Latvijas producents Vinovskis saņem Lietuvas nacionālo kinobalvu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Lietuvas nacionālajā kino festivālā «Sudraba dzērve» producente Uļjana Kim saņēmusi balvu par izcilu profesionālu sniegumu, veidojot kopražojuma filmas ar Latvijas un Igaunijas kolēģiem, un simboliski to nodevusi latviešu kolēģim Robertam Vinovskim kā apliecinājumu tam, ka šī ir kopīga balva visu triju Baltijas valstu kopproducentiem.

Klātesot Lietuvas premjerministram un kultūras ministrei, aizvadīts Lietuvas Nacionālais filmu festivāls «Sudraba dzērve», kas šogad svin apaļu jubileju - 10 gadus. Balvu pasniegšana filmu nozares profesionāļiem tiek translēta TV tiešraidē nacionālajā televīzijā un tradicionāli ierindojas starp skatītākajiem TV raidījumiem Lietuvā.

Kā savā pateicības runā minēja producente, gan minētās filmas, gan iegūtā balva ir kopīgs darbs un sasniegums, jo tikai pateicoties visu iesaistīto pušu iesaistei un profesionalitātei kļuvusi iespējama šo starptautiski augsti novērtēto filmu tapšana. Visu trīs filmu starptautiskās pirmizrādes notikušas (Lomu spēles un Pelnu sanatorija) vai drīzumā notiks (Senekas diena) A klases festivālos, un tas ir nozīmīgs sasniegums.

«Gribu īpaši pateikties ne vien Lietuvas, bet arī Latvijas un Igaunijas kino centriem par atbalstu un finansējumu, kas nodrošināja šo filmu tapšanu. Esmu tiešām priecīga, ka kopā ar latviešu kolēģi Robertu Vinovski no Studijas Lokomotīve un igauņu kolēģi Rīnu Sildos no studijas Amrion esam veiksmīgi aizsākuši sadarbību kino jomā starp visām trim Baltijas valstīm, un šī balva ir apliecinājums, ka esam uz pareizā ceļa. Nododu to savam latviešu kolēģim, lai mūsu Sudraba dzērve lido uz Rīgu, kas ģeogrāfiski atrodas Baltijas valstu centrā, tā simboliski parādot to, ka mūsu vienotībā ir spēks.»

Roberts Vinovskis: «Pirmā kopražojuma filma, kurā piedalījās visas trīs Baltijas valstis, tapa vēl gluži nesen, bet šobrīd kopumā iezīmējas svarīgs pavērsiens gan Baltijas producentu domāšanā, gan nacionālo kino centru kopražojumu finansēšanas politikā – domāju, līdzšinējo sadarbību jau tagad varam vērtēt kā ļoti veiksmīgu un tātad arī stratēģiski pareizu. Taču man īpašs prieks, ka mūsu kopdarbos arvien būtiskāku lomu spēlē ne vien finansiāla, bet arī radoša sadarbība. No tā mēs visi tikai iegūstam, un mūsu filmu starptautiskie panākumi to apliecina.»

Kopumā studijas «Lokomotīve» līdzproducētās filmas bija nominētas 7 kategorijās (labākā montāža - Daniels Kokanauskis par Lomu spēlēm, Šiaurės Kryptis par labāko mūziku filmai Senekas diena, Kristions Vildžūns kā labākais režisors (Senekas diena), Senekas diena kā labākā filma, Lomu spēles kā labākā kopražojuma filma). Balvu saņēma arī filmas Senekas dienas mākslinieks - lietuviešu kino, teātra un operas veterāns Galius Kličius.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu