Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Liena Edvardsa: "Mūziķiem ir jāizprot un jāzina savas tiesības"

Viedokļraksts
Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības izpilddirektore Liena Edvardsa Foto: Jānis Pastars, LaIPA

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) jūlija nogalē sāka kārtējās blakustiesību atlīdzību izmaksas par 2023. gadu Latvijas un ārvalstu mūziķiem un producentiem par mūzikas ierakstu izmantošanu.

Salīdzinājumā ar 2022. gadu izmaksām novirzītais atlīdzību apjoms pieaudzis par 7%, kopā veidojot 2 468 270 eiro. No 2023. gadu atlīdzības sadalei aprēķinātās summas 49% izmaksāts lokālajiem tiesību īpašniekiem, kopā 1635 izpildītājiem un fonogrammu producentiem.

Un, kā ierasts, atlīdzību izmaksu laikā LaIPA kā kolektīvā pārvaldījuma organizācija saņēmusi daudz jautājumu – gan par aprēķinu metodiku, gan izmaksu kārtību, gan to, kā vispār notiek mūzikas ierakstu izmantojuma uzskaite un cik tā ir pārskatāma un godīga.

Neiedziļināšos niansēs un juridiskajos skaidrojumos, jo katrs mūziķis un producents skaidrojošo informāciju par blakustiesību atlīdzību izmaksas kārtību var atrast gan LaIPA mājaslapā, gan saņemt atbildi no mūsu darbiniekiem, uzdodot konkrētu jautājumu klātienē LaIPA birojā, telefoniski vai e-pastā. Taču, vērtējot uzdotos jautājumus, kas mūziķiem un mūzikas ierakstu nozarē iesaistītajiem kopumā nav skaidrs un saprotams, rodas vairāki secinājumi par to, kāda ir situācija ar radošo nozaru pārstāvju informētību un, jā, arī ieinteresētību par savām tiesībām, pienākumiem un izpratni intelektuālā īpašuma aizstāvības jomas funkcionēšanu.

Pirmkārt, ikvienam ir jāizprot un jāzina savas tiesības. Intelektuālā īpašuma tiesības ir neatņemama radošās vides sastāvdaļa. Tās ietver gan autortiesības, kas aizsargā pašu mūzikas autoru radošo darbu, gan blakustiesības, kas nodrošina atlīdzību par mūzikas ierakstu izmantošanu izpildītājiem un mūzikas ierakstu producentiem. Izpratne par savām tiesībām ir būtiska, lai mūziķi varētu efektīvi tās aizstāvēt un saņemt taisnīgu atalgojumu par savu darbu. Tāpēc, esmu pārliecināta, ir ļoti nozīmīgs LaIPA veiktais izglītojošais un skaidrojošais darbs. Tā ir gan LaIPA (sadarbībā ar Kultūras ministriju, AKKA/LAA, Patentu valdi un Latvijas Universitāti) realizētā izglītojošā platforma “Autorskola” (autorskola.lv), kur vieglā un saprotamā formā veidojam izpratni par intelektuāla īpašuma tiesībām skolu jauniešiem un studentiem – tātad gan topošajiem radošo industriju pārstāvjiem un mūzikas patērētājiem, gan tiešā veidā esošajiem autoriem, mūziķiem un producentiem.

Blakustiesības piešķir mūziķiem un ierakstu producentiem tiesības uz atlīdzību par viņu mūzikas ierakstu publisku atskaņošanu. Tas attiecas uz radio un televīzijas atskaņojumiem, kā arī atskaņošanu dažādās publiskās vietās un pasākumos. LaIPA kā kolektīvā pārvaldījuma organizācija administrē blakustiesības Latvijā, sadalot un izmaksājot atlīdzību Latvijas un ārvalstu mūziķiem un producentiem atbilstoši viņu mūzikas ierakstu atskaņošanas biežumam.

Otrkārt, kā jau jebkurā jomā, katrām tiesībām līdzi nāk arī pienākumi. Un šajā gadījumā varu droši apgalvot, ka šie pienākumi ir jāzina un jāizpilda vispirms jau attiecībā pret sevi pašu un saviem potenciālajiem ienākumiem no radošā darba. Piemēram, ļoti svarīga ir korekta mūzikas ierakstu kataloga reģistrācija, lai vēlāk jau būtu iespējams precīzi izsekot konkrētā mūzikas ieraksta izmantošanai publiskajā vidē, radiostacijās un citviet. Ja mūzikas ieraksts ir reģistrēts nekorekti vai nav reģistrēts vispār, tad tas nozīmē tikai vienu – zaudējumus pašam mūziķim, grupai, producentam, jo nav iespējams precīzi fiksēt ieraksta izmantošanas biežumu. Būtībā tas nozīmē pašu mūziķu aktīvu līdzdalību blakustiesību administrēšanā, lai nodrošinātu godīgu atalgojuma sistēmu un veicinātu Latvijas mūzikas industrijas ilgtspējīgu attīstību.

Un no otrā secinājuma izriet nākamais. Treškārt, lai nodrošinātu maksimāli efektīvu savu tiesību aizstāvību, mēs – LaIPA – vienmēr uzsveram, ka ir svarīgi pašiem līdzdarboties un būt informētiem par autortiesību un blakustiesību jautājumiem. Tāpēc vienmēr aicinām mūziķus un producentus piedalīties LaIPA darbā, kļūstot par LaIPA biedru. Tas dod vairākas būtiskas un nozīmīgas priekšrocības. Piemēram, LaIPA sniedz saviem biedriem informāciju par viņu tiesībām un pienākumiem, kā arī konsultē par blakustiesību administrēšanas jautājumiem, LaIPA piedāvā juridisko palīdzību saviem biedriem, kuri saskaras ar autortiesību vai blakustiesību pārkāpumiem, LaIPA pārstāv mūziķu intereses dažādās instancēs un veicina godīgas atalgojuma sistēmas ieviešanu nozarē. Tāpat, protams, ar savu dalību apvienībā un savu balsi LaIPA biedru kopsapulcēs ir iespējas ietekmēt arī dažādu mūziķiem, producentiem un nozarei kopumā svarīgu jautājumu risināšanu.

Taču pats svarīgākais – mūziķu un citu radošo cilvēku karjeras ceļš nav tikai neatlaidīgs darbs savā nozarē, radošums un sava “produkta” radīšana, tas neizbēgami sastopas arī ar praktiskiem un juridiskiem jautājumiem. Izpratne par savām tiesībām ir kā stūrakmens arī visai radošajai darbībai, ļaujot mūziķiem ne vien aizstāvēt savas intereses, bet arī gūt pelnītu atalgojumu par ieguldīto darbu, kas savukārt dod daudz lielāku brīvību arī radošajā izaugsmē.

Beidzamajos gados LaIPA ir spējusi ievērojami palielināt blakustiesību ieņēmumus, kas, ir palielinājis arī mūziķiem un producentiem izmaksājamo atlīdzību apjomu. Taču izmaksājamo blakustiesību atlīdzību struktūras analīze liecina, ka ir vēl veicams nopietns darbs, lai palielinātu tieši pašmāju mūziķu un producentu īpatsvaru kopējā atlīdzību apjomā. Un šeit svarīga ir visas nozares popularitāte, konkrētu mūziķu klausāmība un atpazīstamība mūzikas patērētāju vidū. Tādēļ LaIPA, protams, iesaistās nozares popularizēšanas aktivitātēs. Lai arī LaIPA biedru kopsapulcēs un nozares pārstāvju diskusijās vienmēr ir jautājums, vai un kāpēc LaIPA kā kolektīvā pārvaldījuma organizācijai vispār jāiesaistās “ārpusatlīdzību” pasākumos, esmu pārliecināta, ka LaIPA līdzdalība nozares izaugsmes aktivitātēs veicina pašmāju mūzikas popularitāti, tātad – arī biežāku Latvijā radītas mūzikas ierakstu nonākšanu pie klausītājiem, līdz ar to ilgtermiņā arīdzan blakustiesību atlīdzības pieaugumu. Arī šajā ziņā mēs ļoti ceram uz aktīvu sadarbību ar nozari, ar nozares organizācijām, lai kopā nodrošinātu arvien plašāku mūsu valstī tapušo ierakstu nonākšanu pie klausītājiem.

Nenoliedzami, situācija ar mūziķu un producentu, kā arī jaunās paaudzes izglītotību uzlabojas. Un tas dod gandarījumu, jo arī komunikācijā ar mūsu biedriem sastopos ar arvien lielāku vēlmi uz komunikāciju un neskaidro jautājumu risināšanu.

Nepalaid garām!

Uz augšu