Dripe aicina uz kompromisu LNO valdes jautājumā (9)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Latvijas Nacionālās operas (LNO) valdes locekļu pretendentu vērtēšanas komisijas vadītājs, kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) padomnieks Jānis Dripe aicina ministri un komponistu Arturu Maskatu rast kompromisu LNO valdes jautājumā. «Es esmu kompromisu cilvēks un uzskatu, ka arī LNO valdes jautājumā abām pusēm ir jārod kompromiss,» intervijā uzsvēra Dripe.

Darīšana ar radošiem, emocionāliem cilvēkiem

Viņš ir pārliecināts, ka LNO jaunajā valdē būtu jāstrādā Maskatam, Andrejam Žagaram un Inesei Eglītei. Apstiprināt LNO valdi tieši šādā sastāvā ministrei bija rekomendējusi arī konkursa komisija, apliecināja Dripe.

Kā ziņots, Maskats ir atteicies vadīt LNO valdi, ja tajā nebūs Žagars.

Komponista Maskata radošais veikums, viņa pieredze operas vadīšanā, mākslinieciskās stratēģijas izstrādē ir novērtēta profesionāļu aprindās, viņa viedokli ciena, norādīja Dripe. Maskata atrašanās valdē, pēc Dripes domām, būtu īpaši vēlama. Tas, kā Maskats prezentēja savu redzējumu, licis domāt, ka pie labas sakritības viņš varētu vadīt LNO valdi.

«Ir jāsaprot, ka šajā gadījumā ir darīšana ar radošiem cilvēkiem, viņi ir emocionāli, jūtīgi, subjektīvi,

bet dažās jomās ģeniāli. Ministres skatījums savukārt ir racionāls - tie ir valsts līdzekļi, jo LNO ir valsts kapitālsabiedrība, kas, salīdzinot ar citiem teātriem, saņem milzīgas valsts dotācijas,» norādīja Dripe.

Situācijā, kad abas puses ir «daudz ko pateikušas viena otrai», vajadzētu meklēt kompromisu, norādīja komisijas vadītājs, piebilstot, ka labu speciālistu zaudējums ir zaudējums operai.

Dripe: Žagars var palikt valdē kā izcils ārlietu ministrs

Tas, ka direktoram ilgstoši ir saspīlētas attiecības ar arodbiedrībām, ka ir budžeta problēmas, liecina, ka viena cilvēka vadība nav izcilas pārvaldības modelis, atzina Dripe, tomēr pauda pārliecību, ka arī pašreizējā situācijā var atrast kompromisu. Pēc viņa domām, Maskats var vadīt operu, Žagars var palikt valdē kā izcils ārlietu ministrs, jo viņa kontakti un iestrādes ir vērā ņemamas, īpaši 2014. un 2015.gada LNO plānu sakarā. Savukārt Eglīte varot dot savu pienesumu finanšu pārraudzībā, marketingā, menedžmentā, operai noderīgs varot būt arī viņas skatījums no malas.

Dripe atzīmēja, ka kultūras speciālisti, kas darbojās komisijā, godprātīgi darīja savu darbu. LNO valdes locekļu pretendentus vērtēja Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors Artis Sīmanis, Latvijas prezidentūras ES padomē sekretariāta prezidentūras publiskās diplomātijas un kultūras programmas vadītāja Selga Laizāne, Latvijas Kultūras akadēmijas kultūras menedžmenta profesors Ivars Bērziņš, Kultūras alianses pārstāvis Juris Dambis, Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietnieks Uldis Lielpēters un Kultūras ministrijas Juridiskās nodaļas vadītājas vietnieks Juris Šumeiko. Komisiju vadīja kultūras ministres padomnieks Dripe.

Komisija saņēma desmit pretendentu pieteikumus, kuri bija sagatavojuši detalizētu LNO līdzšinējās darbības vērtējumu un nākotnes attīstības redzējumu. «Jā, es esmu apmierināts ar komisijas darbu, tās bija atklātas, demokrātiskas diskusijas,» teica Dripe. Konkursa finālistu vērtējumā klāt bija arī kultūras ministre, kura dzirdēja piecas no sešu finālistu prezentācijām.

Komisija ministrei apstiprināšanai LNO valdē rekomendēja «trīs plus vienu pretendentu», ja gadījumā kāds no viņiem nevēlēsies darboties valdē.

«Vienā pozīcijā ministres viedoklis ir atšķīries no komisijas lēmuma, jo no rekomendētajiem četriem viena nav LNO valdes sastāvā, un tas ir Andrejs Žagars,» teica Dripe.

Viņš arī uzsvēra, ka konkursa komisija visu pretendentu profesionalitāti un atbilstību vērtēja absolūti līdzvērtīgi, uzdeva vienādus jautājumus. Pēc Dripes domām, tā bija sava veida privilēģija, ka komisija varēja nevērtēt LNO arodbiedrību viedokli un to vēstulē izteikto prasību neiekļaut valdes sastāvā Žagaru. Komisija arī nevērtēja LNO pēdējo gadu budžeta izlietojumu un finanšu disciplīnas un personāla menedžmenta jautājumus. Komisija no tā varēja abstrahēties. Līdz ar to Dripe neesot pārsteigts, ka kultūras ministres viedoklis vienā būtiskā niansē no komisijas viedokļa atšķīrās.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu