Samazinājies maksas TV nelegālo pieslēgumu mājsaimniecību skaits

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Maksas TV nelegālo pieslēgumu mājsaimniecību skaits Latvijā pagājušajā gadā samazinājies par 19,5%, salīdzinājumā ar situāciju gadu iepriekš, atklāj Prof. Arņa Saukas un biedrības "Par legālu saturu!” veiktais jaunākais pētījums "Maksas TV nelegālās apraides apjoms Latvijā”. Attiecīgi par 19.8% jeb 37 000 samazinājies to iedzīvotāju skaits, kuri izmanto TV nelegālā pieslēguma pakalpojumus, no 187 000 iedzīvotājiem 2017. gadā līdz 150 000 pagājušajā gadā.

Kopumā trīs gadu laikā, kopš biedrība veic TV nelegālo pieslēgumu pētījumus, maksas TV nelegālo pieslēgumu mājsaimniecību skaits Latvijā samazinājies par 36% jeb 38 000 mājsaimniecību no turpat 100 000 mājsaimniecību, kuras lietoja TV nelegālos pieslēgumus 2015. gadā līdz 62 000 mājsaimniecību pagājušajā gadā.

Atbilstoši veiktajam pētījuma aprēķinam, TV nelegālo pieslēgumu apjoms valstij tiešos zaudējumos, neiekasēto nodokļu ziņā, mērojams 6,2 miljonu eiro apmērā. Salīdzinoši ar attiecīgo laika periodu iepriekš, samazinājies arī valstij radīto tiešo zaudējumu apjoms, proti, par 3,7 miljoniem eiro, bet kopš 2015. gada par 5,8 miljoniem.

"Kaut arī TV nelegālo pieslēgumu skaits joprojām Latvijā ir augsts, pirmo reizi Pasaules Intelektuālā īpašuma aizsardzības dienu sagaidu ar zināmu gandarījumu, ka Latvija ir gatava atdot pirātisma lielvalsts statusu kādai citai valstij. Sabiedrības tiesiskās kultūras apziņa aug, protams, vienmēr var vēlēties vēl vairāk, taču, manuprāt, ir ļoti būtiski saskatīt pozitīvās tendences, jo ticu, ka satura legāla lietošana Latvijā būs norma, nevis izņēmums”, tā biedrības "Par legālu saturu!” izpilddirektore Dace Kotzeva, uzsverot, ka TV nelegālo pieslēgumu mājsaimniecību skaita samazinājums bijis iespējams, pateicoties Valsts policijas izpratnei par problemātiku un darba efektivitātei, kura palielinās ar katru gadu.

Valsts policijas mērķtiecīga darba rezultātā 2018. gadā uzsākti vienpadsmit kriminālprocesi par nelegālu audiovizuālā satura piegādi, trīs kriminālprocesi nodoti kriminālvajāšanai, un viena persona sodīta par nelikumīgu TV satura retranslāciju. Pirmo reizi Latvijas vēsturē ticis piespriests notiesājošs spriedums un sods par nelikumīgu televīzijas satura retranslāciju un TV pirātam piespriests kriminālsods un 200 stundas piespiedu darba. Administratīvajā jomā pagājušajā gadā veiktas 135 pārbaudes un uzsāktas 48 administratīvo pārkāpumu lietas, pārtrauktas Latvijā divu lielāko filmu straumēšanas nelegālo vietņu darbības, kur katrā tika nelicencēti publiskotas aptuveni 2000 filmas. Kopumā vietnēs bija reģistrēti aptuveni 42 000 pastāvīgie lietotāji. Viena no tīmekļa vietnēm mēneša laikā bija saņēmusi vairāk nekā vienu miljonu filmu skatīšanās pieprasījumu.

Par biedrību

Biedrības "Par legālu saturu!" mērķis ir aktīvi vērsties pret TV un filmu izplatīšanu bez ražotāja vai piegādātāja atļaujas, kā arī sekmēt TV tiesisku (legālu) pārraidi telekomunikāciju tirgū. Biedrība dibināta 2015. gada 7. oktobrī. Tās dibinātāji ir TV pakalpojumu sniedzēji un audiovizuālā satura ražotāji: SIA "Tet” ( līdz 01.04.2019 SIA " Lattelecom”), SIA "Baltcom”, ĀKF "AS TV PLAY BALTICS LATVIJAS FILIĀLE”, SIA "Baltijas Mediju Alianse” un SIA “Forum Cinemas”, biedri: mobilo sakaru operators “BITE LATVIJA”, SIA “ACME FILM”, orbitālo satelītu operators SES ASTRA AB, Latvijas Izpildītāju un Producentu Apvienība (LaIPA), “WIDE MEDIA” LLC, SIA “Dautkom TV”, SIA “Ostkom” un Latvijas autoru biedrība "Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu