FOTO Ieskats 20. Muzeju nakts notikumos Rīgā

TVNET
Latvijas Nacionālā vēstures muzeja speciāliste, sagaidot 20. Muzeju nakts apmeklētājus.
Latvijas Nacionālā vēstures muzeja speciāliste, sagaidot 20. Muzeju nakts apmeklētājus. Foto: Toms Treibergs/TVNET GRUPA

Sestdienas, 18. maija vakarā visā Latvijā norisinās Muzeju nakts, kurā piedalās vairāk nekā 217 muzeji un sabiedriskās dzīves veidotāji. Šīgada Muzeju nakts vienojošā tēma ir izzināt un iegūt, pētīt un saprast, sasaistot to ar ar Starptautiskās Muzeju dienas tēmu "Muzeji izglītībai un pētniecībai".

Piedāvājam ieskatu, kā Muzeju nakts norisinājās tādos akcijas punktos kā Latvijas Republikas Saeima, Rīgas pils, RSU Anatomijas muzejs, Latvijas Kara muzejs, Latvijas Nacionālā bibliotēka, Latvijas Ugunsdzēsības muzejs un Latvijas Nacionālais vēstures muzejs.

Kopumā Rīgā un tās apkaimē Muzeju naktī durvis apmeklētājiem ver vairāk nekā 80 muzeji un kultūras institūcijas. Akcijas dalībnieki viesus uzņem galvenokārt par velti, bet atsevišķas aktivitātes var būt arī par maksu.

Savukārt reģionos 136 vietās uz sevis sagatavotajām aktivitātēm aicina gan pašvaldības, gan privātie muzeji un nevalstiskās organizācijas.

Vidzemnieki un reģiona viesi 18. maija vakarā ielūgti apmeklēt pasākumus 38 kultūrvietās, Kurzemē Muzeju naktī apmeklētājiem durvis tiks vērtas 36 vietās, Latgalē – 37 vietās, savukārt Zemgalē – 25 kultūrvietās.

Maijs par muzeju mēnesi Latvijā tiek uzskatīts, jo 18. maijā Eiropā tiek atzīmēta Starptautiskā muzeju diena, kuru Starptautiskā muzeju padome (ICOM) pirmoreiz izsludināja 1977. gadā. Latvija šo dienu atzīmē kopš 1978 .gada.

1999. gadā Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija aicināja Eiropas muzejus organizēt kopīgu starptautisku akciju "Muzeju pavasaris," kas vēlāk pārtapa akcijā – Muzeju naktī – ar mērķi iepazīstināt ar muzejiem arī tos iedzīvotājus, kuri ikdienā muzejus neapmeklē.

Pēc dažiem gadiem Muzeju nakts kļuva par vienu no aktivitātēm, kas saistīta ar Starptautiskās muzeju dienas atzīmēšanu. Ar Eiropas Muzeju nakts atzīmēšanu saistītās norises Latvijā iesoļojušas jau trešajā gadu desmitā – 2024. gadā Muzeju nakts notiek jau 20. reizi. Šīgada akciju finansiāli atbalsta apgāds "Zvaigzne ABC".

Līdz šim ik gadu muzeju apmeklējumu veicinošajos nakts klātienes pasākumos iesaistījies arvien lielāks muzeju skaits, tāpat Muzeju nakts aktivitātēs piedalās arī citi sabiedriskās dzīves veidotāji – muižas, izstāžu zāles, bibliotēkas, valsts pārvaldes iestādes un citi aktīvisti. 

Nepalaid garām!

Uz augšu