Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Tukumā notiks laikmetīgās dejas festivāls “Atspulgs kustībā”

Laikmetīgās dejas izrāde "Nemiera straumes". Horeogrāfe: Evelīna Bēniņa. Izpildītāji: Tukuma profesionālās ievirzes deju skolas “Demo” audzēknes Evelīna Bēniņa un Elza Adelīna Sleže.
Laikmetīgās dejas izrāde "Nemiera straumes". Horeogrāfe: Evelīna Bēniņa. Izpildītāji: Tukuma profesionālās ievirzes deju skolas “Demo” audzēknes Evelīna Bēniņa un Elza Adelīna Sleže. Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 24. augustā no 12.00 līdz 24.00 Tukumā notiks laikmetīgās dejas festivāls “Atspulgs kustībā”. Festivāls norisināsies jau trešo reizi, un tā pamata koncepcija ir integrēt deju un kustību pilsētvidē, maksimāli izmantojot esošos apstākļus un iespējami maz iejaucoties ar īpašiem tehniskiem risinājumiem. Laikmetīgā deja, mijiedarbojoties ar vidi, dabu un skatītāju, meklēs, eksperimentēs un ļaus izzināt kustības būtību un tās skaistumu.

Festivāla mērķis ir iepazīstināt apmeklētājus ar laikmetīgo deju un tās daudzpusību, parādot nelielu daļu no iepriekšējā sezonā tapušiem darbiem šajā dejas žanrā. “Atspulgs kustībā” ir arī platforma augstskolu un profesionālās ievirzes deju skolu studentiem savu radošo darbu publiskai izrādīšanai.

Noteikta sadaļa kamerfestivālā atvēlēta arī jaundarbiem. Pērn “Atspulgs kustībā” izraisīja rezonansi vietējā kopienā un neatstāja vienaldzīgus arī festivāla viesus un nozares profesionāļus, kuri rosināja šo notikumu iedibināt kā tradīciju.

Laikmetīgās dejas izrāde "Is The Time Still Here?" Horeogrāfe Ksenija Simanova, izpildītāji Glorija Špisa un Normunds Purvinskis.
Laikmetīgās dejas izrāde "Is The Time Still Here?" Horeogrāfe Ksenija Simanova, izpildītāji Glorija Špisa un Normunds Purvinskis. Foto: Publicitātes foto

Šī gada programmā “Atspulga” apmeklētājiem būs iespēja klātienē vērot vairāk nekā 11 dažādus laikmetīgās dejas darbus, tostarp četras īpaši šim notikumam radītas horeogrāfijas. Par festivāla norises vietām izvēlēti Tukuma Pilsētas parks, Brīvības laukums pie vides instalācijas “Kungs Tukums”, bijušā Tukuma rūpkombināta Keramikas ceha pagalms (Talsu ielā 13), bet festivāla noslēgums, kā ierasts, būs skaistā un noslēpumainā Melnezera krasā.

Foto: Publicitātes foto

Festivāla diena iesāksies Pilsētas parkā, kur 13.00 un 15.00 meistarklases piedāvās Aigars Larionovs, Nauris Miķelis Goba un Ksenija Simanova. Tepat plkst. 17.00 aicinām apmeklētājus noskatīties divas izrādes – “Pretpoli” (horeogrāfi un izpildītāji Sabīne Neilande, Aigars Larionovs, Nauris Miķelis Goba) un Ditas Andersones darbu “Viens/1” (izpildītāji Lelde Beāte Kuznecova un Imants Ilgažs).

Ditas Andersones laikmetīgās dejas darbs “Viens/1”. Izpildītāji Lelde Beāte Kuzņecova un Imants Ilgažs.
Ditas Andersones laikmetīgās dejas darbs “Viens/1”. Izpildītāji Lelde Beāte Kuzņecova un Imants Ilgažs. Foto: Publicitātes foto

Festivāla vakara programma iesāksies plkst. 19.00 Brīvības laukumā, kur pie spoguļu vides instalācijas “Kungs Tukums” apmeklētājiem piedāvāsim noskatīties septiņus laikmetīgās dejas darbus, kuru horeogrāfijas veidojuši Latvijas Kultūras akadēmijas un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenti, kā arī Tukuma Profesionālās ievirzes deju skolas “Demo” absolventi.

Horeogrāfes Elīnas Gaitjukēvičas un deju grupas "RITMS" izrāde “Klātbūtnē”.
Horeogrāfes Elīnas Gaitjukēvičas un deju grupas "RITMS" izrāde “Klātbūtnē”. Foto: Publicitātes foto

Programmas turpinājums – bijušā Tukuma rūpkombināta Keramikas ceha pagalmā (Talsu ielā 13), kur festivāla apmeklētājiem būs iespēja noskatīties horeogrāfes Elīnas Gaitjukēvičas un deju grupas "RITMS" šī gada sākumā tapušo izrādi “Klātbūtnē”, kurā piedalās arī koklētāju ansamblis “Cantata” un mūziķi Aigars Raumanis (saksofons), Reinis Tomiņš (sitaminstrumenti), Santa Valere (čells).

Festivāla noslēgums, kā ierasts, iecerēts maģiskā Melnezera krastā, kur pieredzēsim festivāla idejas autores un horeogrāfes Lienes Bēniņas veidoto darbu “Starp divām bezgalībām”, ukraiņu horeogrāfa Alekseja Zatoviča “Tuvāk zemei”, ka arī horeogrāfes un gaisa akrobātes Maijas Sukutes “Mēs tiksimies gaisā”.

Foto: Publicitātes foto

Visas dienas garumā apmeklētājus aicināsim arī kustības atspulga meklējumos pilsētvidē, piedaloties aktivitātē “Atspulgs manī”, kur neparastāko foto mirkļu autorus gaida īpašas balvas.

Visās festivāla norisēs ieeja brīva. Notikumu organizē Tukuma pilsētas Kultūras nams un Tukuma profesionālās ievirzes deju skola "Demo" sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju.

Foto: Publicitātes foto

Projekts tiek īstenots ar Tukuma novada pašvaldības, Valsts kultūrkapitāla fonda un Kurzemes plānošanas reģiona finansiālu atbalstu.

Plašāku informāciju par programmu meklējiet sociālā tīkla Facebook lapā #TiekamiesTukuma, kā arī visittukums.lv.

Nepalaid garām!

Uz augšu