Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Latvijas mūzikas topa augšgalā atgriežas reperi, tāpēc rolands če atbild uz trim jautājumiem

rolands če
rolands če Foto: Paula Čurkste/LETA

“Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība” (LaIPA) sadarbībā ar portālu TVNET piedāvā Latvijā klausītāko singlu topu - prezentējot dziesmas, kas aktuālajā nedēļā ir populāras gan radiostacijās, gan straumēšanas vietnēs internetā. Topu rezultātus veido Radiomonitor un Ranger Computer apkopotie dati. 28. nedēļā Latvijas topa līderpozīcijas paņēmuši reperi. Ar jauno singlu “dzīve tāda” topā debitē rolands če, kurš dalās pārdomās par prātā paliekošām dziesmām.

Radiostaciju tops

Latvijas radiostacijās 28. nedēļā visvairāk spēlēts tika Eminema singls “Houdini”, kas atrodams repera jaunākajā, 12. jūlijā iznākušajā albumā “The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”. Šis ir Eminema divpadsmitais albums ar 19 kompozīcijām, kuru fani uzņēma ar sajūsmu, un tas jau ierindojies čārtu augšgalā, tikmēr kritiķi to novērtē kā labu. Otrajā vietā ir Shaboozey ar “A Bar Song (Tipsy)” - topā atrodas jau desmit nedēļas, bet no septītās uz trešo vietu “Coldplay” ar singlu “feelslikeimfallinginlove”.

Top 20 ir divi latviešu singli - grupas “Instrumenti” dziesma “Tu iekriti manī” ir 14. vietā, kamēr Chris Noah jaunākā dziesma “Desmitiem reižu” ierindojusies 17. vietā. No latviešu dziesmām trešā spēlētākā ir Dona “Sāp”, kas šoreiz lielajā topā ir 21. vietā.

Foto: publicitātes

Straumēšanas tops

Straumēšanas topa virsotnē ir Kendriks Lamārs ar “Not Like Us”, kas ir daļa no viņa bīfa jeb hiphopa cīņas ar reperi Dreiku. Otrajā vietā šoreiz hiphopa pārstāvi Big Baby Tape, Aarne ar “Supersonic”. Trešais ir Tomijs Ričmans ar “Million Dollar Baby”.

Foto: publicitātes

Lielajā top 20 šoreiz ierotējis viss latviešu singlu trijnieks. Līderos joprojām ir “Olas” ar “Nārniju” - topā 18 nedēļas un šoreiz ieguvuši septīto vietu. Patrisha un Fiņķis ar hitu “Raķešu zinātne” ir 11. vietā. Savukārt 14. vietā ir jaunums - pēc klusēšanas apritē atgriežas rolands če ar dziesmu “dzīve tāda”, kas stāsta par dzīves svinēšanas dualitāti.

Uzdevām rolandam če trīs ar mūzikas saistītus jautājumus.

Kādi komponenti vajadzīgi, lai uzrakstītu prātā paliekošu dziesmu?

rolands če: Tīri teorētiski var izrēķināt šīs komponentes, bet, ja visu sadala pa reizinātājiem, svarīgi būs tas, cik labi pats mākslinieks sevi pazīst. Tev kā māksliniekam ir jārīkojas pēc labākās sirdsapziņas, jāmīl tas, ko dari. Tas veidos bāzi, no kuras izvēlēties šīs dažādās komponentes, lai radītu prātā paliekošu dziesmu, kas turklāt izklausās pēc tevis.

⁠Kura dziesma tev pašam šobrīd neiziet no prāta?

rolands če: Daudz klausos Charli XCX “360”. Iepriekš viņai ir bijušas izteiktas popa dziesmas, kas attaisno industrijas standartu, bet “360” ir minimālistisks pops, bez nekā lieka - organiska dziesma. Te atkal piemērs - tu vari izdarīt visu pēc noteikumiem, bet tu vari izdarīt lietas tā, kā pats vēlies, - vietnē TIkTok var redzēt video, kur pati Charli XCX kaifo pie šīs dziesmas, un cilvēki neizbēgami pavelkas viņai līdzi. Tā tas notiek, ja strādā pēc savas sirdsapziņas.

Viss jaunais ir labi aizmirsts vecais - ja šo teicienu varētu attiecināt uz mūziku, kādu piemēru tu dotu?

rolands če: Šo teicienu varētu attiecināt uz to, kā mūzika no jauna aktualizē universālo, kā mīlestība un naids, ģimene, lojalitāte, un galu galā tas ir tas, kas cilvēkus visos laikos mākslās ir interesējis. Ja mākslinieks to zina, viņš ar savu redzējumu cilvēkiem var dot atbildes uz eksistenciāliem jautājumiem.

Nepalaid garām!

Uz augšu