Noslēgsies starptautiskais Saulkrastu džeza festivāls (1)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien ar diviem koncertiem Saulkrastu brīvdabas estrādē noslēgsies jau 11.Saulkrastu džeza festivāls "Saulkrasti Jazz 2008".

Festivāla noslēguma dienas pasākums sāksies jau plkst.12 Saulkrastu brīvdabas estrādē ar šā gada meistarklašu studentu koncertu, savukārt festivāla noslēguma koncerts notiks plkst.19, kurā uzstāsies "Djabe" ar Stīvu Heketu un "Mirage Jazz Orchestra".

Festivāla noslēguma koncertā būs iespējams dzirdēt Ungārijas "world/fusion" apvienību "Djabe", kuras skanējumu ar savu ģitārspēli papildinās bijušais grupas "Genesis" dalībnieks Stīvs Hekets.

"Djabe", kas tulkojumā no Āfrikas ašanti valodas nozīmē "brīvība", izveidota 1995.gadā, grupas "Novus Jam" ģitāristam Egerhazi Atilam un perkusionistam Andrašam Šipošam meklējot no "Novus Jam" atšķirīgākus muzikālās izpausmes veidus.

1996.gadā klajā nāk grupas debijas albums "Djabe", kam seko vēl septiņi studijas albumi, no kuriem vairāki Ungārijā ir ieguvuši balvas gan kā ungāru labākie džeza, gan pasaules mūzikas albumi.

"Djabe", kuras spēlētajā mūzikā sintezēti džeza, kā arī ungāru etniskās un pasaules mūzikas elementi, pašreiz uzskatāma par vadošo un starptautiski atpazīstamāko Ungārijas džeza vienību, kas uzstājusies daudzos nozīmīgākajos Eiropas džeza festivālos gan Eiropā, gan Ziemeļamerikā.

Britu ģitārists Stīvs Hekets dzimis 1950.gadā un savu mūziķa karjeru sācis kā ģitārists vairākās uz psihedēlisko un progresīvo roku orientētās grupās. 1971.gadā viņš pēc avīžu sludinājuma tika uzņemts progresīvā roka grupā "Genesis", kurai tieši ar Heketa ģitārspēles rokrakstu tiek pielikts punkts sava skanējuma meklējumos. Septiņdesmitajos gados Hekets piedalās sešu klasiskāko "Genesis" studijas albumu ierakstos, un lielā mērā Heketa aiziešana no "Genesis" 1977.gadā novilka robežšķirtni starp grupas progresīvā roka un popmūzikas periodiem.

Savas vairāk nekā 30 gadus ilgās solokarjeras laikā Hekets ir izdevis 16 albumus, kā arī sadarbojies ar daudziem citiem progresīvā roka māksliniekiem, no kuriem pazīstamākā ir kopā ar 1986.gadā kopā ar "Yes" ģitāristu Stīvu Hovu izveidotā elektroroka kulta grupa "GTR".

Kopš 2003.gada "Djabe" ieraksta "Chiefs are dancing" Heketam ir izveidojusies veiksmīga sadarbība ar "Djabe", ar kuru kopā Hekets ir uzstājies vairākos koncertos Lielbritānijā un Ungārijā.

Līdztekus "Djabe" un Heketam noslēguma koncertā būs dzirdami arī festivāla radošās darbnīcas meistarklašu vadītāji bundzinieki Bilijs Hārts (ASV) un Gunlaugurs Briems (Īslande), basists Hairi Kēncigs (Šveice), ģitārists Georgs Jančers (Austrija), vokālisti Inga Bērziņa (Latvija), Dženeta Lovsone (ASV), Norberts Gotšalks (Vācija) un Anete Gīsrīgla (Austrija), saksofonists Karlhaincs Miklins (Austrija) un pianists Štefans Hekels (Austrija), kuri uzstāsies gan kopā ar Gunāra Rozenberga vadīto "Mirage Jazz Orchestra" gan arī spontāni nometnes laikā izveidotos sastāvos.

Saulkrastu džeza festivāls sakās 28.jūlijā.

Kā ierasts, festivāla laikā notika radošā nometne, kurā 150 jaunie mūziķi izglītojās sitaminstrumentu, vokālajā, ģitāras, basa, taustiņinstrumentu un pūšaminstrumentu meistarklasēs pieredzējušu džezmeņu un pedagogu vadībā.

Saulkrastu džeza festivālu organizē biedrība "Vasaras mūzikas sesija". Šis festivāls ir vienīgais Latvijā, kurā ne tikai jauniešiem, bet arī bērniem ir iespēja apgūt džeza mūzikai nepieciešamās prasmes, tuvoties profesionālam izpildījumam un rast motivāciju turpmākai darbībai džeza jomā, uzstājoties kopā ar saviem pedagogiem improvizācijas sesijās.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu