Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Kā Latvijas mūzikas topā veicas popdīvām?

Foto: dpa/picture-alliance/Scanpix

​Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) sadarbībā ar portālu TVNET piedāvā Latvijā klausītāko singlu topu - prezentējot dziesmas, kas aktuālajā nedēļā ir populāras gan radiostacijās, gan straumēšanas vietnēs internetā. Topu rezultātus veido Radiomonitor un Ranger Computer apkopotie dati. 27. nedēļā topa augšgalā joprojām skan vasaras hiti. 2024. gadā albumus izdevušas šovbiznesā vadošās popzvaigznes. Tāpēc mēs meklējam atbildi uz to, kāpēc Latvijas mūzikas topā viena popdīva ir populārāka par kādu citu.

Straumēšanas tops

27. nedēļā atpakaļ Latvijas straumēšanas topa augšgalā ir Tomijs Ričmens ar hitu “Million Dollar Baby”. Otrais ir Artemas ar “i like the way you kiss me”, bet trešā Sabrina Kārpentere ar “Espresso”. Top 20 iekļuvušas arī trīs latviešu dziesmas - sestajā vietā ir apvienība “Olas” ar “Nārniju”. Astotie ir Patrisha un Fiņķis ar “Raķešu zinātni”, savukārt 20. vietā ir grupu “Bermudu Divstūris” un “Apvedceļš” hits “Brāl' Ar Dzīvi Nekaulē”.

Foto: publicitātes

Radiostaciju tops

Radiostaciju topa virsotnē ir producents Shaboozey ar vasaras hitu “A Bar Song (Tipsy)”. Otrā spēlētākā dziesma ir Eminema “Houdini”. Savukārt Billija Eiliša ar “Lunch” ieņem trešo vietu. Top 20 ir arī divas latviešu dziesmas - “Instrumenti” ar “Tu iekriti manī” ir 11. vietā, bet Dons ar “Sāp” ieņem 14. vietu.

Foto: publicitātes

Kur slēpjas Billijas un Sabrinas veiksme?

Mūzikas industrijā šis ir bijis lielo popzvaigžņu albumu gads: Bejonse izdeva “Cowboy Carter”, Ariana Grande “Eternal Sunshine”, Teilore Svifta “The Tortured Poets Department”, Billija Eiliša “Hit Me Hard And Soft”, Dua Lipa “Radical Optimism”, bet Sabrinas Kāprenteres albums “Short N' Sweet” gaidāms augustā.

Skatoties Latvijas mūzikas topa rezultātus, vislabāk veicas Sabrinai Kārpenterei un Billijai Eilišai - kādēļ tā? To jautājām mūzikas zinātājiem.

“Uz šo jautājumu atbilde patiesībā ir vienkārša. Īsā laika periodā iznāca superzvaigžņu Arianas Grandes, Bejonses, Teilores Sviftas, Billijas Eilišas albumi, un labi varēja novērot to, kā hits nomaina hitu. Vienīgi Dua Lipa topu virsotnē turējās ilgāku laiku - viņas singli tika izdoti pakāpeniski, iesildot vietiņu nākamajam skaņdarbam. Jāņem vērā, kaut arī visas nosauktās zvaigznes ir populāras, katra darbojas savā nišā. Piemēram, Bejonse ar kantrī albumu ir interesanta - lai arī latviešiem kantrī patīk, tas tomēr nav pirmais mūzikas žanrs, kuru klausītājs izvēlēsies. Sviftas spontāni izdotais albums radīja interesi, taču tam pagaidām nav neviena noturīga radio singla. Aktuālā dziesma vasarai ir par lēnu un skumju.

Savukārt Sabrina Kārpentere un Billija Eiliša ir cits stāsts.

Sabrina ir tik tikko uzlēkusi superzvaigzne, kuras dziesmas ir labākajās popmūzikas tradīcijās ieturēti hiti, kas izdabā publikas vēlmēm (public pleasers). Billija Eiliša pirms albuma izdošanas nevienu dziesmu netika atrādījusi. Šādi tika radīta vajadzīgā intriga, lai izdotu spēcīgāko albuma singlu, kas ir ritmisks, dinamisks un ar stāstu,” viedoklī dalās Rūdolfs Švēde, “RADIO TEV” mūzikas redaktors un skaņu producents.

“Billija un Sabrina, īpaši jau Sabrina, ir jaunākas zvaigznes pie mūzikas industrijas debesīm nekā Teilore Svifta. Šāda šķiet visloģiskākā atbilde. Gados jaunākie mūzikas servisu patērētāji, kas rūpējas par lauvas tiesu klausījumu skaitu, labprāt ķer visu jauno. Lai gan abas šobrīd dominē čārtos, tas nekādā veidā neiedragā Teilores popularitāti. Par to liecina viņas šī gada izpārdotā tūre,“ saka Artis Volfs, Radio SWH un Radio SWH LV ētera balss, Radio SWH LV mūzikas redaktors.

“Neesmu Sabrinas Kārpenteres klausītāja, bet Billijai Eilišai sekoju līdzi. Billija ir cilvēks, kurā daudzi var atpazīt sevi un tas rada piederības sajūtu. Domāju, ka Teilores Sviftas un Bejonses klausītāju loks nav kļuvis šaurāks, bet jaunākās paaudzes klausītāji šobrīd ir aktīvāki mūzikas patērētāji, tas arī izskaidro šādus rezultātus," pauž dziedātāja Patrisha.

Jāatzīmē, ka straumēšanas top20 ir trīs Billijas Eilišas un divas Sabrinas Kārpenteres dziesmas. Radiostaciju top20 Eilišas dziesma ieņem augstāku pozīciju un Kārpenteres topā ir ar divām dziesmām.

Nepalaid garām!

Uz augšu