Hiphopa festivāls “Straume’24” izziņo programmu un īpašu performanci

TVNET
Hiphopa festivāls "Straume" 2023. gada vasarā.
Hiphopa festivāls "Straume" 2023. gada vasarā. Foto: Facebook/Festivāls "Straume"

Piektdien un sestdien, 5. un 6. jūlijā Līgatnē, “Zeit” radošajā kvartālā, norisināsies Latvijas hiphopa festivāls “Straume”, kas jau trešo gadu pēc kārtas divās ar hiphopa kultūru piepildītās dienās pulcēs dažādu paaudžu repa klausītājus.

Festivāla pirmajā dienā uz skatuves kāps pašmāju hiphopa vecmeistars Bush, ekstravagantais Fiņķis, jaunās skolas pārstāvji Prusax un Marko, kā arī Latvijas lielākā hiphopa apvienība “Kreisais Krasts”.

Otrajā dienā “Straumi” iekustinās Latgales repa skarbā princese ŪGA, Liepājas hiphopa pārstāvis PCK 97, dumpinieciskais Steps un Latvijā reti koncertējošais Sudrabu Sirds. Šajā vakarā gaidāma arī īpaša bītmeikeru performance no shenfi un Pre’set, kā arī festivāla noslēgumā unikāla jaunizveidota projekta “M.O.O.N. $.S.W.A.G.G.” priekšnesums, kurā būs apvienojušies tādi reperi kā Ozols, Skutelis, ods, goča un Wiesulis.

Kā norāda “Straume'24” radošais direktors Gustavo, festivāla mērķis ir godināt Latvijas hiphopa un repa pārstāvju darbu.

“Veidot hiphopa festivāla mākslinieku programmu ir tiešām ļoti komplicēts un atbildīgs uzdevums. Talantīgu Latvijas repa mūziķu skaits paliek arvien lielāks un krāšņāks, taču divu dienu festivālam ir savi laika ierobežojumi. Cenšamies tajā iekļaut, mūsuprāt, pašreiz spilgtāko izpildītāju kopumu, kurā tiktu vienlīdzīgi pārstāvētas dažādas šī žanra izpildītāju paaudzes,” programmas izveidi komentē Gustavo.

Foto: Pēteris Bērziņš

Par zināmu tradīciju jau kļuvusi festivāla noslēguma dienas lielā mākslinieku kopperformance. Šogad ar līdz šim neredzētu, vienreizēju un īpaši festivālam “Straume’24” sagatavotu programmu uzstāsies Latvijas repa zvaigžņu komanda – Ozols, Skutelis, Wiesulis, Ods un goča. Izmantojot reperu piecinieka skatuves vārdu pirmos burtus, izveidojās sastāva nosaukums "M.O.O.N. $.S.WA.G.G."

No kreisās: Ozols, Skutelis, goča, Ods un Wiesulis. 
No kreisās: Ozols, Skutelis, goča, Ods un Wiesulis. Foto: Publicitātes foto

“Vēlējāmies uziet veidus, lai festivāla programmu padarītu tiešām īpašu un neatkārtojamu, iekļaujot tajā performances, kuras nebūs iespējas redzēt nekur citur. Tā nonācām līdz idejai, ka ik gadu festivālu noslēgtu iepriekšējā gada spilgtāko mākslinieku kopperformance. Lai radītu kaut nelielu priekšstatu par šī fantastiskā piecinieka enerģiju, kas veidojas viņu simbiozē, tapa skaņdarbs “Straume ’24”. Šķiet, ka šī jaunrade lieliski ilustrē to, kas būs gaidāms viņu intriģējošajā priekšnesumā,” stāsta Gustavo.

Festivāla “Straume” norises vieta nemainīgi ir “Zeit” radošais kvartāls, kas atrodas Gaujas Nacionālā parka sirdī Līgatnē (Gaujas ielā 4). Kvartāla priekšrocības ir ērti ierīkota infrastruktūra un festivāla teritorija, kas labiekārtota tā, lai apmeklētājiem būtu gan vieta, kur izlēkāties skatuves priekšā, gan iespēja mierīgi pasēdēt un baudīt koncertus no malas pie galdiņiem.

Hiphopa festivāls "Straume" 2023. gada vasarā.
Hiphopa festivāls "Straume" 2023. gada vasarā. Foto: Facebook/Festivāls "Straume"

“Esam droši, ka apmeklējot festivālu mājīgajā un aprīkotajā “Zeit” radošajā kvartālā, skatītājiem būs iespēja gan iepazīt jaunu mūziku, gan pagremdēties nostalģijā. Papildus tam ir prieks, ka festivāls turpina augt, un šogad tas pārsteigs skatītājus ar krietni iespaidīgāku skatuvi,” atklāj festivāla producents Arnolds Zeitmanis.

“Zeit” atrodas aptuveni stundas brauciena attālumā no Rīgas. Festivāla norises vietā var ērti nokļūt no dažādām Latvijas pusēm gan ar automašīnu, gan braucot ar sabiedrisko transportu. Teritorijā paredzēta plaša bezmaksas autostāvvieta. Koncertu starplaikos iespējams baudīt gleznaino apkārtni, doties pastaigā pa Līgatnes dabas takām un apmeklēt dažādus ievērības cienīgus apskates objektus.

Hiphopa festivāls "Straume" 2023. gada vasarā.
Hiphopa festivāls "Straume" 2023. gada vasarā. Foto: Facebook/Festivāls "Straume"

“Straume’24” biļetē iekļauta arī telts vieta un neierobežots “Zeit” tīklu parka apmeklējums abās festivāla dienās. Bērniem līdz 7 gadu vecumam ieeja festivālā ir bez maksas, uzrādot personu apliecinošu dokumentu.

Vairāk informācijas par festivālu un biļetes atrodamas šajā un šajā tīmekļa vietnē.  

Iepriekšējā gada festivālā “Straume’23” uzstājās tādi hiphopa mākslinieki kā Ozols, Skutelis, Wiesulis, Ods, goča, Kurts, ZEĻĢIS, Kjuumanis, hiphopa apvienība “Prospekti”, xantikvariāts, E.V., Viņa, “Brīvrunu Projekts” u.c. Par festivāla īpašo noslēguma priekšnesumu parūpējās izveidotais projekts "G.E.a.r.", kura sastāvā uz vienu vakaru apvienojās Gustavo, Edavārdi, ansis un rolands če.

Nepalaid garām!

Uz augšu