Ukraina apsver boikotēt Eirovīziju, ja uzvarēs Krievija

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vyacheslav Prokofyev/TASS/Scanpix

Ja Eirovīzijas finālā piepildīsies bukmeikeru prognozes un uzvarēs krievu dziedātājs Sergejs Lazarevs, Ukrainas delegācija apsver iespēju boikotēt nākamā gada Eirovīzijas konkursu, kurš norisināsies Krievijā, ziņo ārvalstu prese.

«Ja cilvēks vārdā Lazarevs uzvarēs, mēs atteiksimies no dalības konkursā 2017. gadā,» aģentūrai TASS paziņoja Zurabs Alasanija, Ukrainas Nacionālās televīzijas vadītājs.

Kopš Krievija nelikumīgi okupēja Krimu, Eirovīzijas skatuve kļuvusi par publisku viedokļu sadursmes vietu starp šīm abām valstīm.

Pirms pāris mēnešiem Krieviju sadusmojusi Ukrainas pārstāve Eirovīzijas dziesmu festivālā - Krimas tatāru dziedātāja Džamala, kuras dziesmu uzskata par uzbrukumu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam. Džamalas dziesma «1944» attiecas uz gadu, kad Krimas tatāri tika deportēti no savas dzimtenes uz Vidusāziju. Daudzi no viņiem nomira brauciena laikā vai no bada neauglīgajās stepēs pēc ierašanās izsūtījuma vietā.

Sergejs Lazerevs
Sergejs Lazerevs Foto: Vyacheslav Prokofyev/TASS/Scanpix

Pašas sacerētajā dziesmā Džamala, īstajā vārdā Susana Džamaladinova, kura 2009. gadā piedalījās konkursā «Jaunais vilnis», stāsta par savu vecvecmāmiņu. Dziesmā konkrēti nav pieminēts ne tā laika Padomju Savienības diktators Josifs Staļins, ne arī Krimas tatāri. Dziesmas vārdi ir angliski, bet tās piedziedājums - Krimas tatāru valodā.

Džamala noliedz, ka dziesma būtu uzbrukums Putinam. Eiropas Raidorganizāciju apvienības (EBU) noteikumi aizliedz festivālā piedalīties dziesmām ar «politisku vēstījumu».

Tomēr intervijās Džamala runā par Krimas tatāru likteni.

«Krimas tatāri atkal dzīvo okupētā teritorijā, un viņiem tas nav viegli,»

viņa teica ukraiņu televīzijas kanālam NTU pēc izvirzīšanas Eirovīzijai.

Finālā šovakar tiksies gan Lazarevs, gan Džamala.

Savos izteikumos Lazarevs, kurš arīdzan 2002. gadā piedalījās konkursā «Jaunais vilnis», ir piesardzīgs un izteicis cerību, ka Eirovīzija spēs saliedēt abas naidīgās puses.

Atgādinām, ka 2009. gadā, kad starp Krieviju un Gruziju bija izveidojies militārs konflikts, Eirovīzijas konkursa organizatori pieņēma lēmumu diskvalificēt Gruzijas dziesmu «We don't wanna put in», kurā tiek apspēlēts Krievijas premjerministra Vladimira Putina uzvārds.

Gruzija nolēma nemainīt dziesmas tekstu izvēlējās nepiedalīties 2009. gada Eirovīzijas konkursā.

Justam tiek prognozēta 12. vieta.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu