«Gorā» tēlnieka Gļeba Panteļejeva izstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Īsi pirms ikgadējās Latgaliešu kultūras gada balvas «Boņuks» pasniegšanas ceremonijas svētdien, 26. februārī, plkst.14.30 Rēzeknē, Latgales vēstniecībā «Gors» tiks atklāta tēlnieka, Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) profesora Gļeba Panteļejeva izstāde «Latgales rapsodija».

Kā informēja «Gora» Mārketinga nodaļas vadītāja Edīte Husare, izstādes struktūras pamatu veido trīs centrālie objekti no koka - lielformāta skulptūras, katrs no tiem simbolizē vienu no trim tēlniekam svarīgiem esamības pamatelementiem - garu, matēriju, un cilvēku kā šo jēdzienu savienojumu, kā arī izstādes centrālais darbs ar nosaukumu «Lielais. Nezināmais», bronzas jātnieka skulptūra, kas simbolizē neprognozējamo nākotni.

Par pievēršanos Latgales tēmai tēlnieks saka: "Savā personālizstādē "Latgales rapsodija" turpinu apmierināt savu interesi par materiālās un nemateriālās pasaules attiecībām, kā arī attīstu savu tēlniecības valodu un kopju radošo rokrakstu. Šoreiz par materiālu darbu tēliem pieteicās Latgales daba, cilvēki, vēsture, tās unikālā garīgā telpa. Kaut neesmu ar to saistīts ne ģenētiski, ne konfesionāli, ļoti asi uztveru garīgās enerģijas impulsus, kas nāk no šīs zemes. Visas interesantākās un nākotnē svarīgās lietas notiek marginālijās, pierobežā, fiziskā vai garīgā. Latgale ir mūsu frontīrs (robeža, ar piedzīvojumu konotāciju) ne vien ģeogrāfiskajā, bet arī garīgajā izteiksmē.»

Izstāde «Latgales rapsodija» pērn saņēma «Boņuka» balvu nominācijā «Labākais sniegums vizuālajā mākslā». Latgales vēstniecības «Gors» Mākslas galerijā izstāde būs skatāma līdz 29. maijam.

Gļebs Panteļejevs

Gļebs Panteļejevs ir dzimis 1965. gadā, 1991.gadā absolvējis LMA Tēlniecības nodaļu, ir LMA profesors. Sarīkojis vairāk nekā desmit personālizstādes Rīgā, Oslo (kopā ar Ilmāru Blumbergu), Vankūverā (kopā ar Olgu Šilovu), Sankpēterburgā. Panteļejevs ir daudzu vides skulptūru, pieminekļu autors Rīgā, Ventspilī, Aucē, Jelgavā, Jūrmalā, Kuldīgā, Carnikavā, Katzovā (Vācija) un citur: skulptūru grupa «Zemgales piktogrammas», Lielupes tilts, Jelgavā (2001), vides skulptūra «Melnais slieksnis» pie bijušās VDK ēkas Stabu ielā Rīgā (2003), piemineklis pulkvedim Oskaram Kalpakam Esplanādē, Rīgā (2006), vides dizaina objekts «Senie svari un mēri», Ventspilī (2009). Patlaban Rīgā, «Gallery Park Hotel» skatāma arī tēlnieka darbu izstāde «Kur Tu to ņēmi?».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu