Laikmetīgās mākslas muzeju iecerēts atvērt 2021. gada novembrī

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeju (LLMM) Rīgā iecerēts atklāt 2021. gada novembrī, šodien arhitektu prezentācijas pasākumā sacīja «ABLV Bank» valdes loceklis Romāns Surnačovs. Šodien Rīgā žūrijai tiek prezentēti septiņu starptautisku arhitektu biroju un Latvijas arhitektu tandēmā radītas LLMM versijas. Konkursa rezultāts būs zināms līdz jūnija beigām.

Surnačovs klāstīja, ka jaunais muzejs ar tam pieguļošo pilsētas dārzu plānots kā «New Hanza City» centrālais kvartāls, iezīmējot ieceri Skanstes apkaimei kļūt par Rīgas moderno centru. Savukārt muzeja vīzija ir kļūt par apmeklētāko mākslas muzeju Baltijas valstīs. Muzejā līdzās izstāžu darbībai, izglītībai un sabiedriskās līdzdalības instrumentiem atradīsies nozīmīgs krājums par laikmetīgās mākslas un vizuālās kultūras aspektiem Baltijas jūras reģionā un īpaši Latvijā no 1960.gada līdz mūsdienām.

Viņa ieskatā LLMM jākļūst par vietu, kur cilvēki jūtas kā mājās.

Savukārt kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), paužot pateicību visiem par ieguldīto darbu, bilda, ka šī ir pirmā reize Latvijas vēsturē, kad starptautisku arhitektūras konkursu rīko Londonā bāzētais starptautiskais uzņēmums «Malcolm Reading Consultants».

Jau ziņots, ka šodien žūrijai muzeja versijas prezentē «Lahdelma&Mahlamäki Architects» no Somijas un «MADE arhitekti» no Latvijas, «Henning Larsen Architects» no Dānijas un «MARK arhitekti» no Latvijas, «Neutelings Riedijk Architects» no Nīderlandes un birojs «Brigita Bula arhitekte» no Latvijas, «Sauerbruch Hutton» no Vācijas un arhitekts Ingurds Lazdiņš no Latvijas, «wHY» no ASV, «Outofbox Architecture» un ALPS no Latvijas, «Caruso St John Architects» no Lielbritānijas un «Arhitektu birojs Jaunromāns un Ābele» no Latvijas, kā arī «Adjaye Associates» no Lielbritānijas un «AB3D» no Latvijas.

Konkursa noslēgumā visas septiņas arhitektu komandas saņems atlīdzību, savukārt viena no komandām turpinās darbu pie turpmākās LLMM projekta izveides.

Muzeja ieceres īstenošanai ir izveidots Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonds (LLMMF). To nodibināja «ABLV Charitable Foundation» un Borisa un Ināras Teterevu fonds, kopīgi muzeja būvniecībai atvēlot 30 miljonus eiro un parakstot nodomu protokolu ar Kultūras ministriju par sadarbību muzeja izveidē un darbībā pēc atklāšanas.

2015. gadā LLMMF uzticēja Eiropā respektētam konkursu rīkotājam «Malcolm Reading Consultants» organizēt topošā muzeja ēkas metu konkursu ar uzaicinātu dalībnieku sastāvu. Piedalīties pirmajā konkursa kārtā tika aicināti divdesmit pieci pazīstami arhitektu biroji, no kuriem neviens nebija no Latvijas.

Septiņi starptautiskas nozīmes arhitektu biroji turpināja nākamo sāncensības posmu. Konkursa nosacījumos tiem tika izvirzīts uzdevums metus izstrādāt radošā partnerībā ar Latvijas arhitektiem.

LLMM metu konkursā notiek divpakāpju vērtēšana. Konkursa žūrija iesniegtos darbus vērtēs, ņemot vērā Latvijas un ārvalstu ekspertu komisijas ziņojumu par piedāvāto projektu arhitektūras kvalitāti, atbilstību muzeja koncepcijai, iekļaušanos pilsētvidē, funkcionalitāti un izmaksām. LLMM metu konkursa žūrijā strādā žūrijas priekšsēdētājs «Design, Exhibitions and FuturePlan» direktors no Viktorijas un Alberta muzeja Londonā Deivids Bikls, «Gianni Botsford Architects» vadītājs Džanni Botsfords, «Office for Metropolitan Architecture» (OMA) partneris un AMO (OMA’s think-tank) vadītājs Renjē Degrāfs, mākslinieks un «Luke Jerram Ltd» vadītājs Lūks Džerams, SIA «Pillar Management» izpilddirektore Ieva Valtere, Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonda valdes locekle Elīna Vikmane, Kultūras ministriju pārstāvēs arhitekts un SIA «Vizuālās modelēšanas studija» līdzīpašnieks Uldis Balodis un arhitekts un Kultūras ministrijas eksperts Jānis Dripe.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu