Rīgas Starptautiskais kino festivāls RIGA IFF turpina savu gaitu – vēl līdz svētdienai, 27. oktobrim (ieskaitot), iespējams ielēkt krāšņajā filmu karuselī, kurā mirguļo daudzi stāsti, kurus radījuši vai nu scenāristu prāti, vai kuri dokumentēti dzīves tiešamībā un nereti arī raupjumā.

Tieši par šiem diviem aspektiem arī šīs reizes stāsts – kā tie atspoguļojas trijās latviešu režisoru veidotajās filmās, kuru pirmizrādes kuplina RIGA IFF bagātīgo programmu. Katrā no tiem ieraugāms arī atkailināšanās aspekts – ne tikai šī vārda ķermeniskajā apjēgumā, bet arī tajā, kā aiz ikdienas gaitu uzkonstruētās scenogrāfijas ieraugām viens otru un paši sevi.

Sniegs uz bungu šķīvjiem

Grupas "TESA" mūziķi Uģa Oltes filmā "Tesa Man". 
Grupas "TESA" mūziķi Uģa Oltes filmā "Tesa Man". Foto: Publicitātes foto

Aizvadītā gada novembra beigās režisors Uģis Olte ar komandu aicināja tos, kuri vēlas, pievienoties sava maģistra diplomdarba Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA) filmēšanā. Norises vieta: mākslinieka Andra Eglīša izveidotā brīvdabas mākslas telpa “Savvaļa” Jaundrustos. Notiekošais: post-metāla grupas “TESA” uzstāšanās paugura vidū izraktā amfiteātrī, varētu teikt – teju vai zemes iekšienē.

Andra Eglīša mākslas redzējumu vēl arvien var novērtēt Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja izstāžu zālēs līdz 3. novembrim. Savukārt Uģa Oltes režisora acu skatiens Eglīša izpratni par cilvēka un dabas mijiedarbi ierauga caur grupas “TESA” nepiekāpīgo ģitārmūziku (Kārlis Tone un Dāvis Burmeisters), kuru kā milzīga svina lokomotīve cauri tumsai ved bungu komplekta (Jānis Burmeisters) fundaments.

Lai šis skatiens nonāktu pie kino apmeklētāja, strādājuši veseli deviņi (!) operatori un, sacīsim, “kameras cilvēki”, kas darbojušies vizuālajā departamentā.