Koncerta apskats: Snoop Dogg Rīgā (119)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viens no rietumkrasta (West Coast) hiphopa dūžiem - 36 gadus vecais Kordozārs Kalvins Broduss Juniors (Cordozar Calvin Broadus, Jr.) jeb miļvārdiņā Snoop Doggy Dogg (tagad gan vienkārši Snoop Dogg) vakar uz Rīgu atveda savu klasisko "gangsteru shi...u".

Koncerta apskats: Snoop Dogg (Rīga, Skonto halle 29.08.2008.)

Izpildījums: 10/12

Baudījums: 10/12

Skaņa: 3/12

Saturs: 9/12

"Štrunts par Eikonu," kā saka mūsu sporta komentētājs Māris Rīmenis), diemžēl solītā zvaigžņu tandēma vietā "Eikons un Snūps" pie mums ieradās tika Dī Ou Dabl Džī (D.O.G.G.). Tiešām štrunts, jo dziesmās, kur bija paredzēta partija Eikonam, tā skanēja ierakstā (piemēram, "I Wanna f... You") un nekādas lielas vainas nebija. Protams, senegāliešu izcelsmes dziedātājs ir viens no pēdējo gadu karstākajiem vīriem Amerikas hiphopa un R&B pasaulē, taču īsti kopā ar Snūpu es viņu nekad neesmu vizualizējis, drīzāk tad jau varētu būt kombinācija Snūps un vecais labais Nate Dogg vai Snūps un Mack 10 vai tml.

Vispār es mīlu šā koncerta organizatorus - zvaigžņu aģentūru "Urbania Group", tā ir tik neprognozējama - Deep Purple, Sex Pistols un vakar Snoop Dogg? Īpašs paldies, protams, par vecajiem pankiem! Ar nepacietību gaidīšu jaunos aģentūras projektus, kas zina, varbūt pēkšņi pie mums atceļos My Bloody Valentine vai kas cits, ko citas koncertaģentūras neriskētu aicināt.

Ja runājam par Snoop Dogg, tad viņš, protams, ir leģenda - viens no retajiem hiphopa māksliniekiem, kas jau 16 gadus ir virsotnē, viņa unikālais rečitatīvs, izveidotais tēls, lieliskā muzikālā gaume un izjūta, arī spēja pasmieties par sevi ir atnesusi viņam apskaužamus panākumus. Arī Snūpa pēdējie studijas ieraksti ir līmenī. Man kā mūzikas apskatniekam vienmēr ir interesanti "izrakties" cauri katram repera albumam un atlasīt savai auto kompilācijai sev tuvākos skaņdarbus - tā no "Tha Blue Carpet Treatment" sesijām esmu sev izdalījis Snūpa asprātīgo parodiju par R&B "Just Tha Way U Like It" ("Yeah, I''d Like To introduce You to My New R&B Group, They Go by the Name of "Nine Inch Dix"! It''s the New R&B single of The Year"), sadarbību ar R. Keliju "That''s That", kas lieliski izskanēja arī vakardienas koncertā, arī "The Neptunes" producēto "Vato". No jaunās plates "Ego Trippin''", protams, kārtējā asprātīgā parodija par 80. gadu elektrofanku "Cool", "Deez Hollywood Nights", "Life of da Party", Tedija Railija producēto "SD Is Out" un, protams, visām lēdijām vakar veltīto "Sexual Eruption".

Jāsaka, ka koncerta sākums nedaudz iekavējās, iesildošo dīdžeju solīto piecu minūšu vietā, skatītājiem nācās gaidīt pusstundu līdz uz skatuves kāpa Snūps ar pavadošajiem mūziķiem (iespējams kāda tehniska ķibele vai vienkārši Snūps aizskatuvē bija ievilcis pārāk lielu dūmu...). Jā, mūziķiem! Šis nebija tas koncerts, kur uz skatuves rosās tikai plašu skrāpētājs un MC, Snūpam līdzi bija bundzinieks, basģitārists, ģitārists un taustiņinstrumentālists, plus vēl divi MC, kas uzturēja "grūvu". Jāpiemin arī divi draudīga paskata apsargi katrā skatuves malā, viens no tiem jau pēc pirmajām desmit koncerta minūtēm sāka garlaikoti raudzīties pulkstenī...

Diemžēl šādam dzīvajam sastāvam Skonto halle ir īpaši nepiemērota (to savulaik jau pierādījuši Lenija Kravica u.c. mākslinieku koncerti), tie klausītāji, kas atradās jau aiz skaņu pults, no mūzikas nedzirdēja pilnīgi neko - līdz viņu ausīm nonāca tikai viens liels skaņu jūklis. Arī stāvot tuvāk skatuvei, skaņa bija briesmīga - Snūpa balss skanēja, vienkāršiem vārdiem runājot, bez "basiem un vidiem". Tomēr, neskatoties uz šo skaņas defektu, pats koncerts bija lielisks. Organizatori bija parūpējušies par diviem videoekrāniem uz kuriem tika projicēts viss uz skatuves notiekošais. Turklāt video kvalitāte, manuprāt, apzināti bija VHS, radot savdabīgu vecas videokasetes koncertieraksta iespaidu.

Apbrīnojama bija arī paša Snūpa komunikācija ar publiku, protams, daudzi "stiķi" jau izstrādāti vairāku gadu gaitā, taču vienalga, repera brīžiem tēvišķais tonis manī izraisīja platu smaidu. Interesanti, kā sajutās mūsu meitenes pirmajās rindās, kad Snūps izšāva šādu tekstu: "Here I Come With My Big Black Dick, in Your Mother F...in'' Mouth" - tas noteikti bija vismaz iedvesmojoši, ja neteiktu vairāk. Satraucoši, protams, bija arī brīži, kad visi klātesošie vienojās ar gaisā izstieptu paceltu rokas vidējo pirkstu: "Put Your Middle Finger In The Air!" Vareni!

Blakus jaunajiem hitiem izskanēja arī vecie labie 90. gadu sākuma Snūpa skaņdarbi, to vidū veltījums nelaiķim Tupakam (Tupac Shakur), kā arī lielākais megagrāvējs, protams, 1993. gada "Who Am I? (What''s My Name?)" ar Dr. Dre producēto Funkadelic samplu un Džordža Klintona (George Clinton) "Atomic Dog" basa gājienu.

Patīkams pārsteigums bija klasiskais Tom Tom Club "Genius of Love" (Talking Heads basģitāristes 80. gadu sākuma projekts) sampls visas kompozīcijas garumā, fragmenti no "The Next Episode", House Of Pain "Jump Around" u.c. Profesionāli! Man patika!

Komentāri (119)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu