Gribi emocijām bagātas un krāsainas brīvdienas? Dodies pārgājienā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemas sezonai strauji tuvojas beigas. Tomēr aktivitāšu, kā pavadīt brīvdienas, netrūkst! Pēdējo gadu laikā pārgājieni Latvijā kļūst aizvien pieprasītāki un populārāki, arī ziemā, uzskata sporta komandas «Dzērvene» pārgājienu rīkotāja, vadītāja un dalībniece Kristīne. TVNET nolēma piedalīties!

Sporta komanda (jebkurš var piedalīties komandas rīkotajos pārgājienos) «Dzērvene» ir aktīvu cilvēku kopiena, kas gatava aktīvām izklaidēm, sportam un dažādiem izaicinājumiem.

«Beidzot cilvēki - mājās sēdētāji - izvēlas kustēties,» tā viena no pārgājiena dalībniecēm - jaunā zemessardze Maija.

Maijas prāt, atšķirība starp pārgājienu Zemessardzē un izklaidi, ko rīko «Dzērvene», ir liela. Zemessardzē nav tik vienkārši izstāties no grupas, ir jāklausa vadītāja norādēm un jābūt gatavam gulēt zem klajas debess. Savukārt izklaides pārgājienos viss ir pēc iespējas vairāk pieskaņots, pielāgots pārgājiena dalībnieka komfortam. Pa nakti paliek teltīs vai lauku mājās, vakarā iet pirtī utt. Īsāk sakot, atpūšas. Tāpēc arī pati piesakās un piedalās izklaides pārgājienos.

TVNET nolēma pievienoties «Dzērvenes» pārgājiena dalībnieku pulkam. Kopā bijām 25 dalībnieki, kas bija gatavi divu dienu pastaigai 46 kilometru garā maršrutā no Limbažiem līdz Gravas ciemam.

Bridām pa purviem, pār grāvjiem, caur mežiem un brikšņiem. Apskatījām pilis un pieminekļus. Dažs labs pat pārbrida upi. Bija emocijām bagātas brīvdienas!

Dalībnieku pulkā dažāda vecuma un fiziskās sagatavotības cilvēki: sākot ar bērniem, studentiem, līdz mammām un pieredzējušiem pārgājienu mīļiem. Pēc divu dienu piedzīvojumiem secināms, ka pārgājiens ir lielisks veids, kā iepazīties ar jauniem cilvēkiem, pārbaudīt savas fiziskās un psiholoģiskās spējas.

Kā radās ideja?

Sporta komandas «Dzērvene» vadītāja un pārgājienu dalībniece Kristīne TVNET stāsta, kā radās ideja radīt pārgājienus: «Man patīk skriet un piedalīties skriešanas sacensībās, kas notiek ārpus Rīgas. Tā ir iespēja pabūt vietās, kur neesmu bijusi, un kārtīgi izkustēties. Pārgājiens ir tikpat lielisks veids, kā izrauties no pilsētas, atslēgties no ikdienas, iepazīties ar foršiem cilvēkiem un labi pavadīt laiku kopā, aizbraukt vai aiziet uz vietām, kur nav iepriekš būts. Tāpat

var apskatīt Latvijas pilsētas, mežus, pļavas, pabrist pa purviem, lēkt pāri grāvjiem, līst cauri krūmiem un pāri nolauztiem kokiem, izstaigāt dabas takas, apskatīt pilis un baznīcas,

kā arī pieminekļus un dažādas piemiņas vietas. Tas ir ideāls veids, kā labi pavadīt brīvdienas. Un, ja ir iespēja darīt to, kas pašiem patīk, un iesaistīt citus cilvēkus, kāpēc lai to nedarītu!»

Kristīnes pirmais pārgājiens notika pērn maijā. Tajā piedalījās vien pieci cilvēki. Toreiz mazā grupiņa devās no Rīgas uz Carnikavu un atpakaļ.

«Toreiz man ļoti patika pārgājiens un zināju, ka noteikti gribēšu atkārtot ko līdzīgu. Vasaras beigās dažiem maniem draugiem (Artūram un Ivanam) ienāca prātā doma taisīt komandu, kas rīkos dažādus nelielus pasākumus – skriešanas koptreniņus, orientēšanos un pārgājienus. Sākumā nebija doma iesaistīties organizēšanā, tikai piedalīties pasākumos, ko viņi sarīkos,» tā Kristīne.

Pirmajos divos komandas rīkotajos pārgājienos pērn septembra sākumā un septembra beigās «Dzērvenes» vadītāja pārgājiena organizēšanā iesaistījās minimāli, vien aicinot draugus. Tomēr trešais pārgājiens jau bija citādāks. Tas notika oktobra pēdējās dienās, kad nakšņošana ārā teltīs vairs nebija vēlama, jo bija kļuvis jau diezgan auksts. Tad Kristīne piedāvāja nakšņot savā lauku mājā, un ar to sākās īstā iesaistīšanās organizēšanas procesā.

«Šogad kopā ar Artūru taisījām pasākumu kalendāru šim gadam un izdomājām, ka varētu uztaisīt pārgājienu arī ziemas sezonā. Iepatikās tā doma, jo ziemā ir diezgan maz aktivitāšu. Tad nu jau janvāra sākumā sākām plānot šo pārgājienu (kurā piedalījās TVNET). Atradu nakšņošanas vietu, sameklēju dažādus objektus, ko varētu apskatīt netālu no naktsmājām, tad domāju sākuma un beigu punktu pārgājienam.

Pēc tam tik atlika kartē savilkt līnijas starp sākuma vietu, objektiem, nakšņošanas vietu un beigu vietu, un maršruts gatavs.

Maršruts tika labots, lai padarītu to mazliet interesantāku – mazāk iet pa šosejām, vairāk izmantot zemes ceļus un iet vienkārši cauri mežiem. Izveidojām pasākumu facebook lapā un sākām aicināt cilvēkus. Tad bija aptuveni mēnesis visiem pārējiem darbiņiem un plānošanai atkarībā no cilvēku skaita. Laiks pagāja nemanot, un pasākums jau bija klāt. Plānošanas process pašai likās interesants, pie tam varējām visu plānot un taisīt pēc sava prāta. Noteikti taisīsim vēl pasākumus dažādās Latvijas vietās. Ideju ir daudz, tik atliek tās realizēt,» tā sporta komandas (pārgājiena dalībniekus sauc arī par superkomandu) vadītāja Kristīne.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu