Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Folkloras kopa “Upīte” ierakstījusi dziesmu ar draugiem no Čehijas, Gruzijas un Kostarikas

Foto: Publicitātes foto

Jūlija nogalē un augusta sākumā Ziemeļlatgalē norisinājās starptautiskais folkloras festivāls “Lipa kust”, kura laikā folkloras kopa “Upīte” kopā ar saviem draugiem “Lidová muzika z Chrástu” no Čehijas, “Bocas Calles” no Kostarikas un “Tsiskari” no Gruzijas radīja jaunu dziesmas versiju Līvijas Supes teiktajai dziesmai “Mazuliet”. Tā nu dziesmai piešķirts Gruzijas temperaments, Kostarikas krāšņums un Čehijas iznesīgums.

Balvu novada Nemateriālās kultūras mantojuma metodiķe Kate Slišāne saka: “Prieks, ka festivāla “Lipa kust” laikā bija iespēja dažādu valstu un kultūru mūziķiem apvienoties un radīt jaunu versiju dziesmai “Mazuliet”. Šajā dziesmā ieliekot katras valsts tradicionālo skanējumu. Klausoties dziesmu un skatoties video, iespēja atkal nokļūt "Lipa kust" sajūtās un piedzīvot jauno draugu klātesamību.

Ar šo dziesmu folkloras kopas “Upīte” realizētais projekts, kura laikā vāc, atjauno un ieraksta kolhoza laikos dziedātās dziesmas, ir kļuvis par starptautisku projektu.”

Šī dziesma ir jau desmitā dziesma, ko folkloras kopa “Upīte” dāvina saviem klausītājiem dziesmu atjaunošanas projekta laikā, kurā tiek savāktas un apkopotas dziesmas, ko dziedājuši latvieši 20. gadsimta padomju okupācijas gados.

Vērienīgais izpētes projekts aizsākās 2023. gada aprīlī, folkloras kopa “Upīte” atjaunotās dziesmas publicē, sākot no 2023. gada novembra.

Ieraksts tika veikts studijā Bigmaar’s Records, bet video versiju dziesmai veidoja “Waltz Visuals”. Liels paldies par atbalstu Valsts kultūrkapitāla fondam.

Nepalaid garām!

Uz augšu