Pianists Toms Mikāls publicējis sava Kuldīgas solokoncerta ierakstu

TVNET
Pianists Toms Mikāls
Pianists Toms Mikāls Foto: L. Hercenbergs

Pianists Toms Mikāls publicējis solokoncerta ierakstu. Tas iemūžināts Kuldīgā, Kļaviņa koncertzālē, improvizējot un spēlējot unikālo taustiņinstrumentu Una Corda. Ieraksts netika iepriekš plānots, tāpat kā koncertā radītie skaņdarbi – tie radās it kā nejauši, tverot mirkļa burvību ar dziļu, koncentrētu muzikālo domu un klātesamību.

Mūziķis atzīst: “Solo koncerts man ir augstākais punkts manā muzikālajā izpausmē līdz šim brīdim. Fakts, ka koncerts ir improvizēts un rodas uz vietas, rada īpašu spriedzi un vibrāciju, kas spēj rasties tikai mirkļa burvībā. Una Corda ir ļoti īpašs instruments un brīnišķīgi mijiedarbojas ar manu radošo pieeju. Rodas smalkas rezonanses, kā arī perkusīvas pasāžas ar ritmiskiem motīviem. Instruments ir kā pagarinājums muzikālai izpausmei, un es ar to viegli varu saaugt kopā un pārtapt vienā veselā.”

Una Corda radītājs Dāvids Kļaviņš par Toma koncertu saka: “Ieklausoties Toma Mikāla pirmajā solokoncertā uz mūsu īpašajām klavierēm, Una Corda M189, paveras krāšņs kaleidoskops negaidītu harmoniju, kas vijas ar ritmiski smalku, emocionāli daudzpusīgu muzikālo ideju sniegumu perfektā izpildījumā.

No sākuma līdz beigām šis koncerts nebeidz klausītāju pārsteigt, saglabāt pozitīvu spriedzi, pie tam dinamiski smalkjūtīgā attīstība kopumā pārliecinoši parāda Tomu kā augstākā līmeņa melnbalto taustiņu pavēlnieku. Īsāk sakot: maksimāla bauda, no 10 punktiem – 10+!”

Una Corda skanējumu raksturo unikālā viena stīga uz katru noti un vieglā divslāņu rezonanses plāksne, kas kopā veido gan maigu, gan rezonējošu skaņu. Tā ir viegli sagatavojama eksperimentālām kompozīcijām.

Šī unikālā skaņa ir rotājusi neskaitāmus ierakstus visā pasaulē, un klavieres tagad ir atrodamas studijās un privātu klientu mājās Ņujorkā, Parīzē, Berlīnē, Ķelnē, Bonnā, Londonā, Dublinā, Ženēvā, Antverpenē, Budapeštā un Gēteborgā.

Toms Mikāls ir džeza pianists, komponists ar spēju augstvērtīgi performēt dažādos žanros, kā arī tos apvienot, radot jaunu unikālu skanējumu un pieredzi klausītājam. Šobrīd aktīvi darbojas Kristīnes Prauliņas “The Soulful Crew” un Rīgas Gospel korī kā arī muzicē kopā ar Aiju Andrejevu, Aminatu, Miķeli Putniņu, Elzu Rozentāli, Eviju Vēberi un citiem.

2021. gada 6. aprīlī klajā nāca Toma Mikāla EP ’’Teikas’’, kurā dzirdami četri improvizēti skaņdarbi par lietām, vietām un cilvēkiem.

Nepalaid garām!

Uz augšu