Līvas ciemā skanēs tautas mūzikas svētki «Līvas upe»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

21. un 22. maijā Liepājā notiks vērienīgie «Līvas ciema svētki», kuros uz divām skatuvēm tautas mūzikas svētkos «Līvas upe» apmeklētājus priecēs sabiedrībā pazīstamas un iemīļotas tautas mūziķu apvienības, koklētāji, folkloras kopas, postfolkloras grupas un kapelas.

Līvas ciema svētku muzikālās programmas jeb Tautas mūzikas svētku «Līvas upe» vadmotīvs šogad ir kokles visā to dažādībā, vēršot uzmanību uz etnogrāfiskajām koklēm tradicionālā skanējumā, koncertkoklēm un elektroakustiskajām koklēm laikmetīgos skaņdarbos.

Svētkos uz lielās skatuves Promenādē muzicēs apvienība «Tairi» – starptautisku atzinību guvusī koklētāja Laima Jansone kopā ar DJ Monstu un kontrabasistu Tomu Poišu. Viņu sniegumā būs novērtējama laikmetu saplūsme – senās kokles un mūsdienu elektroniskā mūzika vienotā harmoniskā veselumā. Savukārt ar koncertkoklēm un kokļu mūzikas dažādību klausītājus iepazīstinās koklētāju ansambļi «Cantata» un «Teiksma» no Rīgas, kā arī tuvējā novada ansamblis «Grobiņa». Etnogrāfisko kokļu skanējumu dzirdēsim gan pazīstamās folkloras draugu kopas «Skandinieki» koncertprogrammā, kas šoreiz tiks veltīta grāmatas «Kokles dziesma dvēselei» prezentācijai, gan vērienīgā vīru kopu «Vilki» un «Vilkači» kopā veidotā priekšnesumā sestdienas pēcpusdienā. Svētkus krāšņi bagātinās un kokles skandinās arī enerģisku mūziķu apvienības – postfolkloras grupas «Dārdi» un «Rikši», «Māsas Dimantas», «Vētras saites» un «Gan’ gan’».

Individuālu koklētāju priekšnesumus būs iespējams baudīt Liepājas Meistaru ielas skatuvē, kas atradīsies pie viesnīcas «Promenade Hotel». Muzicēs Latvīte Cirse, Līga Griķe, Laima Jansone, Līga Jelēviča, Ieva Tālberga, Māsas Dimantas, Inga Karpiča, Edgars Zilberts, kā arī kokļu meistari – Ģirts un Rasa Laubes, Rihards Valters, Kārlis un Edgars Lipori, kuri ne tikai demonstrēs kokles spēli, bet arī iepazīstinās klātesošos ar saviem kokļu izgatavošanas noslēpumiem.

Īpašs notikums svētkos ir jaunā kokļu mūzikas albuma un grāmatiņas «Trejdeviņi koklētāji» izdošana, kuru 21. maijā plkst. 12.20 prezentēs kultūras menedžmenta centra «Lauska» pārstāvji. Svētku rīkotāji aicina iedziļināties koklēšanas tradīcijā un arī katram pašam sākt vai pilnveidoties kokles spēlē, un izmantot iespēju apmeklēt muzikologa, komponista un savas jomas speciālista Valda Muktupāvela koncertlekciju «Kokles Baltijā», kā arī kokles spēles meistarklases gan pie Valda Muktupāvela, gan pie Julgī Staltes sestdienā, 21. maijā, no plkst. 11.00 līdz 15.00.

Svētkus bagātinās arī spriganās liepājnieces – folkloras apvienība «Atštaukas», folkloras kopas «Saknes» un «Vēlava», kā arī Lieģu kultūras nama lauku kapela, Rucavas lauku kapela «Paurupīte», mūzikas kapela «Młody toruń» no Polijas, tautas dziesmu ansamblis «Voļņica» un svētku atklāšanā – pūtēju orķestris «Liepāja».

«Līvas ciema svētkos» apmeklētājus priecēs plaša kultūras programma, ar kuru iepazīties iespējams gan sociālajos tīklos, gan mājas lapā http://www.liepajaskc.lv/livas-ciema-svetki-2016/. Ikviens atradīs ko interesantu dažādās svētku norisēs – mūzikā, tautas dejā, Līvas tirgū, meistardarbnīcās, Spēļu sētā un dažādās radošās aktivitātēs.

«Līvas ciema svētkus» piedāvā Liepājas pilsētas dome, Liepājas Tautas mākslas un kultūras centrs. Atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, TVNET, Rietumu Radio, Latvijas Radio, viesnīcas «Promenade Hotel» un «Fontaine Royal», SIA «Venden», «IF P&C Insurance AS Latvijas filiāle», SIA «Liepājas tramvajs». Sadarbības partneri – laikraksts «Kurzemes Vārds» un www.liepajniekiem.lv

Plašāka informācija Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra mājas lapā www.liepajaskc.lv, kā arī sociālajos tīklos #LivasCiems #LiepajasKC.

Facebook lapa – https://www.facebook.com/livasciems/
Twitter konts – https://twitter.com/LivasCiems

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu