Izskanējis otrais festivāls «Zobens un lemess»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Raimonds Lietuvietis/ShubaPhoto

Ar krāšņu dzīvās uguns performanci nedēļas nogalē Viesītes novada Lonē noslēdzās mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāls «Zobens un lemess», kas norisinājās otro gadu pēc kārtas.

Divas dienas ilgais festivāls, kas pamatoti uzskatāms par lielāko smagās mūzikas pasākumu Latvijā, turklāt savā ziņā turpina jau pagātnē palikušo festivālu «Baltijas Saule» un «Blome Metalshow Open Air» tradīcijas, šogad pulcēja vēl vairāk apmeklētāju nekā pērn, un var teikt, ka «Zobens un lemess» gada laikā ir uzaudzējis pamatīgu fanu pulku. Senas melodijas mūsdienīgā apdarē, etnomūzikas un smagā metāla satikšanās, kā arī pavisam īsti senie karavīri – no 8. lidz 10. jūlijam festivāls, kas notika gleznainā Saukas ezera krastā, plašu mežu ielokā, pulcēja vēsturiskā mantojuma un mūsdienu mūzikas vērtību cienītājus.

Piektdienas vakars tika pavadīts smagākās noskaņās. Piektdien uz skatuves kāpa ukraiņu black metal izpildītāji «Endless Battle», apvienība «Luctus» no Lietuvas, mongoļu metālisti «Nine Treasures» no Ķīnas, kā arī pašmāju zvaigznes – lauriem apvītākā metālmūzikas apvienība «Skyforger», Eirovīzijas atlases lielākais pārsteigums «Catalepsia» un vien pērn šajā pašā festivālā debitējušie «Protean».

Savukārt sestdien lielāks akcents tika likts uz etnomūzikas un smagās mūzikas saspēli. Jau ap pusdienas laiku koncertprogrammu atklāja pašmāju folkmetāla apvienība «Symbolic» un simfoniskā folkmetāla izpildītāji «Oceanpath». Baltkrievu un poļu tautas melodijas ieskanējās attiecīgi baltkrievu grupas «Znich» un poļu grupas «Valkenrag» repertuārā. Ar īpaši emocionālu programmu uzstājās postfolka aizsācēji Latvijā grupa «Iļģi» un lietuviešu etnoroka apvienība «Marga Muzika». Par vienu no vakara krāšņākajiem priekšnesumiem parūpējās komponists Uģis Prauliņš, kopā ar pavadošo grupu, solistiem un kori Gaudeamus atskaņojot dziesmu ciklu «Pagānu gadagrāmata». Savukārt sestdienas noslēgumā savu pirms divdesmit gadiem tapušo smagā metāla programmu atskaņoja grupa «Sanctimony». Festivāla noslēgumā uzstājās grieķu metālisti «Rotting Christ».

Līdztekus bagātīgajai mūzikas programmai visu festivāla norises laiku norisinājās seno amatnieku darbnīcas, apmeklētāji varēja iemēģināt roku viduslaiku paražās, klausīties vēsturiskas lekcijas un vērot vēstures rekonstrukcijas apvienību paraugdemonstrējumus

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu