Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Kas ir īsta komēdija?

Džīna Smārta
Džīna Smārta Foto: AP/Scanpix

Pirms neilga laika skatītājus šokēja neticamais, proti, prestižo ASV televīzijas balvu “Emmy” komēdijas kategorijā saņēma nevis, kā sagaidīts, trauksmainais seriāls “Lācis” (The Bear), kurā vēstīts par talantīga pavāra rosīšanos sava mirušā brāļa sviestmaižu ēdnīcā, bet gan seriāls “Padomi” (Hacks), kurā atklāta veiksmīgā sadarbība starp leģendāru Lasvegasas komiķi Deboru Vensu un izlutinātu 25 gadus vecu atstumto. Vai tiešām tā bija patiesi smieklīgas komēdijas pelnīta uzvara?

Vispirms jau jāsaka, ka “Lācis” drīzāk ir drāma nekā komēdija, kaut arī tajā netrūkst padrūmu jociņu. Par spīti tam gan 2023. gadā, gan šogad seriāls komēdijas kategorijā saņēma čupiņu balvu, tiesa, šogad iztrūka tās pašas galvenās, kuru daudziem par pārsteigumu un daudziem par atvieglojumu saņēma “Padomi”. Kāpēc par atvieglojumu? Jo šoreiz tiešām komēdijas balvu saņēma īsta, brīnišķīga komēdija.

Kas tie par “Padomiem”?

Seriāls “Padomi”, kas skatāms LMT Viedtelevīzijā, vēsta par rūdītu stāvkomēdijas veterāni Deboru Vensu, kuru tēlo Džīna Smārta. Vensa dzīvo Lasvegasā un vietējā kazino gadā aizvada 100 priekšnesumus. Tomēr viņas materiāls ir novecojis un nākotne vairs nav tik spoža, tāpēc viņai palīgos tiek nolīgta Eiva Danielsa – jauna komiķe, kura nevar atrast darbu nejauka ieraksta sociālajos tīklos un savas arogantās reputācijas dēļ. Soli pa solim starp abām komiķēm izveidojas cieša saikne, kad Eiva savai jaunajai priekšniecei liek uzņemties lielākus riskus, bet Debora savai padotajai sniedz padomus, kā risināt privātās dzīves problēmas.

Balvu saņēmušajā seriāla trešajā sezonā Debora Vensa jau atkal ir sasniegumiem bagāta un populāra komiķe, kamēr Eivai radušās pievilcīgas iespējas Losandželosā. Tomēr viņas atkal satiekas...

VIDEO: SERIĀLA KACEKLIS

“Lācis” nav komēdija

Seriāls “Padomi” no “Emmy” pasniegšanas ceremonijas projām devās ar trīs galvenajām trofejām: Džīna Smārta saņēma vadošās aktrises balvu; Lūsija Aniello, Pols V. Dauns un Džena Statska par trešās sezonas fināla sarakstīšanu; un pašu lielāko balvu – labākā komēdijseriāla trofeju. Šī uzvara nav tikai viena seriāla uzvara, bet gan komēdijas kā žanra triumfs.

Jau kad sākās šā gada “Emmy” sezona, ne viens vien skatītājs uzdeva sev jautājumu: “Vai “Lācis” ir komēdija?” Diezgan skaidrs, ka “Lācis” patiešām vairāk ir drāma nekā komēdija, tāpēc seriāla divus gadus ilgā dominance “Emmy” balvas komēdijas žanrā ir dīvaina. Tomēr tieši tāpēc prieks par “Padomu” triumfu šogad ir vēl jo lielāks.

Tiesa, ironija šeit ir tāda, ka arī “Padomi” nav gluži tīrākais komēdijas piemērs. Lai nu kā, skatīsimies paši, kā arī gaidīsim, vai “Lācis” nākamgad nestartēs drāmas kategorijā. Tas būtu labs eksperiments.

FOTO: SERIĀLS "PADOMI" (HACKS) SAŅEM "EMMY" BALVU

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Nepalaid garām!

Uz augšu