Izstādes «Baibas Puzinas teātris» īpašā apskate kopā ar kuratori Sarmīti Sīli

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Dailes teātris piedāvā izstādes «Baibas Puzinas teātris» īpašo apskati kopā ar tās kuratori Sarmīti Sīli, kas notiks 27.aprīlī plkst.17.00 Dailes teātra Mākslas telpā «Brīvības 75».

Izstāde bez maksas apskatāma līdz 1.maijam pirms katras Dailes teātra izrādes, kā arī izrāžu laikā.

Baiba Puzinas (1944-1999) bija viena no spilgtākajām un talantīgākajām mūsu kostīmu māksliniecēm 20.gadsimta pēdējā ceturksnī. Viņas radošās dzīves sākums bija 1966.gads, kad sadarbībā ar scenogrāfu Daili Rožlapu tapa kostīmi Moljēra «Tartifa» iestudējumam Jaunatnes teātrī. Tam sekoja izrādes Jaunatnes un Liepājas teātrī, diplomdarba aizstāvēšana ar kostīmiem izrādei «Mikumerdi» Drāmas teātrī, beidzot Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu. Bet kopš 1973.gada Baiba Puzinas darbojās galvenokārt Dailes teātrī, tomēr atrodot laiku arī citu teātru piedāvājumiem.

Kostīmi darināti gan traģēdijām, drāmām un komēdijām, gan operām un operetēm. Baiba Puzinas vienmēr spējusi sastrādāties ar scenogrāfu, būt kolektīvā darba daļa. Kaut gan teātra fani atceras izrādes, uz kurām gājuši galvenokārt kostīmu dēļ.

Baibas Puzinas kostīmi izcēlās ar ekstravaganci, eleganci, formas izsmalcinātību, asprātību un precīzu iederību laikā un telpā. Viņa radoši izmantoja «bibliotēkas» vērtības, tās nekad nekopējot, materiāla iespējas - faktūru, krāsu, auduma plastiskās īpašības, tādējādi atrodot «atslēgu» tēlu atklāsmei.

Izstādē «Baibas Puzinas teātris» skatāmi kostīmu zīmējumi – krāšņi, suverēni mākslas darbi, kā arī kostīmi un fotogrāfijas. Tajās atspoguļosies stāsts par desmit gadiem, kas atdoti Rīgas Modeļu namam, jo Baiba Puzinas bija arī viena no skaistākajām padomju Latvijas modelēm.

Veidojot šo izstādi, lielu ieguldījumu sniegusi arī Baibas Puzinas meita - kostīmu māksliniece Jurate Silakaktiņa. Izstādes producente – Indra Rubene-Vilipsone.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu