"Rigvir" skandāla dēļ esot apdraudēta rokmūziķa Zariņa dzīvība (7)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

​Latvijas rokmūzikas leģenda, ģitārists un dziesmu autors Harijs Zariņš pirms četriem gadiem atklāja, ka viņam ir vēzis, un lēma par labu viroterapijai, medikamenta Rigvir lietošanai, kas tagad ir apturēta un apdraud viņa dzīvību, ziņo žurnāls “Privātā Dzīve”.

«Man ir palikusi vairs tikai viena Rigvir ampula. [..] Kurš atbildēs tad, ja, pārstājot lietot zāles, man kļūs sliktāk? Ko darīšu pēc pusotra mēneša? Man šobrīd nav variantu,» izdevumam atklāja izmisušais Zariņš.

“Līdz šim man zāles bija pieejamas bez maksas, un tās nemaksā tik kosmiskas cenas kā visi jaunie preparāti.

Es negribu krāmēt sevī iekšā sintētiku, nezinot, kas pēc tam ar mani var notikt. Ir vēl viena nianse – ja man tiktu piedāvātas ārzemēs ražotas zāles, kas būtu absolūti identiskas Rigvir, es tik un tā izvēlētos Latvijas produktu.

Piedodiet, bet visās reklāmās šobrīd tiek skandināts aicinājums izvēlēties tieši Latvijas produktu.

Un šeit mēs vienu tādu vienkārši kaujam nost,” tā mūziķis, piebilstot, ka nav noslēpums - onkoloģijā katrs velk deķi uz savu pusi un cīnās par ietekmi.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka saistībā ar konstatētām nepilnībām Zāļu valsts aģentūra (ZVA) pieņēmusi lēmumu apturēt "Rigvir" izplatīšanu līdz neatbilstības cēloņa noskaidrošanai un novēršanai, turklāt Nacionālais veselības dienests (NVD) pieņēmis lēmumu par "Rigvir" svītrošanu no valsts kompensējamo zāļu saraksta.

Lēmums saistīts ar to, ka ZVA saņēma Lielbritānijas oficiālās zāļu kvalitātes kontroles laboratorijas zāļu paraugu rutīnas testēšanas laikā veiktās zāļu "Rigvir" šķīduma injekcijām paraugu pārbaudes rezultātus, kuri liecina - "Rigvir" sastāvā ir mazāks vīrusa daudzums, nekā apstiprināts, šīs zāles reģistrējot.

Tā kā ZVA rīcībā nav informācijas par šo zāļu efektivitāti ar mazāku vīrusa daudzumu par reģistrācijas dokumentācijā norādīto minimālo daudzumu, pieņemts lēmums apturēt "Rigvir" izplatīšanu līdz neatbilstības cēloņa noskaidrošanai un novēršanai.

Vienlaikus ZVA informēja, ka "Latima" nav arī nodrošinājusi savlaicīgu aģentūras noteikto nosacījumu izpildi, tādēļ tiks lemts par medikamenta reģistrācijas apturēšanu.

Tikmēr pretvēža zāļu "Rigvir" ražotājs vērsies Veselības inspekcijā (VI), lūdzot to steidzamības kārtā pārskatīt ZVA lēmumu par "Rigvir" izplatīšanas apturēšanu. Ražotājs VI lūdz piemērot pagaidu noregulējumu attiecībā uz vismaz vienu konkrētu "Rigvir" sēriju, kas pēc aiziešanas no Latvijas tirgus ir rezervēta Latvijas pacientiem, lai tie, kuri ir sākuši terapiju, varētu to turpināt, skaidroja uzņēmumā. Neviens pacients vai mediķis gan ar līdzīgu lūgumu VI nav vērsies.

Patlaban NVD vērsies pie "Rigvir" zāļu reģistrācijas apliecības turētāja, norādot, ka tā pienākums ir atlīdzināt nekvalitatīvo zāļu kompensēšanai izlietoto valsts finansējumu, bet ZVA informēja, ka saskaņā ar Zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtību reģistrācijas apliecības īpašniekam ir pienākums arī segt zaudējumus zāļu lieltirgotavām, aptiekām un citām personām, kurām zāles izplatītas ārpus kompensācijas sistēmas.

ZVA aicina - ja cilvēks līdz šim lietoja "Rigvir", būtu jāvēršas pie sava ārstējošā ārsta, lai saņemtu informāciju par turpmāko piemērotāko terapijas veidu.

"Rigvir" ir vīrusu izcelsmes bioloģiskas zāles, kas paredzētas melanomas ārstēšanai. Saskaņā ar ZVA 2019.gada 18.martā saņemto SIA "Latima" vēstuli uzņēmums pēc savas iniciatīvas ir pieņēmis lēmumu uz laiku apturēt zāļu "Rigvir" izplatīšanu Latvijā, saglabājot spēkā esošo reģistrāciju.

Komentāri (7)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu