Ilze Dobele: Saskarē ar mākslu cilvēks paliek mierīgāks

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Fonds «Mākslai vajag telpu» piedāvā noslēdzošo video šā gada stāstu sērijā par mākslas nozīmi cilvēku dzīvē un Pēckara un mūsdienu mākslas muzeja nepieciešamību. Savu viedokli par šiem jautājumiem izsaka LNT personība Ilze Dobele. Ikvienam cilvēkam ir nepieciešama garīgās pasaules robežu paplašināšana, un māksla ir labākais veids, kā to izdarīt, uzskata Ilze Dobele. Viņa ir ievērojusi, ka, tiklīdz cilvēks nonāk saskarē ar mākslu, viņš kļūst mierīgāks. Māksla apstādina un liek domāt.

«Māksla ir kā svaiga gaisa malks informācijas pārbagātībā, kas mums ir visapkārt,» teic Ilze Dobele. Apmeklējot izstādes, viņa ir pārliecinājusies, ka māksla dod citu skatu uz lietām. Ilze uzskata, ka mākslas pamatuzdevums ir cilvēkā atvērt kādu līdz šim nenoformulētu domu. Kā piemēru viņa min Kristapa Ģelža personālizstādi galerijā «XO», kas viņā radīja pārdomas par patērētājsabiedrības atbildību, jo darbs bija veidots no plastmasas iepirkumu maisiņiem.

Ilze Dobele dalās pārdomās par Pēckara un mūsdienu mākslas muzeju. Viņa uzskata, ka būtisks iemesls, kāpēc tāds nepieciešams, ir, ka daudzi šā laika mākslinieki pašlaik nav apskatāmi muzeju pastāvīgajās ekspozīcijās. Un, lai kaut ko redzētu, ir jāvaktē mainīgās izstādes. Turklāt bērniem muzejā būtu iespēja gūt priekšstatu par Latvijas pēdējo gadu mākslu, doties uz muzeju ekskursijās un izglītoties, jo vienā dienā to nevar apgūt. Un no šī – nākamo paaudžu izglītības aspekta – šis muzejs ir nepieciešams jo ātrāk, jo labāk. Muzeja atrašanās RTU ēkā, Kaļķu ielā 1, Dobelei šķiet ideja, kurā ir vērts ieklausīties.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu