Kā atrast jaunu mūziku? Pieredzē dalās mūziķi un jomas zinātāji

Foto: Shutterstock/Song_about_summer
Aiga Leitholde speciāli TVNET
Papildināts 10:36, 2. jūlijs, 2024

Laiku pa laikam noder atklāt jaunu mūziku, ko paklausīties. Jaunā dziesma savu klausītāju var atrast kā radio viļņos, tā arī skanot veikalā vai kafejnīcā. Interneta straumēšanas vietnes piedāvā plašas iespējas - mūzikas sarakstus, sastādītus pēc žanra, pēc tematikas, pēc aktualitātes. Latvijas mūzikas topa līderiem un ar mūzikas atlasi saistītiem cilvēkiem jautājām, kā viņi ikdienā klausās un kā atrod jaunu mūziku.

Mūzikas klausīšanās var notikt kopā ar draugiem vai lielāku domubiedru, fanu kolektīvu, tāpat tā var būt individuāla pieredze. Piemēram, vietne Spotify piedāvā ar draugu izveidot vienotu mūzikas sarakstu (playlist), salīdzinot, cik līdzīgas un cik atšķirīgas ir jūsu gaumes (Spotify blend). Darba kolektīva saliedēšanai var izveidot kopēju dziesmu izlasi, šādi izkustoties no digitālā algoritma cilpas valgiem. Negaidīti veikalā sadzirdētas mūzikas iepazīšanai var lietot lietotni Shazam.

Jauna mūzika nenozīmē tikai šobrīd populāro, bet arī iepriekš nedzirdēto, un pavisam negaidīti jaunatklājums var kļūt par daļu no atmosfēras un par atmiņu glabātāju. Iespējams, visbiežāk problēma ir neziņa, kā atrast jaunu mūziku. Tāpēc noder rezervēt nedēļā regulāru laiku, kad vari klausīties mūziku, – sākumā derēs stunda vai tikai 30 minūtes – un pakāpeniski laiku palielināt un radīt sev jaunu aizraušanos. Ko iesaka ar mūziku saistītie cilvēki?

“Mūzikas gurmāniem jaunu mūziku būs iespēja atklāt NTS radio. Vietnes Spotify ieteikumi, kā arī Spotify radio, kuru izveido no dziesmas, kura patīk, - tas ir viegls veids, kā atrast līdzīgas dziesmas un dziesmu sarakstus pēc žanriem. Vietnē Apple Music ir daudzas kuratoru veidotās programmas, no kurām var uzzināt daudz jauna. Vietnē Soundcloud var parakņāties un atrast pavisam nezināmas kompozīcijas un dažādus dīdžeju miksus. Var ļauties vietnes YouTube ieteikumiem un attapties pie pavisam nezināmiem žanriem un izpildītājiem. Visbeidzot ir arī draugu ieteikumi - "Satīna" čatā džeki regulāri dalās ar saviem atradumiem!” iesaka grupa “Singapūras Satīns”.

“Ikdienā mūziku klausos, braucot mašīnā maršrutā Liepāja - Rīga - Liepāja. Klausos radio atlasīto mūziku un dažkārt ar Shazam palīdzību uzzinu, ko tobrīd atskaņo radio. Jaunu mūziku atrodu vietnē Spotify - pēc žanriem, izpildītājiem. Pa laikam veidoju Spotify izlases, bet tur vairāk ir labi zināmas dziesmas, kuras man ir mīļas un kuras klausos konkrētos brīžos pēc sajūtām. Apskatos arī to, kādas tendences ir aktuālas vietnē Youtube,” savu jaunas mūzikas atklāšanas procesu iezīmē mūziķis Emīls Balceris.

“Jaunas, iedvesmojošas mūzikas atklāšanai man svarīgs rīks ir vietnes Spotify piedāvātā “Discover Weekly” izlase, kurā mūzika tiek atlasīta pēc konkrētā klausītāja gaumes tendencēm. Man kā autoram ir svarīgi parakāties mūzikas arhīvos un paklausīties septiņdesmito, astoņdesmito un deviņdesmito mūziku, kas kombinācijā ar mūsdienu indie mūziku iedvesmo mani ģenerēt jaunas idejas,“ pieredzē dalās mūziķis Chris Noah.

“Par straumēšanas servisiem varam teikt, ka dodam priekšroku maksas saturam (premium, bez reklāmām), jo vēlamies atbalstīt industrijas kolēģus. Par labu saturu ir jāmaksā! Galvenokārt mūziku klausāmies vietnē Spotify. Pa retam, kad izdzirdu ko jaunu, izmantoju arī rīku Shazam. Mans lielākais atradums Shazam ir franču mūziķis Yame - kā izdzirdēju, esmu visu diskogrāfiju noklausījies,” atklāj producents Punkts uz I no grupas “MUUD”.

“⁠Pārsvarā klausos mūziku Spotify, kasetēs, vinila platēs, kā arī diskos, jo māšīnā nestrādā radio, tāpēc bija jāmeklē alternatīvas. Meklējot jaunu mūziku, ļoti palīdz tas, ka vietne Spotify piedāvā līdzīgu mūziku tai, kuru jau esmu klausījies. No pēdējiem atklājumiem ir latviešu reperis Wiesulis, kurš nejauši sāka skanēt Spotify un tagad diezgan bieži ir dzirdams manā rotācijā,“ saka mūziķis Viktors Buntovskis.

“Strādājot radio, latviešu mūziku nemeklē - tā atnāk. Latvijā, līdzīgi kā citviet, mūziķi sūta savas dziesmas, kuras noklausāmies un saprotam, kur potenciāli tās novirzīt tālāk. Reizēm “shazamoju” latviešu dziesmas. Ar senāk radītu latviešu mūziku ir savādāk - tur ir jāparokas un tad vari uzzināt, ka, piemēram, poproka grupas “Tumsa” pirmais albums bija smags un alternatīvs. Jaunās mūzikas tendences, tajā skaitā arī Latvijā radītās, ir redzamas straumēšanas vietnēs. Arī paši mūziķi labprāt komunicē - vēlas dzirdēt kādu komentāru par skaņdarbu, atnākt uz radio aprunāties vai kā citādi popularizēt savu veikumu,” saka Rūdols Švēde, “RADIO TEV” mūzikas redaktors un skaņu producents.

“Ikdienā pavadu kādas trīs stundas, klausoties jauno mūziku. Klausos tikai jauno, šobrīd senāk radītajai mūzikai neatliek laika. Procesā izmantoju visus iespējamos straumēšanas servisus: Spotify, Tidal, Apple Music un citus. Lasu informatīvos resursus - Pitchfork, NME mājaslapās publicētās mūzikas ziņas. Shazam izmantoju reti, piemēram, kad esmu citu dīdžeju pasākumos un nezinu, ko viņi spēlē. Savukārt Latvijā radītos mūzikas jaunumus lielākoties saņemu e-pastā,” savu mūzikas klausīšanās ikdienu ieskicē Artis Volfs, radio SWH LV programmas veidotājs, ētera personība un dīdžejs.

Savas dziesmas ceļu mūziķi - autori, izpildītāji, kā arī producenti var izsekot, gan izmantojot dažādas digitālas programmas mūzikas straumēšanas vietņu ietvaros un neatkarīgos monitoringos, gan sekojot līdzi Latvijas mūzikas topam. Ja mūziķi ir deleģējuši savas pārvaldījuma tiesības, divas reizes gadā viņi saņem atskaites no autortiesību (AKKA/LAA) un blakustiesību (LaIPA) pārvaldījuma biedrībām. Plašāka informācija visiem interesentiem brīvi pieejama autorskola.lv. Vietnē varēs uzzināt vairāk arī par legālas mūzikas straumēšanas nozīmīgumu.

Nepalaid garām!

Uz augšu