Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Klajā laists jauns Latvijas Radio kora albums ar mūsdienu latviešu kormūziku

Latvijas Radio koris.
Latvijas Radio koris. Foto: Publicitātes foto

Nacionālā ierakstu kompānija SKANi piektdien, 30. augustā starptautiski laiž klajā Latvijas Radio kora albumu Angele Dei diriģentu Kaspara Putniņa un Sigvarda Kļavas vadībā ar jaunākajiem latviešu komponistu kormūzikas darbiem. Albums fiziskā formātā būs pieejams 80 pasaules valstīs, kā arī digitāli visās populārākajās mūzikas straumēšanas platformās.

Diriģents Sigvards Kļava par albumu Angele Dei: ‘‘Šis jau ir trešais tvarts, kas Latvijas Radio korim tapis izdevniecībā SKANi ar latviešu komponistu jauno kormūziku. Programma veidota ar nolūku piefiksēt mūzikas tendences un stāvokli 2023. gadā kā laika zīmi, spiedogu.

Diriģents Sigvards Kļava. 
Diriģents Sigvards Kļava. Foto: Lita Millere/LETA

Šī nav gluži izlase no visa radītā, bet drīzāk liecība un aktualitāte par Latvijas Radio kora un komponistu radošo sadarbību, kas reizē ir daļa no Latvijas muzikālās telpas. Repertuāra novitāte, kas rādāma laikmetīgās kormūzikas interesentu un profesionāļu aprindās.’’

Muzikoloģe Lauma Malnace. 
Muzikoloģe Lauma Malnace. Foto: Teātra Vēstnesis

Albuma anotācijā muzikoloģe Lauma Malnace raksta: “Gandrīz visus šos skaņdarbus vieno sakrālie teksti un kāda augstāka ideja, kuru katrs no skaņražiem iedzīvinājis, palikdams uzticīgs savam rokrakstam, lai vai tā būtu daudzslāņaina mikrotonalitāte, spektrālās mūzikas atblāzmas, sazarots polifonisks faktūras audums, detalizēta skaņas un ritmu formulu izpēte, vai jaunā vienkāršība un četrbalsīga korāļa faktūra.

Šķiet, ka šiem latviešu komponistiem piemīt unikāla īpašība – lai cik tālu sniegtos skaniskie eksperimenti un kora kā instrumenta robežu pārradīšana, viņi savos skaņdarbos nepazaudē garīgo vertikāli un emocionālo vēstījumu, jūtīgi pieejot teksta atklāsmei un radot dabisku mūzikas plūdumu.”

Nacionālās ierakstu kompānijas SKANi dibinātājs un vadītājs Egīls Šēfers.
Nacionālās ierakstu kompānijas SKANi dibinātājs un vadītājs Egīls Šēfers. Foto: Latvijas Mūzikas informācijas centrs

SKANi dibinātājs un vadītājs Egīls Šēfers: “Zīmīgi, ka tieši ar ļoti pieprasīto un kritiķu novērtēto latviešu laikmetīgās kormūzikas izlasi “Klusuma auglis” Latvijas Radio kora ieskaņojumā,

SKANi 2014.gada augustā sāka savu starptautisko darbību, šodien uzrunājot klausītājus 80 pasaules valstīs un ik gadu sasniedzot vairāk nekā 500 000 klausītāju digitālajās mūzikas platformās.”

Foto: Publicitātes foto

SKANi katalogā ir jau 116 starptautiski izplatīti un augsti novērtēti latviešu klasiskās, laikmetīgās un džeza mūzikas albumi, kas regulāri saņem cildinošas atsauksmes no tādiem prestižiem medijiem kā Gramophone, BBC Music Magazine, WRD, Deutschlandradio, Opera Today, Chorzeit Magazine, Artsdesk, The Guardian, The Times un citiem. SKANi ir Latvijas Mūzikas informācijas centra struktūrvienība, kas darbojas ar Kultūras ministrijas un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Nepalaid garām!

Uz augšu