Rīgā atklās mākslas galeriju «Arkādija»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / Galerija "Arkādija"

Ceturtdien, 5. jūlijā, pulksten 18 Rīga kļūs par vienu mākslas galeriju bagātāka – ar izcilā Lietuvas gleznotāja Ričarda Garbačiauska personālizstādes «Mainīgās struktūras» vernisāžu Čaka ielā 38 durvis vērs galerista Mārtiņa Eglīša vadītā «Arkādija», informē galerijas pārstāvji.

Mārtiņam Eglītim ir deviņus gadus ilga privātgalerista pieredze, viņš organizējis daudzu izcilu mākslinieku izstādes, tostarp Herberta Siliņa «Sešdesmitie», Vitas Mercas «Ziedēšana» un Birutas Delles «Retrospekcija». Par savu jauno galeriju Mārtiņš Eglītis saka: «Arkādija rīdziniekos raisa plašu asociāciju loku, jo mūsu pilsētā šis nosaukums saistās ar bezgalskaistu un romantisku Pārdaugavas parku, taču arī citviet pasaulē šo mītiskā dievu dārza nosaukumu zina ikviens kultūras cilvēks.

Arkādija ir dzīves svinēšanas vieta, un mūsu galerija būs tieši tāda.

Māksla taču ir dievu dārza ziedi, ar kuriem cilvēki rotā savus mājokļus un dzīvi; mēs tos no mākslinieku darbnīcām iznesīsim, lai piedāvātu svētku sajūtu ikdienā.»

Galerijas atklāšanas izstādes autors Ričards Garbačiausks dzimis 1965. gadā un beidzis Viļņas Mākslas institūta glezniecības nodaļu, bet izstādēs piedalās no 1982. gada, tostarp mākslinieka darbi eksponēti 1986. un 1989. gadā Klaipēdā un Viļņā izstādēs par ekoloģijas tematiku, 1986. un 1990. gadā – Šauļu mākslas izstādēs Tallinā un Jelgavā, 1995. gadā - Šauļu mākslinieku grupas izstādēs Kristianstadā (Zviedrijā) un Neimēgenā (Holandē). Laika posmā no 1995. gada līdz šim Ričardam Garbačiauskam bijušas četras personālizstādes Lietuvā un Latvijā (Rēzeknē).

Paralēli glezniecībai mākslinieks nodarbojas ar pedagoģiju – viņš ir Šauļu universitātes profesors.

«Ričards Garbačiausks ir viens no zīmīgākajiem mūsdienu lietuviešu māksliniekiem, tādēļ galeriju atklājam tieši ar šī mākslinieka darbiem. Turklāt vēlamies uzsvērt, ka

mākslai nav robežu, un tuvīnās ārzemes ir brīnišķīga zeme, ar kuru draudzēties, vismaz mākslas dzīvē noteikti – kā jau tas noticis gadu desmitiem.»

«Arkādija» paplašinās galerijas funkcijas, tādēļ jau augustā kļūs par mākslas klubu – lai īsti atbilstu mītiskajam nosaukumam, kas apzīmē dievu un cilvēku tikšanās vietu, šeit augustā tiks atvērta mākslinieku kafejnīca, savā veidā turpinot Mārstaļu ielas galerijas «M6» tradīcijas. Te ikviens viesis varēs ne tikai ieraudzīt gleznotājus pie kafijas tases, bet, iespējams, arī saskandināt sarkanvīna glāzi ar mākslinieku, kura darbs viņam patīk vislabāk vai pat iegādāts.

Izmantojot galerijas pagrabstāva zāli, kuru no ielas trokšņiem šķir biezi mūri, «Arkādijā» notiks kameriestudējumu izrādes, no kurām pirmā gaidāma jau jūlijā – Edīte Neimane un Guntis Arājs izspēlēs kaislīgo Edītes Piafas jūtu pieredzi.

Par notikumiem ziņos informācija Čaka ielā 38 (skatlogi un ieeja no Ģertrūdes ielas), informācija arī pa tālruni 26426042.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu