Oskars Lepers: Piedalīšanās vēlēšanās ir cieņa pašiem pret sevi (2)

Elza Jēkabsone
, Izklaides ziņu žurnāliste
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Radio StarFM publicitātes foto

Radio balss Oskars Lepers arī šajās vēlēšanās nebūs starp tiem, kas sūdzas par valsti un tajā notiekošo, bet neiet balsot par saviem favorītiem 13. Saeimas vēlēšanās. Sarunā ar TVNET viņš pastāstīja, kāpēc Latvijas balsstiesīgajiem vēlētājiem būtu jāiet un jāizvēlas, kas vadīs mūsu valsti nākamos četrus gadus.

"Viena no lielākajām vērtībām, kas cilvēkam var būt, tā ir vārda brīvība. Ar patiesu apbrīnu lūkojos uz cilvēkiem, kuri šo vērtību nepazaudēja padomju laikos un darīja visu iespējamo, lai kādu dienu man un maniem vienaudžiem būtu iespēja paust savu viedokli neatkarīgā Latvijā. Valstī, kurā mēs ne tikai varam paust savu viedokli, nebaidoties no represijām, bet vārda brīvību aizsargā arī mūsu Satversmes 100. pants. Piedalīšanās vēlēšanās ir cieņa ne tikai pret tiem, kuri cīnījās, lai mums būtu šāda iespēja, bet arī cieņa pašiem pret sevi kā daļu no neatkarīgās Latvijas - nestāvēt malā un iesaistīties.

Mēs nevaram prasīt no valsts “zelta kalnus”, ja paši nevaram aiziet līdz vēlēšanu urnai. Es tiešām nespēju atrast nevienu labu, spēcīgu argumentu, pēc kura uzklausīšanas es teiktu - jā, varbūt tiešām nav nepieciešams iet vēlēt.

Es piedalīšos vēlēšanās un aicinu to darīt ikvienu Latvijas valsts pilsoni. Jau četrus gadus paralēli darbam TV un radio es strādāju arī par vidusskolas skolotāju. Pasniedzot retoriku, manā mācību programmā veiksmīgi integrējas arī aktuālie notikumi gan Latvijā, gan pasaulē. Nereti aicinot skolēnus paust savu viedokli par politikā notiekošo, saņemu atbildi - “bet mani politika neinteresē”. Es, protams, nevaru pārmest, ja sešpadsmitgadīgu jaunieti garlaiko kohēzijas fondu apguve vai normatīvo aktu kvalitāte. Bet viņu, tāpat kā mūsu katra, ikdiena ir tiešā veidā saistīta ar politiķu pieņemtajiem lēmumiem - mācību saturs, Latvijas iedzīvotāju tiesības, drošība, daba (ar kuru mēs tik ļoti lepojamies, bet reizēm, šķiet, aizmirstam, ka zaļi meži un tīrs gaiss nav nemaz tik pašsaprotama valsts vērtība), medicīna un galu galu galā cenas veikalos - tas viss ir politiķu rokās.

Interesēties par to, kādi lēmumi tiek pieņemti, un nepieciešamības gadījumā paust savu viedokli biežāk nekā reizi četros gados, manuprāt, ir mūsu pilsoniskais pienākums. Manuprāt, sabiedrība ir tik spēcīga, tik attīstīta, tik konkurētspējīga, cik laba ir tās izglītības sistēma. Mēs gribam dzirdēt, lai Latvijas vārdu pasaulē piesauktu - paskaties, kā latviešiem sanāk. Mēs gribam, lai igauņi uz mums skatās un saka - mums ir jātiecas līdz Latvijas līmenim.

Latvijas jaunajai paaudzei ir jābūt gatavai pēc skolas/augstskolas beigšanas pielāgoties darba tirgum. Šobrīd mēs dzīvojam laikā, kad daļa profesiju nemaz neeksistēja pirms desmit gadiem. Un šī tendence, visticamāk, nemainīsies. Būt atvērtiem pārmaiņām, jaunām prasmēm un veiksmīgi tās izmantot savā labā - tās ir prasmes, kuras var iegūt spēcīgā un mūsdienīgā izglītības sistēmā. Tajā pašā laikā mēs dzīvojam valstī, kur politiķi, izriezuši krūtis, lepojas ar pieņemtu tikumības likumu. Kā mēs varam sagaidīt, ka mūsu sabiedrība nākotnē būs spējīga konkurēt pasaules līmenī, ja mums ir bail skolēnus izglītot jautājumos par seksu, un par to, cik dažādi ir cilvēki?" tā Lepers.

13. Saeimas vēlēšanas notiks sestdien, 6. oktobrī, 954 vēlēšanu iecirkņos Latvijā un 121 vēlēšanu iecirknī 45 valstīs. Vēlēšanu iecirkņi balsotājiem būs atvērti no plkst. 7 līdz plkst. 20 pēc vietējā laika.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu