Tapusi jauna filma par skaudro «Giro d’Italia» realitāti

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šonedēļ uz lielā ekrāna iznāk lietuviešu režisora Arūna Mateļa dokumentālā filma «Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule», kas atklāj neredzamo pusi riteņbraukšanas sacensībās «Giro d’Italia» – vienā no trim pasaulē lielākajām un grūtākajām velosportistu cīņas arēnām. Filmas operators ir pašmāju dokumentālists Ivars Zviedris.

Kopš filmas pirmizrādes Varšavas starptautiskajā kino festivālā 2017. gada oktobrī «Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule» kā labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma ir saņēmusi galvenās balvas prestižos starptautiskos kinofestivālos gan Varšavā, gan Minskā un Triestē, turklāt Minskā izpelnījusies arī skatītāju balvu. Pērnā gada nogalē Lietuvas kinematogrāfistu savienība starp astoņām nominētajām filmām, kuru vidū bija arī Šarūna Barta Kannās pirmizrādītā spēlfilma «Sals», gada labākās Lietuvas filmas godu piešķīra «Brīnišķīgajiem lūzeriem». Filmu šobrīd izrāda Maskavas starptautiskajā kino festivālā, no 27. aprīļa to demonstrēs kinoteātros Rīgā «Splendid Palace» un «Cinamon», kā arī Liepajā, Cēsīs, Rēzeknē, Daugavpilī, Ventspilī.

Filma «Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule» atklāj neredzamo pusi riteņbraukšanas sacensībās «Giro d’Italia» – vienā no trim pasaulē lielākajām un grūtākajām velosportistu cīņas arēnām. Neskatoties uz velosporta popularitāti, tikai nedaudzi zina par sacensību sarežģīto hierarhisko struktūru, kas paģēr beznosacījuma pakļaušanos un pašuzupurēšanos. Filmas centrā ir tā sauktie gregari - profesionālās riteņbraukšanas mūki, kuri vienmēr brauc aizmugurē, piegādā biedriem ūdeni un sviestmaizes un jau startējot ir nolemti zaudējumam.

«Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule» ir līdz šim viena no lielākajām Eiropas dokumentālā kino kopprodukcijām, kuras tapšanā līdz ar Lietuvu un Latviju piedalījusies arī Itālija, Šveice, Īrija, Ziemeļīrija, Spānija un Beļģija. Filmas ražošanu ir atbalstījis Eiropas fonds «Creative Europe» un Nacionālais Kino centrs, kā arī visu pārējo dalībvalstu kino fondi. Latvijas pusi šajā unikālajā projektā pārstāv filmu studija «VFS Films» un operatori Valdis Celmiņš un Ivars Zviedris, montāžas režisors Gatis Belogrudovs un producents Uldis Cekulis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu