Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Latvijas mūzikas topā līderos festivālu hits “Saule aust”. Iepazīstamies ar tā izpildītāju Esmeraldu

Esmeralda
Esmeralda Foto: Arta Burgmane

“Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība” (LaIPA) sadarbībā ar portālu TVNET piedāvā Latvijā klausītāko singlu topu - prezentējot dziesmas, kas aktuālajā nedēļā ir populāras gan radiostacijās, gan straumēšanas vietnēs internetā. Topu rezultātus veido Radiomonitor un Ranger Computer apkopotie dati. 32. nedēļā straumēšanas topa līderos ir apvienība “Olas”, tāpēc izjautājam dziedātāju Esmeraldu, kura dzirdama abās topā esošajās dziesmās - gan “Nārnija”, gan “Saule aust”.

Radiostaciju tops

Jau septīto nedēļu radiostaciju topa virsotnē atrodas grupa “Coldplay” ar singlu “feelslikeimfallinginlove”. Otrajā vietā šoreiz producents Shaboozey ar dziesmu”A Bar Song (Tipsy)”, bet trešā ir Sabrina Kārpentere ar dziesmu “Espresso”.

Foto: publicitātes

No latviešu singliem 32. nedēļā visaugstākajā pozīcijā ir Chris Noah ar “Desmitiem reižu” ierindojies 17. vietā. Top 20 pirmo nedēļu ir arī Dona dziesma “Melnā bultiņa” - tā ieņem 19. vietu. Savukārt 20. vietā ir “Instrumenti” dziesma “Tu iekriti manī”. Dziesma topā ir jau desmit nedēļas.

Straumēšanas tops

32. nedēļā straumēšanas topa virsotnē ir jaunums Charli XCX un Billijas Eilišas sadarbība dziesmas “Guess” remiksa versijā. Otrajā vietā ir apvienības “Olas”, dziedātājas Esmeralda un producenta MarkMate jaunais singls “Saule aust”. Trešā straumētākā ir indiešu mūziķu - repera Hanumankind un producenta Kalmi singls “Big Dawgs”.

Foto: publicitātes

Apvienības “Olas”, dziedātājas Esmeraldas un producenta “heywhosthatkid” hits “Nārnija” ir piektajā vietā, bet Patrishas un Fiņķa “Raķešu zinātne” ir septītā straumētākā. No latviešu singliem top 20 ir arī “Singapūras Satīns” ar “Degvielu”, kas ierindojas 19. vietā.

Šoreiz iepazīsimies ar dziedātāju Esmeraldu, kuru dzirdam apvienības “Olas” veiksmīgajos vasaras hitos.

Dziesmas “Saule aust” un “Nārnija” šobrīd ir straumēšanas topa augšgalā. Varbūt ir kāds stāsts par šo dziesmu tapšanu?

Esmeralda: “Nārnija” ir mans otrais projekts kopā ar apvienību “Olas”. Dziesmu rakstīšanas sesijā viņi man atskaņoja plānoto bītu, es, to dzirdot, momentā sāku dungot dziesmas piedziedājuma melodiju.

Tajā brīdī mums visiem bija skaidrs, ka šis ir kaut kas nedzirdēts, unikāls un ļoti, ļoti labs.

Vēlāk mēs ar Arvi sarakstījām piedziedājumam vārdus un pakāpeniski mūsu kopējā sinerģijā tapa visa dziesma. Mēs visi - es, abi puiši, producents heywhosthatkid - noticējām šai idejai, un “Nārnija” ir vasaras klausītākā dziesma Latvijā. Maģiski! Arī “Saule aust” arī tapa sesijā, kur sarakstījām vēl citas dziesmas. To gribējām pabeigt līdz festivālam “Summer Sound”, jo grupa jau sociālajos tīklos dziesmas fragmentus bija parādījusi. Kad “Saule aust” pirmo reizi izpildījām festivālā “Positivus”, neviens to nebija dzirdējis. Nodziedājām piedziedājumu un sapratām, ka cilvēkiem ļoti patīk, tai ir viegli dziedāt līdzi un dziesma iedod superīgu vasaras noskaņojumu. Tas mums iedeva enerģiju pabeigt dziesmas ierakstu līdz “Summer Sound”. Šī enerģija-sinerģija, kas mums ir ar puišiem, ir ļoti svarīga - mēs viens otru uzklausām, ticam viens otra idejām un atrodam kopsaucēju, kad tas ir vajadzīgs.

Kā tu iepazīstinātu ar sevi? Kas būtu klausītājiem jāzina par tevi?

Esmeralda: ​​Mani sauc Esmeralda. Muzikālās gaitas esmu sākusi šogad ar jaunā gada apņemšanos katru mēnesi izlaist pa singlam, kas arī man līdz šim brīdim ir izdevies. Ar šo apņemšanos esmu uzstādījusi mērķi, ka dziesma top, man pašai rakstot gan mūziku, gan vārdus, gan to producējot un māsterējot. Procesa gaitā mācos šīs lietas darīt. Paralēli dziesmas, kas tapušas kopā ar “Olām”, es arī varētu pieskaitīt pie savas apņemšanās. Dziesmas rakstu, eksperimentējot un ļaujot sev būt dažādai. Pamazām piefiksēju idejas savam debijas albumam. Esmu atvērta iespējām - mani var dzirdēt LR5 dienas ēterā.

Esmeralda nav mans īstais vārds, ikdienā esmu Laura. Esmeralda ir mans kristību vārds, kuru ilgi turēju pie sevis.

Kad pie manis atnāca sajūta, ka man jāiet savas sirds virzienā, tad es zināju, ka vārds Esmeralda nesīs mani uz priekšu un ar šo vārdu radīšu mūziku. Ja es ar savu neseno muzikālo pieredzi varu radīt kaut ko tādu, kas cilvēkiem patiešām patīk, jūtu sevī pārliecību, ka man ir jāturpina radīt skaistu un baudāmu mūziku.

⁠Kurš aktuālais hits tev pašai skan galvā? Kas īpašs ir šīm dziesmām?

Esmeralda: Šobrīd strādājot LR5, man ir brīnišķīga iespēja sekot līdzi visaktuālākajai latviešu un ārzemju mūzikai. No latviešiem aktuālākais hits, kas man bieži skan galvā, ir Fiņķis un Patrisha ar “Raķešu zinātni”, tad vēl vairākas Wiesuļa jaunākā albuma dziesmas, mani uzrunā arī I Mean Love un Chris Noah mūzika. No ārzemniekiem man patīk Billija Eiliša, Kendriks Lamārs, Eminems, Sabrina Kārpentere. Mūzika ir ļoti atšķirīga, bet katrā no dziesmām ir kas īpašs. Esmu ļoti pateicīga, ka varu to ikdienā klausīties un sadzirdēt to, kas ir tas īpašais, kas šīs dziesmas padara par hitiem.

Nepalaid garām!

Uz augšu