Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Koncertzālē “Palladium Rīga” uzstāsies britu džezpopa zvaigzne Džeimijs Kallums

Džeimijs Kallums uzstājoties Spānijas kinobalvas "Goija" (Goya) ceremonijā Malagā, 2020. gadā.
Džeimijs Kallums uzstājoties Spānijas kinobalvas "Goija" (Goya) ceremonijā Malagā, 2020. gadā. Foto: Jon Nazca/Reuters/Scanpix

12. februārī koncertzālē “Palladium Rīga” unikāls muzikāls ceļojums kopā ar vienu no spilgtākajiem mūsdienu džezpopa māksliniekiem – Džeimiju Kallumu (Jamie Cullum). Viņa enerģiskie dzīvie priekšnesumi apvieno džezu, popu un soulmūziku un ir iemantojuši pasaules mēroga atzinību.

Angļu džezpopa dziedātājs ir viens no pasaulē visatzītākajiem šī gadsimta dziedošajiem pianistiem, dziesmu autoriem un klasisku dažādu žanru dziesmu interpretētājiem. Kaut savas daudzšķautņainās, kā dzeņa vēders raibās daiļrades un pārsteigumu pilnās koncertdarbības dēļ dēvēts par džezpopa dziedātāju, viņš ir arī ierakstus visvairāk pārdevušā britu džeza mākslinieka titula īpašnieks. Pazīstams arī kā iknedēļas džeza radio šova vadītājs “BBC Radio 2”.

Karjeras laikā Džeimijs Kallums ir ierakstījis deviņus studijas albumus, izdevis trīs izlases, vienu koncertieraksta albumu un 24 singlus. Savulaik braucis koncertturnejās kopā ar neatvairāmo un leģendāro, savas pēdas arī mākslinieka dvēselē atstājušo un turpmākajai daiļradei iedvesmojušo dziedātāju Eimiju Vainhausu (Amy Winehouse) un viņas pavadošo grupu – abi esot pat kļuvuši par tuviem draugiem.

Foto: Charles Sagall

Džeimijs Kallums ne vien dzied un spēlē klavieres, bet ar kāju sit arī ritmu, izmantojot īpašu apskaņotu kasti (stomp box), kas novietota zem klavierēm. Kad dziedātājs no tām pieceļas, palaižot atpūsties arī pavadītājmūziķus, viņš kļūst par cilvēku-orķestri, izpildot vienatnē, piemēram, “The White Stripes” lielāko, jau par sporta stadionu folkloru kļuvušo hitu “Seven Nation Army” bez neviena instrumenta, izņemot muti un balss saites, vispirms “iebītboksojot” un “iecilpojot” ritma partiju, bet pēc tam dziedot tai pāri.

Un tas jau vairs ne tuvu nav džezs, bet tāda kā padauzīšanās – žaketes, šlipses, tauriņi, aproču pogas, puķes pa gaisu, pašam jautri un visiem citiem tāpat!

Kaut savā mūzikā mākslinieks sen pārkāpj džeza standartu robežas, viņš ir palicis šim žanram uzticīgs, kopš 2010. gada otrdienās vadot iknedēļas džeza raidījumus “BBC Radio 2”.

Ierakstot 2014. gada albumu Interlude ar džeza skaņdarbu kaverversijām, viņš esot iedvesmojies pats no sava radio šova, uzdziedot duetos ar Lauru Mvulu (Laura Mvula) un Gregoriju Porteru (Gregory Porter) – dziedātājiem, kuriem viņa raidījums esot kalpojis kā tramplīns uz ievērojamiem panākumiem.

Svinot šī – sava pirmā no A līdz Z džezam piederīgā – albuma iznākšanu, Džeimijs Kallums spēlējis pasaules nozīmīgākajos džeza klubos – Ņujorkas “Blue Note Jazz Club” un Londonas “Ronnie Scott's”.

Dažādu žanru dziesmu kaverversijas liecina par daudzveidīgiem iedvesmas avotiem. Terminoloģijas pastiepšanai nu jau viņš kādu laiku tiek dēvēts par popdžeza dziedātāju, kurš no albuma uz albumu izved klausītāju cauri dažādām desmitgadēm ar tām raksturīgām tendencēm, arvien vairāk piedāvājot oriģinālkompozīcijas, bet saglabājot tradīciju nospēlēt pa kādam klasiskam skaņdarbam.

Džeimijs Kallums, apmeklējot Vimbltonas tenisa turnīru 2024. gada 1. jūlijā. 
Džeimijs Kallums, apmeklējot Vimbltonas tenisa turnīru 2024. gada 1. jūlijā. Foto: Hannah McKay/Reuters/Scanpix

Gan no džeza un soula, gan roka un popa, gan hiphopa un elektronikas grandiem – mūziķa repertuārā ir “The Killers”, Reja Čārlza, Sufjana Stīvensa, Rendija Ņūmena, Kanjes Vesta, “Massive Attack”, Riannas, “Pussycat Dolls”, Gnārlsa Bārklija, Eltona Džona, Džastina Timberleika, “Joy Division”, Lēdijas Gāgas un citu dažādu laikmetu mākslinieku slavenās un ne tikai slavenās dziesmas. Tas viss jau pie mums – nākamā gada 12. februārī koncertzālē “Palladium Rīga”.

Biļetes tirdzniecībā no 20. septembra plkst. 9.00 “Biļešu servisa” tīklā. FBI un festivāla "Positivus" koncertu kluba biedri biļetes varēs iegādāties iepriekšpārdošanā jau no 18. septembra plkst. 9.00, izmantojot kodu, kas tiks izsūtīts reģistrētajiem lietotājiem.

Nepalaid garām!

Uz augšu