Kā bulgāri Spotify «apčakarēja»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Mūzikas industrijas portāls «Music Business Worldwide» (MBW) publicējis interesantu rakstu par to, kā kādi apsviedīgi ļaudis Bulgārijā, veidojot pleilistes, izmantojot nepilnības mūzikas straumēšanas giganta «Spotify» sistēmā, spējuši kļūt stāvus bagāti.

Šis gadījums datējams ar pagājušo gadu, portālam «Music Business Worldwide» atklājuši augstu stāvoši avoti mūzikas industrijā.

Portāls publicējis apjomīgu rakstu, kurā atklāj, ka 2017. gada vasarā kāda trešā persona, izmantojot viltīgu shēmu, no «Spotify» atlīdzībās saņēmusi vairāk nekā miljons dolāru. Turklāt tas noticis, formāli nepārkāpjot nevienu likumu.

Shēmu kāds lielās mūzikas izdevniecības pārstāvis atklāja pagājušā gada septembrī, taču tad bija jau par vēlu ko labot. Nauda bija aizplūdusi. Šā pārstāvja uzmanības lokā nonāca divas aizdomīgas pleilistes - «Soulful Music» un «Music From The Heart». Dziesmas bijušas reģistrētas ar ISRC* kodiem, un to izcelsme - Bulgārija.

Abas pleilistes regulāri atradās globālā «Spotify» topa simtniekā. Septembrī abas pleilistes ierindojās attiecīgi 84. un 22. vietā, vēl augstākas vietas sasniedzot ASV, apsteidzot visas oficiālās lielo izdevniecību veidotās kompilācijas.

Tātad, kur āķis?

Pleilistē «Soulful Music» iekļautas 467 dziesmas, tās ieskaņojuši šķietami mazpazīstami mākslinieki, par kuru biogrāfijām tīmeklī nekas daudz atrodams nav. Vidējais dziesmu garums - nedaudz ilgāks par 30 sekundēm, tieši tik, lai «Spotify» sistēma uzskatītu, ka dziesma ir «ieskaitīta» jeb atskaņota. Monitoringa platforma «ChartMetric» septembrī fiksējusi, ka pleilistei ir tikai 1797 sekotāju.

Foto: Ekrānuzņēmums

Kā tas iespējams, ka šāda pleiliste spējusi būt populārāka par «Sony», «Universal» un «Warner» oficiālajām izlasēm?

Ir divas versijas.

Vai nu šie aptuveni 1800 sekotāju ir tik ļoti atkarīgi no šīm dziesmām, ka atskaņo tas visi 24 stundas diennaktī, kas, protams, maz ticams.

Vai, kas jau ticamāk, kādi ļaudis Bulgārijā izveidojuši aptuveni 1200 «Spotify» profilu, kas «uz atkārtot» atskaņoja šīs 467 dziesmas. Protams, lai iegādātos oficiālu profilu, jāšķiras no konkrētas naudas summas - šajā gadījumā abonementa maksa 10 dolāri mēnesī jāpareizina ar 1200, rezultātā mēnesī jāšķiras no 12 000 dolāriem.

Kādi ir ienākumi?

Vidējais dziesmu ilgums šajās pleilistēs ir 43 sekundes, Dienā ir 86 400 sekundes. Ja izrēķinām uz mēnesi, pieņemot, ka 24 stundu režīmā darbojas visi profili, tad viens profils spēj saģenerēt 60 000 klausījumu. Ja pareizinām ar 1200 profiliem, tad kopējais dziesmu straumējumu skaits - 72 miljoni.

Ja par vienu straumējumu kompānija maksā 0,004 dolārus, tad, pareizinot ar 72 miljoniem, sanāk 288 000 dolāru mēnesī. Un tas ir tikai par vienu pleilisti.

Ja, izmantojot programmu, dziesmas pārslēdzas pēc noteiktajām 30 sekundēm, tad klausījumi mēneša griezumā var sasniegt pat 103 miljonus, kas naudas izteiksmē ir 415 000 dolāru.

Kad atklājās šī shēma, «Spotify» oktobrī izdzēsa visu šo pleilistu saturu, taču, kā vēsta avoti, bulgāriem nemanītiem savu shēmu izdevās īstenot veselus četrus mēnešus, nopelnot vairāk nekā miljonu dolāru.

Tehniski likums pārkāpts netika - par visiem profiliem oficiāli samaksāts.

«Spotify» šo situāciju komentē skopi, sakot, ka nopietni investē laiku un līdzekļus, lai apzinātu šādus viltus profilus.

www.musicbusinessworldwide.com

* ISRC. ISRC (International Standart Recording Code) ir starptautiska kodu sistēma, ko izstrādājusi ISO un IFPI (Starptautiskā mūzikas industrijas federācija). Šā koda mērķis ir nodrošināt starptautisku skaņu un mūzikas video ierakstu identificēšanu

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu