Rīta kafija ar dzejnieku. Kārlis Vērdiņš

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

No plašā dzejnieku un dzejnieču pulka, kuri no 24. aprīļa būs sastopami Jelgavā, 3. Starptautiskajā dzejas festivālā "Page Break", vispazīstamākais latviešu literatūras cienītājiem gan laikam būs Kārlis Vērdiņš. Un dibināti, jo Kārļa aktivitātes ir redzamas gan akadēmiskajā laukā, gan ciemojoties pie lieliem un maziem lasītājiem Latvijas reģionos.

Kārlis Vērdiņš ir sešu dzejoļu krājumu un četru bērnu grāmatu autors. Viņa dzejas grāmatas iznākušas angļu, franču, spāņu, poļu, čehu, krievu, lietuviešu un slovēņu valodā.

2014. gadā viņa dzejolis “Come to Me” iekļauts Londonas "Southbank Centre" ekspertu sastādītajā 50 labāko pasaules mīlas dzejoļu sarakstā.

Viņa bērnu grāmata “Tētis” iekļauta Starptautiskās Jaunatnes bibliotēkas (Minhenē) veidotajā labāko bērnu grāmatu sarakstā "White Ravens 2017" un starptautiskās bērnu literatūras organizācijas IBBY veidotajā sarakstā "IBBY Honour List 2018".

Britu izcelsmes amerikāņu dzejnieka Tomasa Stērna Eliota (1888-1965) dzejas izlase, kurā apkopoti Ievas Lešinskas, Vizmas Belševicas un Kārļa Vērdiņa veiktie atdzejojumi. 
Britu izcelsmes amerikāņu dzejnieka Tomasa Stērna Eliota (1888-1965) dzejas izlase, kurā apkopoti Ievas Lešinskas, Vizmas Belševicas un Kārļa Vērdiņa veiktie atdzejojumi. Foto: Publicitātes foto

Atdzejojis Volta Vitmena, T. S. Eliota, Emīlijas Dikinsones, V. B. Jeitsa, Konstantina Bībla, Georga Trākla, Čārlza Simiča dzeju.

2022. gadā Vērdiņš ieguvis doktora grādu salīdzinošajā literatūrzinātnē Vašingtona Universitātē Sentluisā, ASV. Viņš ir Latvijas Mākslas Akadēmijas docents un Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta vadošais pētnieks.

Par dzejoļu krājumu "Lībiešu balādes" (Neputns, 2023) Kārlis šogad nominēts Latvijas Literatūras gada balvai nominācijā "Dzeja". 

Foto: Publicitātes foto

Studio 54

Nedari tā. Nekad vairs nedari tā. Var atlidot pūķis, sagrābt mani un aiznest uz klinšu alu, kur indīgi zirnekļi rāpo pa driģenēm, skrullēdami biezas, ar pomādi ieziestas ūsas. Nezinu, kā lai tieku no turienes atpakaļ.

Tev pašam vien nāksies steigties pēc manis, elpināt mani, skalot man kuņģi, piezvanīt maniem vecākiem, varbūt pat atpazīt mani. Tev būs jālūdzas pūķi, lai pasaka ārdurvju kodu.

Nedari tā. Tu zini – es sevi vēl nepazīstu. Tavā vadībā speru vēl pirmos soļus. Var atlidot pūķis, sagrābt mani un iestāstīt, ka tai tumsā, pa kuru es grābstos, patiesībā nav itin nekā.

Kad tu mani tajā ved, es dažreiz uzgrūžos lietām, dažreiz pat atdauzu ceļgalus. Un dažreiz man liekas – tu tīšām vēlies, lai krītu un sadauzos, tverdamies sāpēs pie tevis. Arī tu savu zirnekļa tīklu man piedāvā.

Nedari tā. Nekad vairs nedari tā.

Foto: Publicitātes foto

Kāds ir tavs ieteikums možam un enerģiskam rītam?

Es parasti dzeru kafiju ar kruasānu, man parasti ar to pietiek.

Par ko tu nekad nerakstītu savā dzejā?

Es negribētu savos dzejoļos propagandēt ļaunas idejas.

Nosauc trīs lietas, ar ko tev asociējas Latvija?

Rīgas melnais balzams, Rīgas melnais balzams ar upeņu garšu un Rīgas melnais balzams ar ķiršu garšu.

Par ko vēsta tava dzeja?

Par mūsu pelēko, necilo ikdienu.

Kāds ir tavs dzīves moto?

Manai ģimenei patīk krāt visādas mantas, kuras reizi desmit gados varbūt noder. Tādēļ mūsu ģimenes moto ir: "Re, kā noderēja!"

Tavs novēlējums labai dienai…

Lai jums visu dienu skaidrs prāts!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu