Mākslinieces Ingūna un Melisa ir tuvas ne tikai dzīvē, bet arī radot mākslu

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Santa Sergejeva/Sejas

Divas populārās keramikas un porcelāna mākslas meistares – latviete Ingūna Skuja un kaliforniete Melisa Breidena 5. jūnija pievakarē Vecrīgā Galerijā «Bastejs» atklāja savu porcelāna darbu izstādi «Skuja Braden stāsta». Abas mākslinieces jau 14 gadus kopīgi saimnieko savā Sērenes mājā, kur bauda viena otras tuvību, kopā veido mākslas darbus, kas atzinību guvuši teju vai visā pasaulē.

Ingūna un Melisa ir atradinājušās no pilsētas kņadas un mākslinieciskās bohēmas, tādēļ savā izstādes atklāšanā viņas gan kāri tver tikšanos ar kolēģiem māksliniekiem, gan bauda vīnu un sarunas nebeidz vien rimties.

Uz izstādes atklāšanu saviem draugiem abas mākslinieces izsūtījušas sirsnīgu ielūgumu: «Mīļie draugi. Ielūdzam jūs uz mūsu izstādi Vecrīgas «Galerijā Bastejs». Nosvinēsim kopā satikšanos pie glāzes vīna. Dzīvojot laukos, mums nesanāk saskrieties Rīgā, tāpēc būsim ļoti priecīgas par katru, kas atnāks. Lai jums visiem labi klājas un priecīgu vasaru! Uz tikšanos! Ingūna un Melisa.»

Sarunā ar dzīvesstila portālu «Sejas» Ingūna Skuja atklāj, ka izstādē apskatāmi abu mākslinieču porcelānā veidotie mākslas darbi. «Katrs mūsu darbs stāsta par konkrētu notikumu, kas noticis pagātnē. Piemēram, ir darbs, kurā ragana dod Sniegbaltītei banānu ābola vietā,» teic Ingūna.

Nenoliedzami mākslinieces izstādē apskatāmajos darbos radījušas provokatīvus stāstus. Pašas mākslinieces šo izstādes tematiku dēvē par popkultūru. «Mēs cenšamies klasiskas formas padarīt organiskas un mūsdienīgas. Mūsu porcelāns kustas,» viņas nosaka.

Piemēram, māksliniece Guna Zariņa attēlota kā geiša ar blondiem matiem. Ingūna un Melisa attēlojušas arī savas kolēģes - mākslinieces Ievu Iltneri, Helēnu Heinrihsoni un Olgu Šilovu. Savukārt pasaku varone Sarkangalvīte ir nevis baltā, bet gan tumšādaina meitene. Vēl kādai līgavai galvā ir uzlikts nevis plīvurs, bet ... prezervatīvs. Abām māksliniecēm patīk arī izstādes košākais mākslas darbs, kurā atveidotas ārzemju sieviešu attiecības - Merilina Monro ar geišu. Ir arī darbs, kurā Merilina Monro ar geišu ir vannā, tiesa gan, šis darbs jau veiksmīgi pārdots un aizceļojis uz Ameriku.

Ārzemju sieviešu attiecības - Merilina Monro ar geišu. Šādu mākslas darbu iespējams iegādāties par 400 latiem
Ārzemju sieviešu attiecības - Merilina Monro ar geišu. Šādu mākslas darbu iespējams iegādāties par 400 latiem Foto: Santa Sergejeva/Sejas

Nabokova postmodernās grāmatas «Lolita» varone. Ar retorisku jautājumu: «Vai tiešām Lolitai patika banāni?» Šis mākslas darbs ir izstādes ikona, jo daudzas jaunas meitenes ir pārāk seksuālas. «Vai nu viņām pašām tas patīk vai ne, to dažbrīd viņām pašām neviens nepajautā, bet izmanto. Visa tā seksa industrija, kas ietver sevī seksa verdzību. Kādi tad vispār ir divi pasaulē lielākie biznesi – narkotikas un seksa verdzība,» sava mākslas darba tematiku raksturo Ingūna.

Savukārt latviešu aktrise Mirdza Martinsone, ko mākslinieces atveidojušas, iedvesmojoties no populārās filmas «Mirāža», ir Ingūnas Skujas mīļākā aktrise. «Viņa ir latviešu skaistuma dīva. Tādas zvaigznes kā viņa nemirst. Viņa arī kā cilvēks ir ļoti seksīga un profesionāla aktrise. Ja viņa dzīvotu un strādātu Holivudā, būtu miljonāre,» nosaka māksliniece. Viņa cer, ka ar laiku šis mākslas darbs nonāks Mirdzas Martinsones viesistabā.

Viņas daudzus gadus vieno romantiskas un sirsnīgas jūtas. Ingūna Skuja (no kreisās) un Melisa Breidena viena otru lieliski papildina
Viņas daudzus gadus vieno romantiskas un sirsnīgas jūtas. Ingūna Skuja (no kreisās) un Melisa Breidena viena otru lieliski papildina Foto: Santa Sergejeva/Sejas

Vaicājot, vai Ingūna un Melisa ir dārgas mākslinieces, viņas atklāj, ka abu mākslas darbi maksā no septiņiem līdz pat 75 000 dolāriem.

Visi mākslas darbi top Sērenē, kur abu mākslinieču lauku mājās iekārtota abu darbnīca. Ingūna un Melisa iepazinās Amerikā. Kādu laiku abas arī strādājušas un dzīvojušas Amerikā. Mīlestības vadīta, Melisa nu par savām mājām sauc Latviju. Strādā viņas tandēmā, nedalot darbus. Mākslas darbi bieži vien top, abām sadarbojoties. «Strādājot ar porcelānu, tā ir gluži kā narkotiska viela. Tu to paņem un nevari vairs atlaist, un gribas kaut ko darīt ar to. Protams, reizēm piezogas arī slinkums. Nav jau tā, ka mēs visu laiku strādājam. Mēs ļoti labi dzīvojam savos laukos. Bieži vien nevar saprast, kad ir atpūta un kad darbs. No rīta pieceļamies, izejam dārzā un paravējam. Galvenais pavasarī visu salikt zemē un tad skatīties, kas no tā izaugs. Tagad jau mums zied tomāti un ienākušies pirmie gurķi, salātus jau sen ēdam. Reizēm iedzeram arī kādu vīnu,» par savu dzīvi Sērenē stāsta Ingūna.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu