Šodienas redaktors:
Krista Garanča

FOTO Dzintaru koncertzālē aizvadīts vijolnieces Vinetas Sareikas un diriģenta Tarmo Peltokoski koncerts

Ceturtdienas, 19. septembra, vakarā Dzintaru koncertzālē uz skatuves vienojās Berlīnes filharmonijas orķestra koncertmeistare un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) 2024./2025. gada sezonas rezidējošā māksliniece Vineta Sareika un LNSO mākslinieciskais vadītājs, galvenais diriģents un arīdzan pianists Tarmo Peltokoski.

Klausītājiem tika piedāvāti smalki un hrestomātiski kameržanra darbu atskaņojumi: divas sonātes vijolei un klavierēm. Koncerta pirmajā daļā skanēja vācu dižgara Ludviga van Bēthovena Devītā sonāte (dēvēta par "Kreicera sonāti"), savukārt otrajā daļā – franču komponista un ērģelnieka Sezāra Franka (1822-1890) opuss vijolei un klavierēm.

Sezārs Franks pie ērģelēm franču gleznotājas Žannas Ronžjē (Jeanne Rongier) darbā. 
Sezārs Franks pie ērģelēm franču gleznotājas Žannas Ronžjē (Jeanne Rongier) darbā. Foto: Wikimedia Commons

Savukārt piektdien, 20. septembrī LNSO viesosies šepat kaimiņos – Viļņā, kur orķestris Tarmo Peltokoski vadībā uzstāsies Lietuvas Nacionālā simfoniskā orķestra koncertzālē. 

Programmā iekļauts jubilāra, angļu komponista un mūzikas pasniedzēja Gustava Holsta (Gustavus Theodore von Holst, 1874-1934) mūža darbs "Planētas" (1913-1916); Artura Maskata nu jau par moderno klasiku kļuvušais "Tango" un vēl viena britu komponista – Ralfa Vona Viljamsa (Ralph Vaughan Williams, 1872-1958) – kino mūzikā balstītā "Arktiskā simfonija". 

Komponists Ralfs Vons Viljamss 1920. gadā. 
Komponists Ralfs Vons Viljamss 1920. gadā. Foto: Wikimedia Commons

Visbeidzot sestdien, 21. septembrī, šo pašu programmu orķestris atskaņos Latgales vēstniecībā GORS Rēzeknē. Abi koncerti uzskatāmi par LNSO 99. sezonas ieskaņas pasākumiem, tādēļ ceļam uz Rēzekni tiks organizēts speciāls autobuss Rīga-Rēzekne-Rīga, lai uz koncertu varētu ērti doties arī tie simfoniskās mūzikas mīļotāji, kuru rīcībā nav personīgā auto transporta. Vairāk par autobusa kursēšanas laikiem iespējams uzzināt pievienotajā saitē

Nepalaid garām!

Uz augšu