Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Savulaik skandalozā grupas izstāde "Disidents" atgriežas ar jauniem māksliniekiem

Darbs no laikmetīgās mākslas izstādes "Disidents" Stūra mājā 2015. gadā.
Darbs no laikmetīgās mākslas izstādes "Disidents" Stūra mājā 2015. gadā. Foto: Edijs Pālens/LETA

No 12. oktobra līdz 10. novembrim kādreizējā VDK ēkā jeb Stūra mājā būs skatāma izstāde/akcija “Disidents”, kas veidota kā informatīvs manifests, kurā mākslinieki savus darbus pamato ar domas un idejiskās pašizpausmes nozīmīgumu.

Paužot savu viedokli un skatījumu individuālās izteiksmes materializācijā, mākslinieku mērķis ir ievest skatītāju analītiskā/psihoanalītiskā disputā par vārda brīvības un globālās situācijas ietekmi uz cilvēka pašnoteikšanās tiesībām.

Arī par individuālo tiesību apzināšanos, pielietošanu un to nozīmīguma izvērtēšanu, gan katram pašam pret sevi, gan kā daļai no sabiedrības kopuma.

Foto: Publicitātes foto

Izstādes/akcijas darbi veidoti no dažādiem materiāliem, objektiem, kas izvietoti Stūra mājā. Tie atspoguļo mākslinieku redzējumu, emocijas un izjūtas par pašreizējo situāciju, kad ikvienam ir jāpieņem lēmums un nostāja šajā tik nedrošajā laikā, kad pasaulē valda vardarbība, kad karš ir ienācis ikviena cilvēka dzīvē, ikdienā un telpā. Izstādes/akcijas vadmotīvs: “Esi atbildīgs – disidents var izraisīt neatkarību!” 

Izstādē piedalās deviņi mākslinieki: SOME1, Oļegs Tillbergs, Kirils Panteļejevs, Andris Maračkovskis, Jānis Noviks, Herberts Verpakovskis, Toms Jansons, Raitis Hrolovičs un MO.

Pirmā izstāde/akcija “Disidents” 2015. gadā izraisīja starptautisku skandālu – Ārlietu ministrija saņēma notu no Krievijas vēstniecības saistībā ar Stūra mājā izstādīto mākslas instalāciju – Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam līdzīgo lelli. Sabiedrības attieksme bija neviennozīmīga, vieni atbalstīja instalācijas ideju, citi to uztvēra ļoti personīgi un izstāde vairākkārt tika slēgta.

Krusts, pie kura bija piesista Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam līdzīgā lelle. Izstāde "Disidents" Stūra mājas pagalmā, 2015. gads. 
Krusts, pie kura bija piesista Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam līdzīgā lelle. Izstāde "Disidents" Stūra mājas pagalmā, 2015. gads. Foto: Edijs Pālens/LETA

Laikmetīgās mākslas izstāde/akcija “Disidents” norisināsies Stūra mājā, Rīgā, Brīvības ielā 61. Tā apskatāma no 12. oktobra līdz 10. novembrim. Stūra māja ir atvērta katru dienu no 10.30 līdz 17.30. Ieeja izstādē – bez maksas.

Nepalaid garām!

Uz augšu