Ronero, un kā par tādu kļūt

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Ēdienu gatavo pavārs, tortes – konditors, kokteiļus jauc bārmenis, kafijas noslēpumus vislabāk zina barista... Savukārt ronero ir ruma destilētājs – cilvēks, kurš prot iegūt no cukurniedrēm aromātisku stipro dzērienu, kas silda dvēseli un atraisa mēli.

1. Ko dara ronero?
Ronero darbs sākas ar cukurniedru atlasi ruma pagatavošanai un beidzas ar pēdējās Premium klases ruma pudeles piepildīšanu. Labam ronero jāpārzina dzēriena gatavošanas process no sākuma līdz beigām, iedziļinoties vissīkākajās niansēs, lai atpazītu jebkuru dzēriena brūvēšanas stadiju un varētu izskaidrot procesu jebkuram. Īsts sava amata meistars – maestro ronero par goda lietu uzskata pašgatavota ruma noglabāšanu nākamajām paaudzēm, kas jaunāku rumu varētu atšķaidīt ar vecāku, labākas raudzes un kvalitātes rumu.

Foto: publicitātes

2. Kā kļūt par ronero?
Ruma gatavošanas tradīcijas tiek pārmantotas no paaudzes paaudzē. Ronero arodu nevar apgūt skolā, to var iemācīties tikai praksē un tikai tur, kur ražo rumu, piemēram, Karību reģionā, Dienvidamerikā, Austrālijā un Indijā. Mācekļi piedalās ruma brūvēšanas procesā pieredzējušo meistaru vadībā un uzraudzībā. Par maestro ronero var kļūt apmēram pēc 15 gadiem mācekļa statusā.

Foto: publicitātes

3. Slavens ronero un slavens rums

Viens no pasaulē slavenākajiem ruma gatavotājiem ir Havana Club galvenais maestro ronero Hosē Navarro. Ir vērts ieklausīties viņa teiktajā:

«Rums nav tikai prece vai dzēriens. Tā ir Kubas kultūras sastāvdaļa. Havana Club rums ir ceļš uz kubiešu kultūras iepazīšanu. Rums ir līdzīgs kubiešiem – maigs un patīkams, vienmēr dzīvespriecīgs un krāsains. Universāls dzēriens, kuru var dzert tīru vai ar ledu, bet vienlaikus tas piedāvā lieliskas iespējas pagatavot gardus un pat leģendārus kokteiļus.»

Foto: publicitātes
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu