gadā. Sākumā satikās divas no trim, taču tad dzīve veica savas korekcijas un grupai pievienoja arī trešo Trīsu. Tā ir sakritis, ka visām ir saistība ar teātri, visām patīk dziedāt un visas saista mistiskas skaitļu sakritības. Lielākais līdzšinējais “Trīsu” panākums ir debijas albums "Kaut kur kāds", kas dienasgaismu ieraudzīja 2023. gadā.

Paralēli tam grupa pērn uzstājās eksperimentālajā mākslas festivālā "Optižūns", Ezīšfestā, muzicēja sabiedriskajās tikšanās vietās “Caffeine” un “The Northern Grip”. Vēl “Trīsas” ir viesojušās Latvijas skolās un jauniešu centros, lai dalītos ar mūziku, pārdomām par dzīvi un popularizētu mentālās veselības nozīmību.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu