Kas gan būtu latvietis, ja viņš kaut reizi nebūtu cepis šašliku vai desiņas pie dabas krūts, malkojot kādu atspirdzinošu dzērienu? Katram no mums ir savas mīļākās receptes, bet interesanti – kādus grila ēdienus iecienījuši sabiedrībā pazīstami ļaudis? Šoreiz TVNET rubrikā "Slavenības uz oglēm" kopā ar komponistu Raimondu Tigulu gatavojām grilētu liellopa steiku ar dedzinātiem salātiem.
"SLAVENĪBAS UZ OGLĒM" ⟩ Raimonds Tiguls gatavo steiku ar dedzinātiem salātiem un atklāj mīļāko Latvijas pilsētu
Komponists Raimonds Tiguls kopā ar šefpavāru un raidījuma vadītāju Raivo Žani Behmani grilēja liellopa steiku, gatavoja pesto un dedzinātus salātus – restorāna cienīgi!
"Man jāatzīst, ja es kādreiz eju kaut kur uz jaunu restorānu, tad parasti izvēlos steiku," raidījuma vadītājam un šefpavāram saka komponists.
Procesu sāk ar pesto mērces gatavošanu: blendera krūzē saplūkā zaļumus - pētersīļus, baziliku, rukolu (var arī dilles, burkānu kātus, gārsu). Pievieno pistācijas, cieto sieru, olīveļļu, sāli, cukuru, citrona sulu un ierīvē citrona mizu. Sablendē.
Tālāk seko steika grilēšana. Steika gabaliem ļauj pastāvēt istabas temperatūrā, lai gaļai nav tik liels šoks cepot.
Ja pie rokas nav grila restes, imitētu versiju izveido no iesmiem, izvietojot tos vienu otram blakus.
Kad ogles sakarsušas, tad steiku cep aptuveni 2 minūtes no katras puses, neļaujot tam apdegt. Ja, ogles par karstu, tad steiku cep pa vienai minūtei no katras puses, noņem no grila un ļauj tam pastāvēt malā vismaz 30 sekundes, tad atkal pa vienai minūtei grilē no katras puses. Gaļas iekšējai temperatūrai jābūt 53 grādiem pēc Celsija.
Pēc cepšanas gaļu atpūtina 5-10 minūtes, lai, to griežot, neiztecētu visa sula.
Foto: Raimonds Tiguls gatavo grilētu liellopa steiku ar dedzinātiem salātiem un pesto
Kādu mūziku komponists pats labprāt klausās, kādi ir viņa hobiji un mīļākās Latvijas pilsētas, kā arī maltītes pagatavošanu soli pa solim skaties raidījuma video!
Maltītei nepieciešamās sastāvdaļas:
Steikam:
- 2 gabali steika
- Sāls
- Pipari
- 200 g BBQ mērces
- 40 g sviesta
Pesto:
- 150 g rukolas
- 70 g bazilika
- 50 g pētersīļu
- 20 g pistāciju
- 10 g ķiploka
- 30 g cietā siera
- 200 ml eļļas
- 5 g sāls
- 10 g cukura
- 10 g citrona sulas
- 2 g citrona miziņas
Dedzinātajiem salātiem:
- 160 g "little gem" salātu
Raidījums tapis sadarbībā ar "Lidl".