Režisores Upītes animācija "Nakts pastaigas" saņem "Grand Prix" balvu

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latviešu režisores Lizetes Upītes animācijas īsfilma "Nakts pastaigas" ieguvusi "Grand Prix" balvu Fredrikstādes animācijas festivālā Norvēģijā, informē filmas producente Sabīne Andersone.

Pirms nedēļas Upītes filma piedzīvoja nacionālo pirmizrādi Rīgas starptautiskā kinofestivālā ("Riga IFF"), bet Nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps" tā ieguvusi nominācijas piecās kategorijās - "Labākā īsmetrāžas filma", "Labākā debijas filma", "Labākais animācijas režisors", "Labākais animācijas mākslinieks" un "Labākais skaņu režisors".

"Fredrikstādes animācijas festivāla žūrija atzinīgi novērtējusi sešas minūtes garās īsfilmas spēju ievest skatītāju noslēpumainā atmosfērā, izmantojot vienkāršu, bet ļoti rūpīgi veidotu vizualitāti, izcilu skaņas dizainu un prasmīgi veidotu dialogu, kura ritms aizved mūs kopīgā pastaigā ar filmas tēliem," balvas pamatojumu aprakstīja Andersone.

Līdz šim īsfilma "Nakts pastaigas" pabijusi festivālos Somijā, Portugālē, ASV, Nīderlandē, Grieķijā, Serbijā, Ukrainā, Brazīlijā, Luksemburgā, Francijā, taču tik augsts novērtējums tai piešķirts pirmo reizi.

Filmas veidotāji ir režisore, scenāriste, māksliniece un animatore Upīte, skaņu režisors Ģirts Bišs, montāžas režisore Inese Kļava, producente Andersone. Lomas ieskaņojuši aktieri Ieva Segliņa un Ģirts Krūmiņš. Filma tapusi studijā "Atom Art" ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Nacionālā kino centra atbalstu.

Upīte dzimusi 1987.gadā, absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju un animācijas režijas skolu "La Poudriere" Francijā. Studiju laikā veidojusi vairākas dokumentālās un animācijas īsfilmas, tostarp četru minūšu īsfilmu "Vakars uz ezera", kas 2014.gadā saņēma atzinību "Lielajā Kristapā" kā "Gada labākā studentu filma".

Kā ziņots, šī gada Fredrikstādes animācijas festivālā balvu par mūža ieguldījumu saņēma Latvijas animācijas māksliniece Roze Stiebra.

Fredrikstādes animācijas festivāls, kas norisinājās no 25. oktobra līdz 28. oktobrim, ir viens no vecākajiem un vērienīgākajiem šīs jomas pasākumiem Ziemeļvalstu reģionā. Ik gadu festivālā notiek profesionāļu semināri un lekcijas. Festivālā piedalījušies pārstāvji no tādām animācijas studijām kā "Pixar", "Disney" un "Aardman".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu