Kinoteātrī “Splendid Palace” notiks Dzejas slams ar Latvijas un citu valstu čempioniem

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Dzejniece un dzejas slamere Lēdija Profeta (Lady la Profeta).
Dzejniece un dzejas slamere Lēdija Profeta (Lady la Profeta). Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 26. aprīlī notiks kārtējais Dzejas slams. Tomēr šoreiz tas būs īpašs – pirmkārt, tajā piedalīsies 20 (!) dzejnieki; otrkārt, tas notiks kinoteātrī “Splendid Palace”, bet galvenais, kas šo slamu padara unikālu – pirmo reizi Latvijā uzstāsies Latvijas, Dānijas, Norvēģijas, Igaunijas un Lietuvas čempionātu uzvarētāji. Aicināti viesi arī no citām pasaules valstīm.

Slamā piedalīsies arī jauni un pieredzējuši Latvijas slameri – Roberts Brastiņš, Valters Liberts, Ananastja, Žeņa Ku, Toms Treibergs, Bils Lagūns, Fre Dari'Co, Taša, Dita Vīksna, Viviāna Zariņa un citi.

Dzejas slams ir dzejas konkurss, kurā var piedalīties ikviens, kas raksta dzeju un vēlas to deklamēt auditorijas priekšā. Dalībnieku priekšnesumus vērtē žūrija un auditorija, piešķirot balles no 1 līdz 10. Puse no pirmās kārtas dalībniekiem, kas saņēmuši augstāko vērtējumu, var deklamēt vēl vienu savu dzejoli otrajā kārtā. Bet finālā iekļūst tikai trīs otrajā kārtā augstāko vērtējumu saņēmušie. Dzejas slamos uzvar tie, kuru radītie teksti un pasniegšanas veids izsaucis skatītājos lielāko interesi, sajūsmu un cieņu.

Pirmo dzejas slamu kopīgi ar saviem domubiedriem noorganizēja Marks Smits (Marc Smith) Čikāgā 1986. gadā un pēc tam tie strauji izplatījās visā pasaulē, sasniedzot Latviju 2010. gadā. Pirmais Pasaules Dzejas Slama Kauss norisinājās ASV 2007. gadā, bet Pasaules čempionāts Dienvidāfrikā – 2022. gadā. Savukārt pirmais Eiropas mēroga čempionāts notika 2012. gadā, Beļģijā.

Dzejniece un dzejas slamere Liene Tīģere.
Dzejniece un dzejas slamere Liene Tīģere. Foto: LINDA Žukova

Pirmais Nacionālais Dzejas slamu čempionāts Latvijā notika pērn un tajā uzvarēja jaunā dzejniece Liene Tīģere, kurai šogad bija iespēja pārstāvēt Latviju Eiropas čempionātā.

26. aprīļa dzejas slamā žūriju veidos literāts Rihards Bargais, dzejniece Inga Pizāne un divi auditorijas pārstāvji. Tāpat kā citos "Totaldobže" mākslas centra organizētajos slamos, dot savu vērtējumu tiks aicināti arī skatītāji zālē.

Katram no 20 dzejniekiem tiks dotas trīs minūtes sava dzejoļa nolasīšanai vai deklamēšanai. Ja laiks atļaus, būs arī otrā kārta un fināls. Visaugstāko vērtējumu saņēmušie dzejnieki no Latvijas varēs piedalīties 2024. gada Latvijas Nacionālajā Dzejas slameru čempionātā novembrī.

Norvēģijas Nacionālā Dzejas slameru čempionāta uzvarētāja Marija Blizņaca (Marija Bliznac). 
Norvēģijas Nacionālā Dzejas slameru čempionāta uzvarētāja Marija Blizņaca (Marija Bliznac). Foto: Anni Suikanen

Pēc Dzejas slama (no aptuveni no 22:00 līdz 3:30) kinoteātra pazemē – Velvju zālē notiks “Underground transa dejas ar Spoken Word”. Dzīvās runātās dzejas (live spoken word) priekšnesumi slameru izpildījumā būs dzirdami ieausti deju mūzikā. Mūziķis un dīdžejs Fenu no Čīles un dīdžeje Ivone Leone (Ivonne Leon) no Kolumbijas (abi šobrīd bāzējas un darbojas Berlīnē) aicinās pievienoties slamerus savā muzikālajā lidojumā.

Skanēs Latīņamerikā iecienītā, džezīgā downtempo mūzika un dažādu nokrāsu bagātie house žanra ritmi. Savukārt viens no pašmāju meistarīgākajiem tehno mūzikas miksētājiem Mixmaster Raitis dejojošos ievedīs meditatīvos ritmu labirintos, kur dzeja parasti nav sastopama, bet šoreiz mūzika un dzeja saplūdīs kopā, veidojot neaizmirstamu ceļojumu iztēlē.

Tagad nedaudz par Dzejas slama viesiem.

Dzejniece un dzejas slamere Lēdija Profeta (Lady la Profeta).
Dzejniece un dzejas slamere Lēdija Profeta (Lady la Profeta). Foto: Publicitātes foto

Lēdija la Profeta (Lady la Profeta) ir dzejniece, kas uzvarējusi nozīmīgus Dzejas slamus – 2023. gadā Pasaules, 2021. gadā – Kolumbijas Nacionālo un 2018. gadā – Kanādas Nacionālo čempionātu. Viņa raksta scenārijus filmām un ir plūkusi laurus starptautiskos mutvārdu stāstīšanas festivālos. Lēdija la Profeta ir izdevusi arī repa mūzikas albumu un darbojusies kā aktiermākslas skolotāja, aktrise un audiovizuālo darbu veidotāja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Igaunijas 2023. gada Dzejas slameru čempions Jonass Vēlmā (Joonas Veelmaa) šogad 31 Eiropas valstu Nacionālo čempionu konkurencē pārliecinoši uzvarēja Beļģijā notikušajā Eiropas Dzejas slameru čempionātā. 

Liene Tīģere ir pirmā Latvijas Nacionālā Dzejas slameru čempionāta uzvarētāja. Čempionāts notika 2023. gada novembrī un tajā piedalījās visi 2023. gadā Rīgā notikušo Dzejas slamu finālisti.

Liene ir Rīgas Stradiņa universitātes studente, kas sāka dzejot pēc Dzejas slama apmeklējuma tikai dažus mēnešus pirms čempionāta. Uzvarot Latvijas Nacionālajā čempionātā, Lienei bija iespēja kļūt par pirmo Latvijas pārstāvi Eiropas Dzejas slameru čempionātā šī gada janvārī.

Savukārt Marija Blizņaca (Marija Bliznac) ir 2023. gada Norvēģijas Nacionālā Dzejas slameru čempionāta uzvarētāja.

Pasākumu rīko "Totaldobže" mākslas centrs, atbalsta – Rīgas dome, Dānijas Kultūras institūts un Valsts Kultūrkapitāla fonds. Biļetes ierpiekšpārdošanā atrodamas pievienotajā saitē

Nākošais Dzejas slams notiks K.K. fom Stricka villā 30. maijā. Tajā varēs piedalīties ikviens bez iepriekšējas pieteikšanās. Šogad Rīgā notiks pieci Dzejas slami, savukārt Daugavpilī un Liepājā notiks trīs Dzejas slami. Par visiem Latvijā notiekošajiem Dzejas salmiem varēs uzzināt soctīklā Instagram.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu