Šķiet neticami, bet jau ir sācies veļu laiks. Atkarībā no vietas un tradīcijām veļu laiks ilgst no septembra beigām līdz pat decembra sākumam.

“Ap Bērzauni veļu laiks iesākas deviņas dienas priekš Miķēļiem un beidzas deviņas dienas priekš Mārtiņiem.” “Garu dienas ir deviņas: no 1. līdz 9. novembrim.” “Ap Bruknu veļu laiku skaita no Mārtiņiem līdz jauniem Ziemas svētkiem (12.dec.).” Tā vēstī vien daži no mūsu folklorā atrodamajiem ticējumiem par šo tēmu.

Tā kā septembris šogad bijis tik neparasti silts, pie dzīvajiem ciemoties gatavie veļi ir manāmi noraizējušies – vai šogad tos, tāpat kā citus gadus, sagaidīs ar plāceņu bļodām, vārītu un žāvētu gaļu, rudzu un miežu maizes šķēlēm, medu, kā arī alu un pat kaut ko stiprāku?

Foto: Ieva Čīka/LETA

Iespēja, ka dzīvajie tik ļoti aizrāvušies ar siltā laika baudīšanu pludmalēs, kafejnīcu terasēs un pārgājienos pa Mežtaku, ka galīgi aizmirsuši par savas dzimtas aizgājējiem, ir uztraucoši liela. Zemeņu dobēs atkal sārtojas ogas, priekšnamos mēteļu vietā karājas peldkostīmi – kas te notiek?!

Jāatceras, ka mēs esam atbildīgi par tiem, ko pieradinām. Velis ir pieradis katru gadu rudenī dzirdēt patīkami aicinošos vārdus: “Kur jūs esiet, manu mīļo gari? Nāciet šurp, mans tēvs, māte, tēvu tēvi un visi radi! Ēdiet un dzeriet, cik patīkas! Še ir svētku drēbes, apģērbieties un svētījiet mūsu linus! Tur ir ūdens, dvielis un paklāti salmi, mazgājieties, noslaukaities, sukājiet savus matus un atliecieties zemē uz cisām pēc tālā ceļa!”

Pirts ēka no Valkas rajona Vidagas "Ilgumiem" Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Vidzemes novada ekspozīcijā.
Pirts ēka no Valkas rajona Vidagas "Ilgumiem" Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Vidzemes novada ekspozīcijā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Arī šogad velis gribēs tikt uzņemts kā gaidīts viesis, nevis mīņāties pie pirts durvīm, aiz kurām neviena nav. Pēdējais, ko mums vajadzētu darīt, ir kāpt veļiem uz varžacīm un neizrādīt viņiem pienākošo godu – ja veļi nejūtas cienīti un pietiekami respektēti, tad tie var uzsūtīt mums dažādas ligas un nepatikšanas. Tā gadās ar pilnīgi visiem, kas nav attiecīgā laika periodā godinājuši dzimtas senčus.