Izskanējuši Andra Nelsona un Leipcigas “Gewandhausorchester” koncerti Latvijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Izskanējuši Andra Nelsona un Leipcigas “Gewandhausorchester” koncerti Latvijā. Abos nedēļas nogalē notikušajos koncertos sajūsminātie skatītāji veltīja ilgstošas stāvovācijas Latvijas diriģentam un vienam no pasaulē labākajiem simfoniskajiem orķestriem, pastāstīja koncertu organizators Andrejs Žagars.  Aplūko foto no koncertiem Rīgā un Liepājā.

“Šajos emociju piesātinātajos svētkos bija viss, ko vien var vēlēties: spožas Latvijas mūzikas zvaigznes, virtuozi mūziķi un izcili skaņdarbi. Klausītāji to arī novērtēja, veltot skatuves māksliniekiem vētrainas ovācijas. Manuprāt, iespēja redzēt mūsu izcilākos mūziķus uz Latvijas Nacionālās operas un baleta skatuves ir brīnišķīga dāvana Latvijas lielajā jubilejas gadā,” tā Žagars. 

Nelsons un Leipcigas “Gewandhausorchester” Latvijā uzstājās ar divām atšķirīgām koncertprogrammām, kurās orķestrim pievienojās gan pasaulslavenais soprāns Kristīna Opolais, gan arī viens no mūsdienu ievērojamākajiem trompetes virtuoziem Hokans Harderbergs. 

13. oktobrī Opolais klausītājus priecēja ar dziedājumiem no Pētera Čaikovska operām “Jevgeņijs Oņegins” un “Pīķa dāma”. Žagars uzsver, ka Nelsons un Opolais patlaban ir viens ievērojamākajiem Latvijas muzikālais tandēmiem, kas uzstājas pasaules opernamos un koncertzālēs. 

Foto: publicitātes

Šā koncerta programmā iekļauts arī Andra Dzenīša veltījums Latvijas simtgadei - jaundarbs “Māra”, kas komponēts pēc Bostonas simfoniskā orķestra un Leipcigas “Gewandhausorchester” pasūtījuma, un Gustava Mālera Pirmā simfonija. 

14. oktobrī Harderbergers kopā ar “Gewandhausorchester” atskaņoja vācu avangardista Brenda Aloiza Cimmermana trompetes koncertu “Nobody Knows De Trouble I See”. Ar Nelsonu trompetes virtuozs veiksmīgi sadarbojas jau kopš viņa diriģenta karjeras sākuma un viņiem ir izveidojušās savstarpējas cieņas pilnas profesionālās attiecības. Diriģentu aizrauj Hardenbergera plašais skatījums uz mūziku, savukārt Hardenbergers novērtē Nelsona izpratni viņa nemitīgai vēlmei koncertos atrast piemērotu mūziku tieši trompetei.

Šā koncerta otrajā daļā skanēja Gustava Mālera “Piektā simfonija”. 

Nelsons “Gewandhausorchester” mākslinieciskā vadītāja amatā stājās 22 .februārī, šogad koncerti sniegti Leipcigā, Londonā, Stokholmā, Maskavā, Sanktpēterburgā, Helsinkos, kā arī Rīgā. 

16. oktobrī “Gewandhausorchester” Nelsona vadībā kopā ar Opolais uzstāsies arī koncertzālē “Lielais dzintars”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu