Daugavgrīvas cietoksnī kultūras festivāls «Komēta»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Komēta ir unikāls un izglītojošs brīvdabas festivāls, sociāls un kulturāls eksperiments, kas aicina cilvēkus ieraudzīt neredzamo un praktizēt brīvību caur mūziku, dejošanu, lekcijām, darbnīcām, performancēm, laikmetīgo cirku un sarunām. Tas notiek Daugavgrīvas cietoksnī – uz salas zvaigznes formā.Tā ilgtermiņa mērķi ir atdzīvināt Daugavgrīvas cietoksni kā vietu kultūrai un veicināt vietējo kopienu integrāciju un sadarbību.

Šī gada festivāla vadmotīvs ir - ieraudzīt neredzamo, tāpēc Komētā nebūs līdz šim festivālos pierastās skatuves, bet gan septiņi savstarpēji saturiski vienoti ciemati, kuros satiksies mūziķi un mākslinieki no visas pasaules.

Cirka ciematā sastapsies vienpadsmit laikmetīgā cirka mākslinieki no Spānijas, Francijas, Polijas, Igaunijas un Latvijas, lai radītu īpašu, Daugavgrīvas cietokšņa iedvesmotu, cirka izrādi. Katru dienu viņi vadīs meistarklases dažādās cirka tehnikās, kā arī demonstrēs monoizrādes.

Biesentales zvaigžņu ciemats pulcēs aptuveni četrdesmit cilvēku lielu kopienu no Berlīnes, kas sev līdzi vedīs skaņas sistēmas, gaismas instalācijas un mūziķus, lai dalītos ar Latvijas publiku ne tikai ar pārsteidzošiem priekšnesumiem, īpašu auru un mūziku, bet arī ar idejām, kā neiespējamo padarīt iespējamu.

Aware House ir izaicinošākā deju zāle, kurā elektroniskā mūzika skanēs vismaz četrdesmit stundas no vietas. Atbilstoši festivāla vadmotīvam – ieraudzīt neredzamo, nebraucām to meklēt uz Detroitu, Ibizu vai Berlīni, bet gan uz Tbilisi, Palestīnu, Ķelni un tepat – Rīgu.

Sapņu kinoteātrī katru vakaru būs iespējams vērot režisora un žurnālista Ramina Aryaie (Vācija/Irāna) ceļojuma piezīmes, kas tapušas trīs gadu garumā braucot apkārt pasaulei.

Uz salas ieradīsies arī unikāls mūziķu kolektīvs, festivāls un ierakstu izdevniecība Nomade no Čīles, prezentējot Dienvidamerikas etno-elektroniskas mūzikas scēnu. Viņi sniegs ieskatu šajā Latvijā reti dzirdamajā, bet citviet plaukstošajā mūzikas scēnā ar mūziķiem un dīdžejiem no Argentīnas, Brazīlijas, Čīles, Ekvadoras, ASV, Kolumbijas un citām tuvākām vietām.

Komētas Akadēmija, turpinot pagājušajā gadā aizsākto, pulcinās aktīvistus, lektorus un domātājus no visas pasaules, lai pievērstu uzmanību vietām, attiecībām un idejām, kas bieži paliek neredzamas, taču ietekmē to, kā mēs uztveram pasauli un viens otru.

Higgs Boson tunelis būs muzikāla improvizācija par tēmu, kura būs gaisā, auditorijā vai laika apstākļos. Tur nepastāvēs ne grupas, ne programma, ne zīmoli, tikai dzīvā mūzika, ko izpildīs vairāk kā četrdesmit Latvijas un citu valstu, dažādu žanru mūziķi

Svarīga Komētas daļa ir atbildība un rūpes par vidi un tās ilgtspējīgu attīstību nākotnē. Festivālā netiek lietota vienreizlietojamā plastmasa un tiek šķiroti atkritumi, pasākuma infrastruktūra tiek būvēta no otrreiz pārstrādātiem vai ziedotiem materiāliem, lai skatuves, ekoloģiskās tualetes un dušas var tikt izmantotas citiem pasākumiem, ko rīko vietējā kopiena kā arī turpmākajiem Komētas festivāliem.

Komētā darbosies trauku bibliotēka, kurā katrs varēs aizņemties traukus, lai pēc iespējas samazinātu radīto atkritumu daudzumu. Tāpat apmeklētāji ir aicināti ņemt līdzi savus traukus un ūdens pudeli, jo tiks nodrošināts bezmaksas dzeramais ūdens un ūdeni plastmasa pudelēs nopirkt nevarēs.

Festivāla laikā, cietokšņa teritorijā būs paredzēta vieta bezmaksas telšu pilsētiņai.

Lai festivāls būtu pieejams plašākai sabiedrībai, svētdienā Komēta būs atvērta bez maksas ikvienam interesentam. Komēta īpaši aicinavietējos Bolderājas un Daugavgrīvas iedzīvotājus, seniorus un ģimenes ar bērniem, lai ieraudzītu Daugavgrivas cietoksni citā gaismā.

Festivālu organizē biedrība «Festivāls Komēta» sadarbībā ar biedrībām «Kaņepes Laikmetīgās kultūras centrs» un «Bolderājas grupa». Festivāls ir nekomerciāls, tā mērķis nav gūt peļņu, visi iegūtie līdzekļi tiks izmantoti festivāla norises nodrošināšanai un Daugavgrīvas cietokšņa attīstībai.

Festivāla sākums meklējams 2016. gadā, kad sapņojot par kultūras notikumu, kur mūzika, māksla un cilvēki ir līdzsvarā ar dabu, radās Komēta. Festivālā piedalījās vairāk kā 100 mūziķu, izpildītāju, mākslinieku un akadēmiķu no vairāk kā 20 valstīm un tas tika nominēts LSM kultūras balvai kā 2016. gada pārsteigums.

Vairāk informācijas meklē šeit

Biļetes vari iegādāties šeit

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu