Ditas Lūses personālizstāde «Gaisma»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / Ditas Lūses arhīvs

No 20.februāra Agijas Sūnas mākslas galerijā būs skatāma gleznotājas Ditas Lūses personālizstāde «Gaisma», informē māksliniece.

Tas ir mākslinieces pēdējo divu gadu devums. Vairums no izstādē apskatāmajiem darbiem tikuši jau izstādīti ārzemēs, dažādās izstādēs un mākslas mesēs, bet Latvijā tie būs redzami pirmo reizi.

Dita Lūse. "Atspīdumi"
Dita Lūse. "Atspīdumi" Foto: Publicitātes foto / Ditas Lūses arhīvs

«Šobrīd mani interesē gaisma un gaismēna kā glezniecisks tēls, tās saistība ar telpu, dziļumu, perspektīvu un dažādiem ornamentiem,» saka māksliniece. Izstādē ar kopsaucēju «gaisma» apvienotas trīs tēmas – rentgena projekciju fragmenti, kur gaisma ir kā līdzeklis, kas palīdz atklāt dabas radītus ornamentālus veidojumus. Ar šiem darbiem māksliniece piedalījusies Berlīnes laikmetīgās mākslas mesē «Berliner Liste» 2011. gada septembrī.

Otra tēma ir gaismu un ēnu spēles uz ornamentālajiem seno grīdu rakstiem, gaisma un telpa, gaismēnas dabā. Tā ir skatītāju iemīļota tēma, kas radījusi interesi vairākās starptautiskās izstādēs.

Pavisam nesen Dita Lūse ieguvusi žūrijas balvu izstādē Indijā par labāko profesionālās glezniecības sniegumu.

Trešā ir jau pirms vairākiem gadiem aizsāktā grafiti jeb ieskrāpējumu tēma. Tie ir darbi ar dažādu uzrakstu un ieskrāpējumu fragmentiem no pavisam konkrētām vietām Eiropā.

Dita Lūse. "Rīts klosterī"
Dita Lūse. "Rīts klosterī" Foto: Publicitātes foto / Ditas Lūses arhīvs

«Mani fascinē fakts, ka tie ir kolektīvi radīti mūsdienu ornamenti, kas ne vienmēr ir estētiski un skaisti, bet kalpos kā vēsturiskas liecības par mūsu laiku pretstatā harmoniskajiem, skaistajiem seno laiku rakstiem un ornamentiem,» stāsta māksliniece.

Vienā no darbiem attēloti ieskrāpējumi Oskara Vailda kapa piemineklī Perlašēza kapsētā Parīzē, kas ir kā vēsturiska liecība cilvēku lielajai mīlestībai pret dižo rakstnieku. Pavisam nesen šie uzraksti no kapu pieminekļa tika notīrīti, un nu tie saglabājušies Ditas Lūses gleznā un apskatāmi izstādē.

Ditas Lūses izstāde «Gaisma» Agijas Sūnas mākslas galerijā būs skatāma līdz 11. martam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu