Rumu veidi, un kam tie piemēroti (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Rumu veidu jeb šķirņu ir daudz, un to nosaukumi parasti ir atkarīgi no vietas, kur dzēriens brūvēts. Tomēr pamatā var izšķirt septiņus galvenos rumu veidus. Centīsimies īsumā iepazīstināt ar katru no tiem, atklājot arī to, kā katrs no rumu veidiem vislabāk baudāms.

Gaišais jeb sudraba vai baltais rums parasti ir caurspīdīgs kā ūdens, jo nereti pēc izturēšanas tas tiek filtrēts. Gaišā ruma garša ir ļoti vāji izteikta, smarža nav spēcīga, tomēr šim ruma veidam piemīt dzērienam raksturīgais specifiskais saldums, tādēļ to bieži izmanto dažādu ruma kokteiļu gatavošanai.

Foto: publicitātes


Zelta jeb dzintara rums ir izturēts vidēja blīvuma rums zeltainā vai gaiši brūnā krāsā, kas iegūta pēc izturēšanas ozolkoka mucās vismaz 3 gadus. Zelta rumu pārsvarā dzer tīru, tomēr izmanto arī kokteiļiem un kulinārijā. Kvalitatīvam zelta rumam nekad netiek pievienotas krāsvielas!

Tumšais jeb melnaisrums ir tumšāks par zelta rumu, parasti dzintaraini tumšbrūnā krāsā. Lai iegūtu tumšo rumu, dzēriens tiek izturēts apogļotās mucās, un izturēšanas laiks arī ir daudz ilgāks par citiem rumiem. Šim dzērienam ir izteikti stipra garša un aromāts. Tumšo rumu dzer tīru vai ar ledu.

Foto: publicitātes


Aromatizētais (spiced) rums tiek gatavots, pievienojot dažādus augļu aromātus – mango, apelsīnu, citronu, kokosriekstu utt. Šis rums ir piemērots tropisko kokteiļu gatavošanai, bet netiek uzskatīts par īpaši augstvērtīgu.

Stiprais (overproof) rums ir tāds rums, kura alkohola saturs ir lielāks par standarta ruma 40%. Daudzām šādu rumu šķirnēm stiprība pārsniedz pat 75%. Stiprajiem rumiem ir izteikti spēcīgs aromāts, savukārt garša ir maiga, tāpēc ar šādu rumu dzeršanu jābūt ļoti uzmanīgiem!

Izturēts Premium klases rums ir jebkurš rums, kurš ir izturēts noteiktu laiku ozolkoka mucā un kura nosaukumā ir vārds añejo (izturēts, no vārda año – gads). Par izturētu rumu ir pieņemts saukt rumu, kas ir izturēts vismaz piecus gadus. Tam ir piesātināta garša un aromāts, tādēļ parasti to dzer tīrā veidā vai ar ledu.

Īsta, izturēta ruma garša, krāsa un aromāts rodas ražošanas procesā, izmantojot tikai dabiskas izejvielas. Tā īpašais šarms slēpjas izturēšanā ozolkoka mucās ilgāku vai īsāku laiku, kas parasti norādīts uz dzēriena pudeles. Īsta ruma ražotājs nekad nemēģinās mainīt ruma patieso garšu, pievienojot dažādus aromatizētājus vai krāsvielas. Tieši ar to atšķiras īsts rums no stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem ar dažādām piedevām.

PĀRMĒRĪGA ALKOHOLA LIETOŠANA IR KAITĪGA JŪSU VESELĪBAI. ALKOHOLISKOS DZĒRIENUS AIZLIEGTS PĀRDOT, NODOT UN IEGĀDĀTIES NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM

Foto: publicitātes
Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu