Priekšvēsture – raudzēta cukurniedru sula
Avoti liecina, ka Senajā Indijā un Ķīnā no cukurniedru sulas gatavoja brumu – raudzētu dzērienu. Marko Polo 14. gadsimtā savās dienasgrāmatās rakstīja, ka baudījis «no cukura pagatavotu labu vīnu» apmēram tajā teritorijā, kur mūsdienās atrodas Irāna. 20. un 21. gadsimtā tieši Kuba kļuva par ruma ražošanas lielvalsti. Tāpēc šodien droši varam teikt – īstais rums nāk no Kubas!
Tiek uzskatīts, ka destilāciju izgudroja arābi vēl pirms 10. gadsimta, nevis lai iegūtu alkoholu, bet gan medicīnā izmantojamās ēteriskās eļļas. Tikai vēlāk tika atklāts, ka ar destilācijas metodi var iegūt alkoholu. Destilācijas procesu alkohola pagatavošanā apguva lielākās Eiropas nācijas – angļi, skoti, franči, holandieši, spāņi, portugāļi u.c., kas ir galvenie stiprā alkohola ražotāji. 16. gadsimtā cukurniedru plantācijās strādājošie vergi atklāja, ka rūgšanas procesā no melases – cukura ieguves blakusprodukta, var iegūt alkoholu. Šī alkoholiskā blakusprodukta destilācija padarīja to stiprāku un palīdzēja atbrīvoties no nevajadzīgajām piedevām, kā rezultāts bija visīstākais rums.
Ruma dzimtene – Karību reģions