Pēc divu gadu remonta atklās atjaunoto Nacionālā teātra ēku (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar komponista Mārtiņa Brauna speciāli teātrim komponētu skaņdarbu "Poēma par remontu" pēc divu gadu darbiem pirmdien (21.jūnijs) atklās atjaunoto Latvijas Nacionālā teātra ēku.

Pasākumu ar apsveikuma runām atklās kultūras ministre Helēna Demakova, Rīgas mērs Gundars Bojārs un teātra direktors Viesturs Rieksts, pēc tam "Rīgas Kamermūziķi" muzikāli poētiskā priekšnesumā "Poēma par remontu" pastāstīs, kāds šis teātris būs nākotnē, aģentūrai BNS sacīja Rieksts. Otrajā daļā pēc starpbrīža uz skatuves pēc divu gadu prombūtnes atkal kāps Nacionālā teātra aktieri, kuri izdziedās Māras Zālītes un Valda Zilvera "Poēmu par Skatuvi", bet pasākuma kulminācija būšot Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas uzruna. Uz teātra atklāšanas pasākumu biļetes iegādāties nevarēja, tajā piedalīsies tikai īpaši lūgti viesi - amatpersonas, visi teātra darbinieki un citi cilvēki, kas ir vai savulaik ir bijuši saistīti ar Nacionālo teātri. Pirms Jāņiem 22.jūnijā teātrī paredzētas divas Rūdolfa Blaumaņa komēdijas "Skroderdienas Silmačos" izrādes, ar kurām Nacionālais teātris šogad sezonu slēgs. Biļetes uz izrādi šogad ir dārgas - no pieciem līdz pat 27 latiem, bet teātra direktors sola, ka šis ir izņēmuma gadījums, nevis teātra jaunā cenu politika. Rekonstrukcijā, kas izmaksāja gandrīz 8 miljonus latu, pilnībā atjaunota ēkas fasāde, iekštelpas, uzbūvēta piebūve, iegādātas jaunas mēbeles un izveidots interjers. Pēc atjaunošanas teātris plāno paplašināt repertuāra dažādību. "Mēs ielaidīsim teātrī citus žanrus, no kā teātris var bagātināties," iepriekš stāstīja Rieksts, piebilstot, ka teātrī īstenos tikai kvalitatīvus un teātrim konceptuāli atbilstošus mākslas projektus. Viens no jaunajiem žanriem teātrī ienāks novembrī, kad Latvijas Nacionālajā teātrī plānots Latvijas Radio kora un Skotijas teātra "Cryptic" kopprojekts. Bez pastāvīgas mājvietas uz laiku palikušais Nacionālais teātris divas sezonas aizvadīja VEF Kultūras pilī, bet nākamajā sezonā izrādes plānotas četrās zālēs - divas atrodas teātra telpās, vienu plānots ierīkot teātra jaunajā piebūvē, bet trešā atrodas Pārdaugavā, Asītes ielā 4. Latvijas Nacionālais teātris dibināts 1919.gadā. Teātra ēkā, kur 1918.gadā proklamēja Latvijas Republiku, darbojās Rīgas Otrais teātris. Pirmais Nacionālā teātra mākslinieciskais vadītājs bija Aleksis Mierlauks; šajā amatā pabijuši arī režisori Alfreds Amtmanis-Briedītis, Alfreds Jaunšans, Mihails Kublinskis, Oļģerts Kroders, bet pašlaik direktora vietnieks mākslinieciskajos jautājumos ir Edmunds Freibergs. Teātra kolektīvā ir ļoti daudzi ievērojami aktieri, starp tiem Elza Radziņa, Kārlis Sebris, Uldis Anže, Svetlana Bless, Dace Bonāte, Lolita Cauka, Helga Dancberga, Uldis Dumpis, Juris Hiršs, Baiba Indriksone, Vaironis Jakāns, Ģirts Jakovļevs, Lāsma Kugrēna, Velta Līne, Zigurds Neimanis, Ivars Puga, Jānis Skanis, Ināra Slucka, Voldemārs Šoriņš.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu